Hoppa till huvudinnehåll

BARN MASSVACCINERAS I BANGUI

Publicerad 10 januari 2014
Läkare Utan Gränser vaccinerar 68 000 barn mot mässling i de fem lägren för internflyktingar i Bangui, Centralafrikanska republiken.
Läkare Utan Gränser vaccinerar 68 000 barn mot mässling i de fem lägren för internflyktingar i Bangui, Centralafrikanska republiken.

Hundratusentals människor har tagit sin tillflykt till läger runt den Centralafrikanska huvudstaden Bangui, till följd av striderna som pågått sedan början av december. För att förhindra ett mässlingsutbrott vaccinerar vi nu 68 000 barn i fem läger i staden.

Flera fall av mässling har upptäckts i läger för internflyktingar i Bangui i Centralafrikanska republiken. För att förhindra ett mässlingsutbrott vaccinerar vi nu 68 000 barn i fem läger i huvudstaden. Hundratusentals människor har tagit sin tillflykt till läger runt Bangui till följd av striderna som pågått sedan början av december.

Vi har redan vaccinerat mer än 25 000 barn i lägren Don Bosco och Boy Rabe och planerar att vaccinera 40 000 barn i Mpoko-lägret, liksom 3000 barn i Saint Michel- och Saint Elime-lägren de närmaste dagarna. Alla barn mellan sex månader och 15 år kommer att vaccineras, vilket är 40 procent av alla som lever i lägren.

Vi undersöker också barn under fem år för att hitta fall av undernäring och behandla de svåra fallen. De fall som är mer komplicerade remitteras vidare till specialistvård. 

Mycket smittsamt

– Mässling kan vara en dödlig sjukdom för barn och är väldigt smittsamt. Mellan 10 och 30 procent av barn med ett försvagat immunsystem överlever inte om de inte vaccineras. Många barn i lägren är svaga och lever under bedrövliga förhållanden. Vi vill till varje pris undvika en epidemi, det är därför vi gör de här vaccinationerna, berättar vaccinationskoordinator Tessy Fautsch.

Mässling är väldigt smittsamt och sprider sig snabbt och lätt från en person till en annan genom hostningar, nysningar och nära personlig kontakt. Spridningsrisken är därför större i miljöer med många människor, som i de överfulla flyktinglägren i Bangui.

Det är vanligt med komplikationer vid mässling, som exempelvis lunginflammation, allvarlig diarré, uttorkning och hjärninflammation. Mässling kan även orsaka blindhet och öroninflammation. Barn, och speciellt undernärda barn, är mest sårbara.

Kvinna i Läkare Utan Gränser t-shirt öppnar ett paket

För att vara där vi behövs, behöver vi dig

Vi är på plats i krig, kriser och naturkatastrofer. Klädda i enkla t-shirts når vi fram med livräddande vård till människors som annars lämnas utan. Vi gör det för att det behövs, och vi gör det tillsammans. Välkommen att bli en av oss idag!
Bli månadsgivare