Hoppa till huvudinnehåll

”Både jag och mamman grät”

Publicerad 25 juli 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En gravid kvinna på sjukhuset i Aweil, där Robert Crumb jobbade.

En gravid kvinna på sjukhuset i Aweil, där Robert Crumb jobbade. 

I fält ställs vår medicinska personal inför tuffa beslut som de vanligtvis inte möter hemma. Läkaren Robert Crumb berättar om en svår förlossning under sitt uppdrag i Sydsudan. Och om ett beslut på liv och död.

”Tårarna rann längs hennes kinder och ner på klänningen. Fyra dagar av värkarbete tog ut sin rätt hos denna i övrigt lugna kvinna.

Vi tog emot henne på Aweil-sjukhusets mödravårdsavdelning och ett ultraljud identifierade snabbt problemet. Ett problem som innebar ett ofattbart svårt beslut.

Huvudet på barnet i magen var 18 cm från fram- till baksida och 13 cm från sida till sida. Det kvinnliga bäckenet kan bara föda fram ett barn med en maximal diameter på cirka 10 centimeter. Det mörka vätskefyllda huvudet skvallrade om diagnosen - hydrocefalus.

Det mörka vätskefyllda huvudet skvallrade om diagnosen - hydrocefalus

Cerebrospinal-vätska uppkommer i en del av hjärnan och cirkulerar sedan genom alla delar av hjärnan och sedan runt ryggraden, men vätskan absorberad också delvis under vägen. Om detta system inte utvecklas ordentligt orsakar det ökade trycket att huvudet sväller. I det här fallet innebar det att barnets huvud var för stort för att kunna passera förlossningskanalen på vägen ut.

I länder som har mer resurser än Sydsudan förlöses hydrocefaliska barn med kejsarsnitt och en tunn slang opereras in för att minska trycket. De här slangarna kan bli blockerade eller infekterade och behöver bytas ut allteftersom barnet växer. Och barnet tvingas spendera en hel del tid på sjukhus och drabbas ofta av frekventa komplikationer.

I Sydsudan finns det inga resurser för ett barn med hydrocefalus och en medicinsk rekommendation till familjen är att ta ett sådant barn till Sudan, Uganda eller Kenya för vård. Det bästa beslutet rent medicinskt, men ekonomiskt osannolikt och under regnperioden - omöjligt.

Detta var ett sådant barn.

Frågan vi tvingas ställas inför är om vi ska utföra ett riskfyllt kejsarsnitt, som kan innebära att alla framtida graviditeter är i farozonen, eller om vi ska dränera vätskan från barnets huvud vilket möjliggör en vaginal förlossning men som innebär livsfara för barnet.

Både jag och mamman grät.

Det bästa och svåraste beslutet fattades

Det bästa och svåraste beslutet fattades. Vätska tömdes, barnet dog och mamman födde fram barnet vaginalt. Den avlidna bebisen befarades ha en ytterligare skador. I Sydsudan, som på de flesta platser, är detta oförenligt med liv utanför livmodern.

Det strama leendet och tummen upp från patientens far, tillsammans med försäkran från alla andra som närvarade vid förlossningen, visade att vi fattat det bästa beslutet. Det var en klen tröst, åtminstone för mig.”

Robert Crumb, läkare

- Robert Crumb, läkare på uppdrag i Sydsudan

Aktuellt om Sydsudan

Hemfärden är inte längre något abstrakt som ligger långt där framme utan det är verkligen dags att åka hem nu.
Nyheter från fältet

Det har blivit dags att åka hem

Mina kollegor på avdelningarna anordnar en avskedsfest för mig. Vi dricker te och dansar till trummor och jag får en chans att tacka alla ordentligt för vårt halvår ihop. Tacka för allt de har lärt mig, tacka för att de bjöd in mig i sin vardag under det här halvåret. 

Här får jag möjlighet att visa upp mina kunskaper i ballonghundar.
Nyheter från fältet

Ballongterapi

De flesta som kommer till vår tuberkulosmottagning är barn. Det är ingen rolig behandling att ta, så vi gör vad vi kan för att muntra upp barnen när de kommer hit. Ett av sätten vi använder oss av brukar vi skämtsamt kalla BTT- ballon treatment therapy. 

Johanna Lönn sitter i ett flygplan i Bentiu, Sydsudan.
Nyheter från fältet

En flygande sjuksköterska

Vårt projekt är det enda sjukhuset Läkare Utan Gränser driver i regionen som har en operationssal. Så ibland får vi patienter skickade till oss som behöver opereras. Men det händer också att vi får åka och hämta patienterna.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.