Hoppa till huvudinnehåll

Bangassou har förvandlats till en spökstad

Publicerad 25 september 2017
Foto: Natacha Buhler/Läkare Utan Gränser
En kvinna som flytt från våldet i Bangassou, Centralafrikanska republiken.

Striderna som bröt ut i Bangassou för snart ett halvår sedan har förvandlat staden till en spökstad. Människor fruktar våldet på gatorna och vågar inte ens ta sig till sjukhuset. 

Bangassou var fram tills nyligen en ganska fredlig stad som blev en förebild för försoningsarbetet efter konflikten i Centralafrikanska republiken 2013 och 2014. Men i maj i år attackerades stadens muslimska stadsdel under en stor offensiv genomförd av så kallade självförsvarsgrupper, och situationen förändrades drastiskt.

Bangassou har förvandlats till en spökstad styrd av löst organiserad beväpnade män. Huvuddelen av befolkningen, 16 000 människor, har flytt till Ndu, på den kongolesiska sidan av floden. En by som tidigare hade 1 000 invånare.

Omkring 2 000 muslimer har sökt skydd i Petit Séminaire St Louis, ett område som tillhör den katolska kyrkan. Där har de bott sedan maj med lite stöd från internationella aktörer. Men platsen ger inte tillräckligt med skydd och de flesta vågar inte lämna Petit Séminaire St Louis på grund av säkerhetsläget. Återkommande strider i staden har tvingat de flesta aktörer att lämna Bangassou och i dagsläget är det bara Läkare Utan Gränser och organisationen Caritas som arbetar där.

En ökning av allvarlig malaria

Vi driver mobila kliniker i området där vi tillhandahåller grundläggande sjukvård till människorna på flykt. Men det är svårt att hänvisa människor till sjukhuset som vi driver i staden, vissa människor vägrar till och med att åka dit för att de är rädda. Vi driver också mobila kliniker i Ndu där vi stöter på samma problemat om vi behöver hänvisa muslimska patienter till Bangassou sjukhus.

Till följd av våldet, och med så många människor på flykt, drivs sjukhuset i Bangassou bara till 60 procent av sin kapacitet. Däremot så ser vi att vårdcentralen, som vi stödjer, samt våra mobila kliniker har två till tre gånger fler patienter. De fattiga levnadsvillkoren för flyktingarna, bristen på medicinsk personal och mediciner i regionen samt rädslan hindrar människor från att söka hjälp. De patienter som kommer till sjukhuset är mycket sjukare när de når sjukhuset än tidigare. Till exempel har vårt team i Bangassou sett en ökning av allvarlig malaria. 

 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare