Hoppa till huvudinnehåll

Barnfamiljer i Mosul väldigt utsatta

Publicerad 29 november 2017

Irakiska Mosul har gått igenom en smärtsam tid. Allt fler människor återvänder till staden där sjukhusen saknar både personal och mediciner. Mitt i detta kaos föds Amran, en svårt sjuk pojke.

Vi har hjälpt till att bygga upp ett av de största i Mosul, Al Khansaa-sjukhuset. Vi har öppnat en ny akutavdelning, återställt intensivvårdsavdelningen och inrättat ett undernäringsprogram för svårt sjuka barn. Intensivvården är den enda i sitt slag i Mosul: en liten enhet med fyra sängar som kan vara någons enda chans att överleva.

Nyfödde Amran var den första intensivpatienten på sjukhuset som ligger i östra Mosul. Han föddes på ett annat av stadens sjukhus. Han hade luftvägskomplikationer och diagnostiserades med en allvarlig medfödd missbildning. Luftröret och matstrupen var hopväxta, vilket innebar att han fick vätska i andningsorganen när han åt. Bara kirurgi kunde hjälpa honom och därför hade han kommit till Al Khansaa-sjukhuset.

Reglerade febern med våta handdukar

28-årige pappan Raad berättar om Amran, hans och frun Fatimas tredje barn, och hur livet var före kriget:

– Innan IS kom hit var livet bra och jag arbetade på byggen, men när de kom blev det mycket svårt. Vi hade inga pengar och idag har jag en skuld på tre miljoner irakiska dinar (cirka 21 300 svenska kronor). Det blev bara värre för varje dag. Vi kunde inte arbeta eftersom det inte fanns några jobb. De enda lediga jobben var att arbetade för IS.

Pojken Amran i Mosul, Irak.

Amran på sjukhuset i Mosul, Irak. Foto: Sacha Myers/Läkare Utan Gränser.

– Det fanns heller ingen sjukvård. När barnen blev sjuka fick de ingen behandling. Vi hänvisades till privata kliniker, men utan arbete hade vi inte råd. När barnen fick feber försökte vi kyla ner dem med våta handdukar hemma, berättar Raad.

Medicinsk utrustning saknades

Kort efter förlossningen såg föräldrarna hur läkarna började prata sinsemellan om Amrans tillstånd.

– De sa att de behövde hålla barnet på sjukhuset och sedan gav de honom extra syre. Vi var på ett annat sjukhus då och de hade ingen respirator. Jag hörde efter med alla sjukhus, även de privata, men ingen hade en respirator.

– Då sa läkarna att vårt barn kommer att dö, att vi inte kan göra något. Men när intensivvårdsavdelningen på Al Khansaa-sjukhuset öppnade kom vi hit. De satte in ett rör i hans lungor och reparerade öppningen till matstrupen, förklarar pappan Raad.

Efter intervjun, den 4 november 2017, avlider den lille pojken Amran efter komplikationer efter det kirurgiska ingreppet.

I november 2017 lämnade vi över vår insats vid Al Khansaa-sjukhuset till Iraks hälsovårdsmyndigheter.

Läs mer om vårt arbete i Irak.

Relaterade nyheter

Rehabilitering för krigsskadade i Irak
Irak

Irak: att hjälpa krigsoffer på fötter

För ett år sedan öppnade vi ett nytt rehabiliteringscenter i Bagdad, Irak. På centret får krigsskadade sjukgymnastik och psykologiskt stöd. Så att människor kan få möjlighet att läka – både fysiskt och psykiskt.

Mosul: sjukvården är i ruiner ett år efter stridernas slut
Irak

Sjukvården i ruiner ett år efter slaget om Mosul

Ett år efter att striderna upphört mellan den väpnade gruppen Islamiska staten (IS) och irakiska styrkor ligger Mosuls sjukvård i ruiner och har svårt att möta behoven hos de tusentals människor som återvänder hem. 

För varje vecka som går kommer mer och mer liv tillbaka till staden där vi har kliniken.
Irak

Återvända hem

"Situationen är fortfarande svår på många sätt, men det är fantastiskt att se förändringen. Jag lämnar Irak med blandade känslor."
- Sjuksköterskan Anna Blideman, Irak.