Hoppa till huvudinnehåll

Ballongterapi

Publicerad 24 maj 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Här får jag möjlighet att visa upp mina kunskaper i ballonghundar.

Här får jag möjlighet att visa upp mina kunskaper i ballonghundar.

De flesta som kommer till vår tuberkulosmottagning är barn. Det är ingen rolig behandling att ta, så vi gör vad vi kan för att muntra upp barnen när de kommer hit. 

Ett av sätten vi använder oss av brukar vi skämtsamt kalla BTT- ballon treatment therapy. Vi tycker att det är minst lika viktigt att den delen av behandlingen inte avbryts som den riktiga tuberkulosbehandlingen!

Vi hade fått ett paket med ballonger skickat till oss som man kan göra figurer av. Så idag fick jag användning av mina kreativa egenskaper när jag producerade ballonghundar på löpande band. Det visar verkligen att all ens kunskap och alla färdigheter man har kan komma till nytta i fält!

Läkare utan gränser samarbetar med flera andra aktörer inne i lägret när det kommer till tuberkulosbehandling. Vi kan erbjuda sjukhusvård på vår tuberkulosavdelning för de patienter som är väldigt sjuka och behöver mer vård. För de patienter som är mer stabila har vi också en öppenvårdsmottagning dit patienterna kommer för att få sina mediciner. Behandlingen är lång och många gånger är bieffekterna tuffa. Till vår hjälp har vi två rådgivare, John och Jeremiah, som hjälper till att motivera patienterna att fortsätta behandlingen.

Läs hela Johanna Lönns blogg från Sydsudan.

Johanna Lönn i Sydsudan

Johanna Lönn

Sjuksköterska

Relaterade nyheter

Den lilla flickan som kom till kliniken i Sydsudan.
Sydsudan

Att hålla flickan vid liv

"En eftermiddag bärs en liten flicka på 1,8 kilo in på kliniken. Hon är en vecka gammal. Kvinnorna som kommer med barnet berättar att modern dött under hemförlossningen."
- Läkaren Marie Inhammar i Sydsudan.

Diabetessjuka Bagat Adshar testar sitt blodsocker på Agok-sjukhuset i Sydsudan.
Sydsudan

När insulinet tar slut tar livet slut

"För sjunde dagen i rad tvingas vi informera patienterna med diabetes som kommer för att hämta sitt insulin att det tyvärr inte kommit någon leverans än. Just nu är det krisläge för det finns inget insulin alls". Svenska läkaren Marie arbetar i Sydsudan.

Roslyn Brooks, läkare från Australien som arbetar på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Lankien, Sydsudan
Sydsudan

Ett brev från Lankien

"Att undersöka halsen kan förvärra läget, så den första regeln är att aldrig försöka öppna barnets mun eller undersöka halsen."
- Roslyn Brooks, som arbetar som läkare i Sydsudan.

Lokalanställda Safari, Acheri, Pascal tillsammans med Marie i Sydsudan.
Sydsudan

Att göra skillnad på lång sikt

Det är tisdag eftermiddag och jag håller i en utbildning gällande återupplivnig av nyfödda. På britsen framför mig ligger en docka och all utrustning man behöver. Runt mig står fyra barnmorskeassistenter samlade.