Hoppa till huvudinnehåll

Barnen som kämpar mot malaria

Publicerad 14 augusti 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
När Achan kom till sjukhuset var hon medvetslös och hennes späda kropp skakade av nästan 40 graders feber pga malaria.

När Achan kom till sjukhuset var hon medvetslös och hennes späda kropp skakade av nästan 40 graders feber. 

I Sydsudan är malariafallen ovanligt många för andra året i rad. Obehandlad kan sjukdomen ge allvarliga hjärnskador eller leda till döden. Sjukhusen gör sitt bästa för att få medicinerna att räcka till.

Femåriga Achan öppnar ögonen för första gången på fem dagar. Fem av hennes familjemedlemmar har funnits vid hennes sida ända sedan hon togs in på Läkare Utan Gränsers mottagning på Aweil-sjukhuset. Hit remitteras de allvarligaste malariafallen i delstaten Northern Bahr Al Ghazal där malaria är mycket vanligt. Läkare Utan Gränser har 160 bäddplatser och tre pediatriska avdelningar på sjukhuset.

När Achan kom till sjukhuset var hon medvetslös och hennes späda kropp skakade av nästan 40 graders feber.

– Vi var alla rädda att hon skulle dö, säger hennes pappa.

Hennes prognos är fortfarande oklar. Febern har gått ned men ibland får hon krampattacker och hon kan varken äta eller prata. Om malaria angriper hjärnan får patienten ofta en bestående hjärnskada.

– Tyvärr hamnar vissa barn i koma och vaknar aldrig upp igen, säger Cameron Bopp, medicinskt ansvarig i vårt projekt.

tre gånger fler malariafall

På sjukhuset finns också treåriga Ajeth. Hon sitter i sin mammas famn medan lokal personal sticker ett hål i hennes finger för att mäta järnhalten i blodet. Hon kom till sjukhuset för tre dagar sedan, allvarligt sjuk med svår malaria. Hon hade hög feber, blodbrist och diarré.

Vår personal vårdade henne med injektioner, dropp för att återställa vätskebalansen och blodtransfusioner för att få bukt med blodbristen.

Hon mår nu bättre. Malarian har lagt sig och Ajeth får åka hem. Hennes föräldrar har inte råd att åka kollektivtrafik så Ajeth får energikakor för den långa hemresan. Det är en vandring som tar elva timmar.

– Min son hade malaria ifjol så jag tog honom till Läkare Utan Gränser. I vår by har malarian varit mycket svår två år i rad, säger Ajeths mamma.

Den ovanligt svåra malariasäsongen ifjol drabbade hela västra delen av Sydsudan. I vissa av Läkare Utan Gränsers projekt var patienterna mer än tre gånger fler än tidigare år. Även i år är malariafallen lika många. Regnperioden har kommit igång långsamt i år, men om det börjar regna mer är det troligt att malariafallen ökar ännu mer.

kamp att få medicinerna att räcka

Tidigare i veckan tog medicinerna för lindrigare malariafall slut på sjukhuset, men för allvarligare fall finns det fortfarande kinin som kan ges intravenöst. Mediciner som ska räcka i tre månader är på väg inom de närmaste dagarna.

– Delstatens hälsomyndigheter har grundat en arbetsgrupp för att förbättra koordineringen kring malaria. Men vi saknar kapacitet och det finns en risk för att medicinerna tar slut senare under året, säger Adbi Fatah Mohammed som ansvarar för våra medicinska aktiviteter utanför sjukhuset.

En sydsudanesisk anställd går mellan de två raderna av sovande barn och kollar dem i tur och ordning. Längst in på avdelningen sover Achan. En genomskinlig slang förser henne med näring genom näsan. Hon har avslutat en sju dagars kur mot malaria.

Hennes familj kommer att vaka över henne ännu en natt. De väntar och hoppas att hon ska vakna upp igen.

Aktuellt om Sydsudan

Nantiek och hennes familj befinner sig i flyktinglägret i Bentiu i Sydsudan.
Nyheter från fältet

”Här kommer de i alla fall inte att döda oss”

Nantiek står med sitt barnbarn i famnen. I flera månader har de befunnit sig i flyktinglägret i Bentiu, Sydsudan. Helst av allt vill hon återvända hem, men kriget gör att det inte går.

Femåriga Nyajuba, i Sydsudan, fick amputera sin arm efter att ha träffats av en kula.
Nyheter från fältet

Skottet träffade mitt i leken

Nyajuba leker med sin syster i närheten av deras hem när de hör skotten. En kula träffar Nyajubas högra arm. Mitt i all panik blir hon ensam kvar, blödande, tills hon slutligen blir medvetslös.

Vår klinik i Leer, Sydsudan, efter plundringen.
Nyheter från fältet

Ökat våld stryper tillgången till sjukvård i Sydsudan

Vi är djupt oroade över den fortgående bristen på tillgång till sjukvård och humanitär hjälp för tiotusentals människor som befinner sig på flykt över hela Sydsudan. 

En man som kommit från Mayom, med misstänkt kolera, får hjälp på sjukhuset i Agok, Sydsudan.
Nyheter från fältet

Min första kyss

"Samtidigt som vi kör mot Mayom har två fordon lämnat Mayom för att köra åt vårt håll, och till slut möts vi någonstans i mitten."
- Mara Evans, barnmorska, Sydsudan. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.