Hoppa till huvudinnehåll

”Både jag och mamman grät”

Publicerad 25 juli 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En gravid kvinna på sjukhuset i Aweil, där Robert Crumb jobbade.

En gravid kvinna på sjukhuset i Aweil, där Robert Crumb jobbade. 

I fält ställs vår medicinska personal inför tuffa beslut som de vanligtvis inte möter hemma. Läkaren Robert Crumb berättar om en svår förlossning under sitt uppdrag i Sydsudan. Och om ett beslut på liv och död.

”Tårarna rann längs hennes kinder och ner på klänningen. Fyra dagar av värkarbete tog ut sin rätt hos denna i övrigt lugna kvinna.

Vi tog emot henne på Aweil-sjukhusets mödravårdsavdelning och ett ultraljud identifierade snabbt problemet. Ett problem som innebar ett ofattbart svårt beslut.

Huvudet på barnet i magen var 18 cm från fram- till baksida och 13 cm från sida till sida. Det kvinnliga bäckenet kan bara föda fram ett barn med en maximal diameter på cirka 10 centimeter. Det mörka vätskefyllda huvudet skvallrade om diagnosen - hydrocefalus.

Det mörka vätskefyllda huvudet skvallrade om diagnosen - hydrocefalus

Cerebrospinal-vätska uppkommer i en del av hjärnan och cirkulerar sedan genom alla delar av hjärnan och sedan runt ryggraden, men vätskan absorberad också delvis under vägen. Om detta system inte utvecklas ordentligt orsakar det ökade trycket att huvudet sväller. I det här fallet innebar det att barnets huvud var för stort för att kunna passera förlossningskanalen på vägen ut.

I länder som har mer resurser än Sydsudan förlöses hydrocefaliska barn med kejsarsnitt och en tunn slang opereras in för att minska trycket. De här slangarna kan bli blockerade eller infekterade och behöver bytas ut allteftersom barnet växer. Och barnet tvingas spendera en hel del tid på sjukhus och drabbas ofta av frekventa komplikationer.

I Sydsudan finns det inga resurser för ett barn med hydrocefalus och en medicinsk rekommendation till familjen är att ta ett sådant barn till Sudan, Uganda eller Kenya för vård. Det bästa beslutet rent medicinskt, men ekonomiskt osannolikt och under regnperioden - omöjligt.

Detta var ett sådant barn.

Frågan vi tvingas ställas inför är om vi ska utföra ett riskfyllt kejsarsnitt, som kan innebära att alla framtida graviditeter är i farozonen, eller om vi ska dränera vätskan från barnets huvud vilket möjliggör en vaginal förlossning men som innebär livsfara för barnet.

Både jag och mamman grät.

Det bästa och svåraste beslutet fattades

Det bästa och svåraste beslutet fattades. Vätska tömdes, barnet dog och mamman födde fram barnet vaginalt. Den avlidna bebisen befarades ha en ytterligare skador. I Sydsudan, som på de flesta platser, är detta oförenligt med liv utanför livmodern.

Det strama leendet och tummen upp från patientens far, tillsammans med försäkran från alla andra som närvarade vid förlossningen, visade att vi fattat det bästa beslutet. Det var en klen tröst, åtminstone för mig.”

Robert Crumb, läkare

- Robert Crumb, läkare på uppdrag i Sydsudan

Relaterade nyheter

Den lilla flickan som kom till kliniken i Sydsudan.
Sydsudan

Att hålla flickan vid liv

"En eftermiddag bärs en liten flicka på 1,8 kilo in på kliniken. Hon är en vecka gammal. Kvinnorna som kommer med barnet berättar att modern dött under hemförlossningen."
- Läkaren Marie Inhammar i Sydsudan.

Diabetessjuka Bagat Adshar testar sitt blodsocker på Agok-sjukhuset i Sydsudan.
Sydsudan

När insulinet tar slut tar livet slut

"För sjunde dagen i rad tvingas vi informera patienterna med diabetes som kommer för att hämta sitt insulin att det tyvärr inte kommit någon leverans än. Just nu är det krisläge för det finns inget insulin alls". Svenska läkaren Marie arbetar i Sydsudan.

Roslyn Brooks, läkare från Australien som arbetar på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Lankien, Sydsudan
Sydsudan

Ett brev från Lankien

"Att undersöka halsen kan förvärra läget, så den första regeln är att aldrig försöka öppna barnets mun eller undersöka halsen."
- Roslyn Brooks, som arbetar som läkare i Sydsudan.

Lokalanställda Safari, Acheri, Pascal tillsammans med Marie i Sydsudan.
Sydsudan

Att göra skillnad på lång sikt

Det är tisdag eftermiddag och jag håller i en utbildning gällande återupplivnig av nyfödda. På britsen framför mig ligger en docka och all utrustning man behöver. Runt mig står fyra barnmorskeassistenter samlade.