Hoppa till huvudinnehåll

Ballongterapi

Publicerad 24 maj 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Här får jag möjlighet att visa upp mina kunskaper i ballonghundar.

Här får jag möjlighet att visa upp mina kunskaper i ballonghundar.

De flesta som kommer till vår tuberkulosmottagning är barn. Det är ingen rolig behandling att ta, så vi gör vad vi kan för att muntra upp barnen när de kommer hit. 

Ett av sätten vi använder oss av brukar vi skämtsamt kalla BTT- ballon treatment therapy. Vi tycker att det är minst lika viktigt att den delen av behandlingen inte avbryts som den riktiga tuberkulosbehandlingen!

Vi hade fått ett paket med ballonger skickat till oss som man kan göra figurer av. Så idag fick jag användning av mina kreativa egenskaper när jag producerade ballonghundar på löpande band. Det visar verkligen att all ens kunskap och alla färdigheter man har kan komma till nytta i fält!

Läkare utan gränser samarbetar med flera andra aktörer inne i lägret när det kommer till tuberkulosbehandling. Vi kan erbjuda sjukhusvård på vår tuberkulosavdelning för de patienter som är väldigt sjuka och behöver mer vård. För de patienter som är mer stabila har vi också en öppenvårdsmottagning dit patienterna kommer för att få sina mediciner. Behandlingen är lång och många gånger är bieffekterna tuffa. Till vår hjälp har vi två rådgivare, John och Jeremiah, som hjälper till att motivera patienterna att fortsätta behandlingen.

Läs hela Johanna Lönns blogg från Sydsudan.

Aktuellt om Sydsudan

En gravid kvinna på sjukhuset i Aweil, där Robert Crumb jobbade.
Nyheter från fältet

”Både jag och mamman grät”

"Det mörka vätskefyllda huvudet skvallrade om diagnosen - hydrocefalus."

Läkaren Robert Crumb berättar om en svår förlossning under sitt uppdrag i Sydsudan. Och om ett beslut på liv och död.

Hemfärden är inte längre något abstrakt som ligger långt där framme utan det är verkligen dags att åka hem nu.
Nyheter från fältet

Det har blivit dags att åka hem

Mina kollegor på avdelningarna anordnar en avskedsfest för mig. Vi dricker te och dansar till trummor och jag får en chans att tacka alla ordentligt för vårt halvår ihop. Tacka för allt de har lärt mig, tacka för att de bjöd in mig i sin vardag under det här halvåret. 

Johanna Lönn sitter i ett flygplan i Bentiu, Sydsudan.
Nyheter från fältet

En flygande sjuksköterska

Vårt projekt är det enda sjukhuset Läkare Utan Gränser driver i regionen som har en operationssal. Så ibland får vi patienter skickade till oss som behöver opereras. Men det händer också att vi får åka och hämta patienterna.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.