Hoppa till huvudinnehåll

Barnfamiljer i Mosul väldigt utsatta

Publicerad 29 november 2017

Irakiska Mosul har gått igenom en smärtsam tid. Allt fler människor återvänder till staden där sjukhusen saknar både personal och mediciner. Mitt i detta kaos föds Amran, en svårt sjuk pojke.

Vi har hjälpt till att bygga upp ett av de största i Mosul, Al Khansaa-sjukhuset. Vi har öppnat en ny akutavdelning, återställt intensivvårdsavdelningen och inrättat ett undernäringsprogram för svårt sjuka barn. Intensivvården är den enda i sitt slag i Mosul: en liten enhet med fyra sängar som kan vara någons enda chans att överleva.

Nyfödde Amran var den första intensivpatienten på sjukhuset som ligger i östra Mosul. Han föddes på ett annat av stadens sjukhus. Han hade luftvägskomplikationer och diagnostiserades med en allvarlig medfödd missbildning. Luftröret och matstrupen var hopväxta, vilket innebar att han fick vätska i andningsorganen när han åt. Bara kirurgi kunde hjälpa honom och därför hade han kommit till Al Khansaa-sjukhuset.

Reglerade febern med våta handdukar

28-årige pappan Raad berättar om Amran, hans och frun Fatimas tredje barn, och hur livet var före kriget:

– Innan IS kom hit var livet bra och jag arbetade på byggen, men när de kom blev det mycket svårt. Vi hade inga pengar och idag har jag en skuld på tre miljoner irakiska dinar (cirka 21 300 svenska kronor). Det blev bara värre för varje dag. Vi kunde inte arbeta eftersom det inte fanns några jobb. De enda lediga jobben var att arbetade för IS.

Pojken Amran i Mosul, Irak.

Amran på sjukhuset i Mosul, Irak. Foto: Sacha Myers/Läkare Utan Gränser.

– Det fanns heller ingen sjukvård. När barnen blev sjuka fick de ingen behandling. Vi hänvisades till privata kliniker, men utan arbete hade vi inte råd. När barnen fick feber försökte vi kyla ner dem med våta handdukar hemma, berättar Raad.

Medicinsk utrustning saknades

Kort efter förlossningen såg föräldrarna hur läkarna började prata sinsemellan om Amrans tillstånd.

– De sa att de behövde hålla barnet på sjukhuset och sedan gav de honom extra syre. Vi var på ett annat sjukhus då och de hade ingen respirator. Jag hörde efter med alla sjukhus, även de privata, men ingen hade en respirator.

– Då sa läkarna att vårt barn kommer att dö, att vi inte kan göra något. Men när intensivvårdsavdelningen på Al Khansaa-sjukhuset öppnade kom vi hit. De satte in ett rör i hans lungor och reparerade öppningen till matstrupen, förklarar pappan Raad.

Efter intervjun, den 4 november 2017, avlider den lille pojken Amran efter komplikationer efter det kirurgiska ingreppet.

I november 2017 lämnade vi över vår insats vid Al Khansaa-sjukhuset till Iraks hälsovårdsmyndigheter.

Läs mer om vårt arbete i Irak.

Relaterade nyheter

En patient får hjälp på en av våra kliniker i Irak.
Irak

Ett sjukvårdssystem i ruiner

"Idag hade vi en patient på vår klinik för kroniska sjukdomar, som behövde mer vård än vad vi kunde erbjuda. Så jag ringde ambulansen, de svarade inte."
- Sjuksköterskan Anna Blideman, Irak.

En mobil klinik i Debaga i utkanten av Erbil, Irak.
Irak

Utmaningen i att hålla sig neutral och opartisk

"Det var inte lätt att hitta en plats lämpad för kliniken. Den tidigare kliniken i staden förstördes i ett flyganfall och ligger under en hög med grus."
-  Sjuksköterskan Anna Blideman, Irak. 

Sjuksköterskan Anna Blideman i Irak.
Irak

”Du vet aldrig hur morgondagen kommer att bli"

"Jag lämnade Sverige med en dags varsel. Jag fick hastigt ställa in min avskedsfest, åka hem och packa och flög ut redan morgon därpå."
- Anna Blideman, Irak. 

I Irak finns fortfarande landminor och granater som inte har exploderat. På bilden, femåriga Faten som skadat sitt ben.
Irak

Än idag är barnen inte säkra i Irak

"För att få bättre insyn i arbetet på sjukhuset följde jag en dag med en kirurg på akutmottagningen. Det är framförallt tre patienter som jag aldrig någonsin kommer att glömma."
- Claes Silfverhjelm, logistiker i Irak.