Hoppa till huvudinnehåll

AVSLUTAR PROJEKT

Publicerad 24 april 2012

I april avslutade vi vårt projekt för mental hälsa i Kilinochchi i norra Sri Lanka. Under 18 månader hade då befolkningen erbjudits rådgivning och stöd för att främja den psykiska hälsan.

Totalt fick 454 personer hjälp i enskilda samtal, personer som varit med om traumatiska upplevelser under landets väpnade konflikt och som tvingats lämna sina hem.
Ytterligare ett hundratal personer fick stöd genom gruppsamtal och hjälp att ta itu med sina vardagliga sysslor. På plats höll också vår personal fler än tre hundra möten för att höja medvetenheten kring utnyttjandet av barn. Dessa besöktes av över 7000 skolungdomar, föräldrar, lärare och andra intresserade.
Verksamheten bedrevs främst på avdelningen för psykisk ohälsa på sjukhuset i Kilinochchi men också på fyra mindre sjukhus i regionen. På sjukhusen arbetade tio psykoterapeuter och tio fältassistenter som alla utbildats av Läkare Utan Gränser enligt en överenskommelse med hälsovårdsmyndigheten i Sri Lanka.
Vår personal drog även igång lokalt baserade psykosociala hjälpcenter på åtta skolor och i omgivande byar.
Att vi lämnar Kilinochchi just nu hänger ihop med att hälsovårdsmyndigheten har beslutat att ytterligare utveckla de lokalt baserade psykosociala hjälpcentren som en del i utvecklingsprojektet ”Joint Plan for Assistance for the Northern Province 2012”.
I slutet av 2011 drog även hälsovårdsmyndigheten och högskolan för psykiatri i Sri Lanka igång en mediekampanj för att höja uppmärksamheten kring den psykiska ohälsan, men också för att se till att de som behöver specialistvård får det.
Ett antal internationella och nationella organisationer har erbjudit sig att vidareutveckla programmen mot psykisk ohälsa på norra Sri Lanka.
– Vi hoppas att dessa löften hålls och att de följs av konkreta projekt eftersom traumatiska upplevelser i samband med konflikter, och den psykiska stress som skapas när man tvingas lämna sitt hem, kräver ett långsiktigt engagemang och stöd, säger Michel Plouffe, Läkare Utan Gränsers landansvarig på plats i Kilinochchi.
I övriga Sri Lanka, på distriktssjukhuset i Mullaitivu, finns vi fortfarande på plats för att stötta sjukhusets akutmottagning och kirurgiska verksamhet samt för att främja psykisk hälsa för invånarna där.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare