Hoppa till huvudinnehåll

BARN MASSVACCINERAS I BANGUI

Publicerad 10 januari 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Läkare Utan Gränser vaccinerar 68 000 barn mot mässling i de fem lägren för internflyktingar i Bangui, Centralafrikanska republiken.

Läkare Utan Gränser vaccinerar 68 000 barn mot mässling i de fem lägren för internflyktingar i Bangui, Centralafrikanska republiken.

Hundratusentals människor har tagit sin tillflykt till läger runt den Centralafrikanska huvudstaden Bangui, till följd av striderna som pågått sedan början av december. För att förhindra ett mässlingsutbrott vaccinerar vi nu 68 000 barn i fem läger i staden.

Flera fall av mässling har upptäckts i läger för internflyktingar i Bangui i Centralafrikanska republiken. För att förhindra ett mässlingsutbrott vaccinerar vi nu 68 000 barn i fem läger i huvudstaden. Hundratusentals människor har tagit sin tillflykt till läger runt Bangui till följd av striderna som pågått sedan början av december.

Vi har redan vaccinerat mer än 25 000 barn i lägren Don Bosco och Boy Rabe och planerar att vaccinera 40 000 barn i Mpoko-lägret, liksom 3000 barn i Saint Michel- och Saint Elime-lägren de närmaste dagarna. Alla barn mellan sex månader och 15 år kommer att vaccineras, vilket är 40 procent av alla som lever i lägren.

Vi undersöker också barn under fem år för att hitta fall av undernäring och behandla de svåra fallen. De fall som är mer komplicerade remitteras vidare till specialistvård. 

Mycket smittsamt

– Mässling kan vara en dödlig sjukdom för barn och är väldigt smittsamt. Mellan 10 och 30 procent av barn med ett försvagat immunsystem överlever inte om de inte vaccineras. Många barn i lägren är svaga och lever under bedrövliga förhållanden. Vi vill till varje pris undvika en epidemi, det är därför vi gör de här vaccinationerna, berättar vaccinationskoordinator Tessy Fautsch.

Mässling är väldigt smittsamt och sprider sig snabbt och lätt från en person till en annan genom hostningar, nysningar och nära personlig kontakt. Spridningsrisken är därför större i miljöer med många människor, som i de överfulla flyktinglägren i Bangui.

Det är vanligt med komplikationer vid mässling, som exempelvis lunginflammation, allvarlig diarré, uttorkning och hjärninflammation. Mässling kan även orsaka blindhet och öroninflammation. Barn, och speciellt undernärda barn, är mest sårbara.

Aktuellt om Centralafrikanska republiken

Konsekvenserna av en sådan här attack är att vi inte kan bedriva vår verksamhet
Nyheter från fältet

En av våra anställda dödad i bakhåll

Vi fördömer starkt den händelse som inträffade i onsdags i Centralafrikanska republiken där en av våra anställda dödades. Våra tankar är med familjen till den anställda som dödades.

Mari Mörth Centralafrikanska republiken
Nyheter från fältet

Sista dagarna

Sista dagarna i Bossangoa och på sjukhuset. Vi promenerar ganska högt upp på flodbanken, och tur är det, för i floden får jag för första gången i mitt liv se flodhästar. 

Julie, som är undernärd och har malaria, på sjukhuset i Bossangoa, Centralafrikanska republiken.
Nyheter från fältet

Patienter

Situationen har förbättrats vad gäller akut undernäring hos barn. Förra året under mars månad hade man 170 patienter på avdelningen för undernärda barn på sjukhuset i Bossangoa, detta år var det 65 barn inlagda. 

Fistula patienter i Centralafrikanska republiken, vid sjukhuset i Bossangoa.
Nyheter från fältet

Sjukhuset

Eftermiddagen har jag spenderat på sjukhuset i Bossangoa. Där har Läkare Utan Gränser byggt upp en avdelning för att behandla fistula.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.