Hoppa till huvudinnehåll

BANGUI I VÅLDETS GREPP

Publicerad 22 januari 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Läkare Utan Gränser har satt upp tält utanför Community-sjukhuset för att få plats med skadade efter den senaste tidens våldsamheter.

Läkare Utan Gränser har satt upp tält utanför Community-sjukhuset för att få plats med skadade efter den senaste tidens våldsamheter.

Våldet har haft sitt grepp om Centralafrikanska republikens huvudstad Bangui i flera veckor. De flesta av stadens sjukhus fungerar inte längre. Vår projektkoordinator Jessie Gaffric arbetar på stadens enda traumaenhet, inrymt på Community-sjukhuset. Sedan striderna inleddes den 5 december har våra team behandlat mer än 800 patienter, de flesta med skottskador eller knivsår.

Avenue des Martyrs – Martyrenas aveny – ligger nästan öde. I vanliga fall är denna huvudgata full av folk.  Det verkar fridfullt. Att det så sent som i går kväll förekom våldsamma sammandrabbningar mellan beväpnade grupper är svårt att föreställa sig. Community-sjukhuset, huvudstadens remissjukhus, ligger i området, inte långt från stadion. I den fallfärdiga byggnaden ligger stadens enda traumaenhet som för närvarande drivs av Läkare Utan Gränser.

– Redan i november förra året såg vi att det fanns ett stort behov av kirurgi och den 2 december påbörjade vi en insats. Då var det ingen som anade att situationen skulle explodera tre dagar senare, säger Jessie Gaffric och fortsätter:

– Den dagen tog vi emot 120 skadade och ytterligare 60 dagen därpå. Sjukhuset svämmade fullständigt över av patienter.  Vi gjorde det bästa vi kunde under väldigt svåra omständigheter. Det var kaos och eftersom det inte fanns plats för alla inne på sjukhuset satte vi upp tält intill byggnaden dit vi tog patienter som behövde postoperativ vård. Allt eftersom tiden gick förbättrade vi patientflödet, hanteringen av akutmottagningen och vårdkvaliteten.

Svåra skador

Sedan enheten öppnade har vi behandlat fler än 800 skadade, varav de flesta med skottskador eller knivsår. Den 11 januari, efter att president Djotodia avgått, tog vårt team på Community-sjukhuset emot fler än femtio patienter som hänvisats vidare från någon av våra vårdcentraler i Bangui eller från lägren för internflyktingar i staden. En man kom med ambulans. Han hade blivit skjuten i foten och själv försökt lägga om sin skada. Infektionen var så omfattande att hans fot måste amputeras. En annan man hade varit med om en motorcykelolycka. En tredje hade knivsår. Patienterna strömmade in varje dag och alla hade de olika skador. I genomsnitt kom det tjugo skadade människor per dag och ännu fler vissa dagar.

 – Vår främsta utmaning är att hantera osäkerheten och bristen på tid, inte minst eftersom vi måste lämna sjukhuset senast klockan 18, när utegångsförbudet träder i kraft, säger Jessie. På sjukhuset arbetar nio internationella medarbetare och ungefär 50 lokalanställda. En del av dem bor i flyktinglägret. De kan inte komma till arbetet när striderna pågår eller så tvingas de stanna och sova på sjukhuset. Vad som också är anmärkningsvärt är svårighetsgraden på skadorna, oavsett om de kommer från en kniv eller en machete. De vittnar om att våldet både är omfattande och oförsonligt.

Vi har fram till nu ansvarat för båda operationssalarna på Community-sjukhuset. Nu har Internationella Röda korskommittén (ICRC) tagit över driften av en av salarna. Så småningom är tanken att ICRC ska ansvara för hela operationsavdelningen och vi förbereder oss därför för att arbeta på ett annat sjukhus i staden.

Relaterade nyheter

Alexander Nyman på neonatalavdelning tillsammans med sjuksköterskorna Joly och Leonel.
Centralafrikanska republiken

Sätesförlossning

“Urgence pour maternité!" Det är sätesförlossning som har pågått en stund. Livmodertappen är fullt öppen men barnet kommer inte ut. Jag är här för att arbeta som ”akutläkare” och min obstetriska kunskap är begränsad.

Kvällsmöte där vi bland annat går igenom säkerhetsläget.
Centralafrikanska republiken

En adrenalinrush

Det är egentligen en bit längre bort de skjuter, men känns som precis intill oss, på andra sidan av muren. Kalasjnikovs och tyngre artilleri ekar i luften. 

Alexander Nyman Centralafrikanska republiken
Centralafrikanska republiken

Inte utan min skateboard

Det är imorgon det bär av.  Mitt andra uppdrag börjar nu på riktigt. Varje vecka i Sverige har varit en transportsträcka till detta ögonblick. Äntligen ska jag ut i fält igen. 

En kvinna som flytt från våldet i Bangassou, Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

Bangassou har förvandlats till en spökstad

Striderna som bröt ut i Bangassou i Centralafrikanska republiken för snart ett halvår sedan har förvandlat staden till en spökstad. Människor fruktar våldet på gatorna och vågar inte ens ta sig till sjukhuset.