Hoppa till huvudinnehåll

BARN TVINGADES FLY FRÅN KLINIK

Publicerad 5 oktober 2012

Fruktan för upptrappade strider i staden Kismayo i södra Somalia i slutet av september gjorde att de barn som behandlades för svår undernäring på vår näringsklinik i staden tvingades fly med sina föräldrar.

I slutet av september förvärrade hotet om en väpnad konflikt ytterligare den redan begränsade tillgången till sjukvård. På kliniken har vi behandlat svårt undernärda barn sedan en undernäringskris bröt ut i större delen av Somalia 2011. Men den senaste tidens rädsla för striderna gjorde att patientantalet sjönk dramatiskt. Den 28 september skrevs åtta av de nio kvarvarande barnen ut på begäran av sina föräldrar. Föräldrarna fick med sig medicin, mat och instruktioner som skulle hjälpa dem att fortsätta behandlingarna hemma. Våra medarbetare på kliniken hade hoppats kunna fortsätta behandlingen av en liten pojke som ansågs vara för svag för att bli utskriven, men även han flydde med sina föräldrar. Avbrottet i vården har gjort att fler än 650 barn i vårt mobila näringsprogram hamnat i en väldigt osäker situation. Trots det arbete som vår personal lagt ner på att förse barnen med kompletterande näringsriktig mat är vi oroade över deras öde.
 
Den 29 september uppgav den islamistiska milisen al-Shabaab att den dragit sig tillbaka från Kismayo. Då hade över 13 000 invånare flytt från staden, enligt FN. Här kan du läsa mer om vårt arbete i Somalia.

Kvinna i Läkare Utan Gränser t-shirt öppnar ett paket

För att vara där vi behövs, behöver vi dig

Vi är på plats i krig, kriser och naturkatastrofer. Klädda i enkla t-shirts når vi fram med livräddande vård till människors som annars lämnas utan. Vi gör det för att det behövs, och vi gör det tillsammans. Välkommen att bli en av oss idag!
Bli månadsgivare