Hoppa till huvudinnehåll

Barnen som kämpar mot malaria

Publicerad 14 augusti 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
När Achan kom till sjukhuset var hon medvetslös och hennes späda kropp skakade av nästan 40 graders feber pga malaria.

När Achan kom till sjukhuset var hon medvetslös och hennes späda kropp skakade av nästan 40 graders feber. 

I Sydsudan är malariafallen ovanligt många för andra året i rad. Obehandlad kan sjukdomen ge allvarliga hjärnskador eller leda till döden. Sjukhusen gör sitt bästa för att få medicinerna att räcka till.

Femåriga Achan öppnar ögonen för första gången på fem dagar. Fem av hennes familjemedlemmar har funnits vid hennes sida ända sedan hon togs in på Läkare Utan Gränsers mottagning på Aweil-sjukhuset. Hit remitteras de allvarligaste malariafallen i delstaten Northern Bahr Al Ghazal där malaria är mycket vanligt. Läkare Utan Gränser har 160 bäddplatser och tre pediatriska avdelningar på sjukhuset.

När Achan kom till sjukhuset var hon medvetslös och hennes späda kropp skakade av nästan 40 graders feber.

– Vi var alla rädda att hon skulle dö, säger hennes pappa.

Hennes prognos är fortfarande oklar. Febern har gått ned men ibland får hon krampattacker och hon kan varken äta eller prata. Om malaria angriper hjärnan får patienten ofta en bestående hjärnskada.

– Tyvärr hamnar vissa barn i koma och vaknar aldrig upp igen, säger Cameron Bopp, medicinskt ansvarig i vårt projekt.

tre gånger fler malariafall

På sjukhuset finns också treåriga Ajeth. Hon sitter i sin mammas famn medan lokal personal sticker ett hål i hennes finger för att mäta järnhalten i blodet. Hon kom till sjukhuset för tre dagar sedan, allvarligt sjuk med svår malaria. Hon hade hög feber, blodbrist och diarré.

Vår personal vårdade henne med injektioner, dropp för att återställa vätskebalansen och blodtransfusioner för att få bukt med blodbristen.

Hon mår nu bättre. Malarian har lagt sig och Ajeth får åka hem. Hennes föräldrar har inte råd att åka kollektivtrafik så Ajeth får energikakor för den långa hemresan. Det är en vandring som tar elva timmar.

– Min son hade malaria ifjol så jag tog honom till Läkare Utan Gränser. I vår by har malarian varit mycket svår två år i rad, säger Ajeths mamma.

Den ovanligt svåra malariasäsongen ifjol drabbade hela västra delen av Sydsudan. I vissa av Läkare Utan Gränsers projekt var patienterna mer än tre gånger fler än tidigare år. Även i år är malariafallen lika många. Regnperioden har kommit igång långsamt i år, men om det börjar regna mer är det troligt att malariafallen ökar ännu mer.

kamp att få medicinerna att räcka

Tidigare i veckan tog medicinerna för lindrigare malariafall slut på sjukhuset, men för allvarligare fall finns det fortfarande kinin som kan ges intravenöst. Mediciner som ska räcka i tre månader är på väg inom de närmaste dagarna.

– Delstatens hälsomyndigheter har grundat en arbetsgrupp för att förbättra koordineringen kring malaria. Men vi saknar kapacitet och det finns en risk för att medicinerna tar slut senare under året, säger Adbi Fatah Mohammed som ansvarar för våra medicinska aktiviteter utanför sjukhuset.

En sydsudanesisk anställd går mellan de två raderna av sovande barn och kollar dem i tur och ordning. Längst in på avdelningen sover Achan. En genomskinlig slang förser henne med näring genom näsan. Hon har avslutat en sju dagars kur mot malaria.

Hennes familj kommer att vaka över henne ännu en natt. De väntar och hoppas att hon ska vakna upp igen.

Relaterade nyheter

Den lilla flickan som kom till kliniken i Sydsudan.
Sydsudan

Att hålla flickan vid liv

"En eftermiddag bärs en liten flicka på 1,8 kilo in på kliniken. Hon är en vecka gammal. Kvinnorna som kommer med barnet berättar att modern dött under hemförlossningen."
- Läkaren Marie Inhammar i Sydsudan.

Diabetessjuka Bagat Adshar testar sitt blodsocker på Agok-sjukhuset i Sydsudan.
Sydsudan

När insulinet tar slut tar livet slut

"För sjunde dagen i rad tvingas vi informera patienterna med diabetes som kommer för att hämta sitt insulin att det tyvärr inte kommit någon leverans än. Just nu är det krisläge för det finns inget insulin alls". Svenska läkaren Marie arbetar i Sydsudan.

Roslyn Brooks, läkare från Australien som arbetar på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Lankien, Sydsudan
Sydsudan

Ett brev från Lankien

"Att undersöka halsen kan förvärra läget, så den första regeln är att aldrig försöka öppna barnets mun eller undersöka halsen."
- Roslyn Brooks, som arbetar som läkare i Sydsudan.

Lokalanställda Safari, Acheri, Pascal tillsammans med Marie i Sydsudan.
Sydsudan

Att göra skillnad på lång sikt

Det är tisdag eftermiddag och jag håller i en utbildning gällande återupplivnig av nyfödda. På britsen framför mig ligger en docka och all utrustning man behöver. Runt mig står fyra barnmorskeassistenter samlade.