Hoppa till huvudinnehåll

Båtolyckan i Medelhavet visar på brister i räddningsarbetet

Publicerad 6 augusti 2015
Räddningsinsatsen efter att en träbåt kapsejsade på Medelhavet i onsdags. Hundratals personer drunknade i olyckan utanför Libyens kust.
Foto: Marta Soszynska / Läkare Utan Gränser.
Räddningsinsatsen efter att en träbåt kapsejsade på Medelhavet i onsdags. Hundratals personer drunknade i olyckan utanför Libyens kust.

Hundratals människor befaras drunknade igår eftermiddag när en träbåt med cirka 600 personer ombord kapsejsade utanför den libyska kusten. Olyckan visar på allvarliga brister i de befintliga räddningsinsatserna på Medelhavet.

Träbåten kapsejsade i eftermiddags strax innan vårt räddningsfartyg Dignity I kom fram till olycksplatsen.

– Det var en fruktansvärd syn. Folk var desperata och klamrade sig fast i flytvästar och allt de kunde få tag i. De kämpade för sina liv, mitt ibland människor som drunknade och de som redan var döda, berättar Juan Matías, Läkare Utan Gränsers projektsamordnare på Dignity I.

Läkare Utan Gränser tog emot det första samtalet från sjöräddningen (Maritime Rescue Coordination Centre) i Rom runt klockan 9 på morgonen och informerade teamet om att en träbåt befann sig i sjönöd. När fartyget Dignity I var på väg mot båten fick vi direktiv att ändra kurs och att genomföra en annan räddningsaktion. Under denna insats – som avslutades vid kl. 12.30 – räddades 94 personer.

Sedan fick Dignity ett till samtal och ombads att åka vidare till träbåten som man ursprungligen skulle ha bistått.  När Läkare Utan Gränsers räddningsfartyg närmade sig platsen, hade träbåten redan kapsejsat och ett irländskt militärfartyg hade kommit på plats. Det uppskattas att omkring 300 personer har överlevt olyckan.

– Det faktum att vi först fick instruktioner att hjälpa denna båt och kort därefter skickades till en annan flyktingbåt visar på att det inte finns tillräckligt med resurser för att genomföra räddningsinsatser, säger projektsamordnaren Juan Matías.

Andra räddningsfartyg anlända till olyckplatsen för att rädda människorna. Teamet på Dignity I behandlade tio personer som var i behov av sjukvård. Fem patienter var i så pass allvarligt tillstånd att de behövde evakueras med helikopter. Våra två andra räddningsfartyg Bourbon Argos och MY Phoenix skickades också till den kapsejsade båten.

Innan onsdagens olycka har uppskattningsvis 1 900 personer mist livet när de försökt att ta sig över Medelhavet till Europa. Vi inledde våra sök- och räddningsinsatser i maj och har hittills räddat mer än 10 000 personer.

Den svenska sjuksköterskan Astrid Börjesson tar hand om en palestinsk familj som har överlevt båtolyckan. Pappan lyckades att rädda sin ettåriga dotter Azeel när båten kapsejsade. Foto: Marta Soszynksa / Läkare Utan Gränser.

Kvinna i Läkare Utan Gränser t-shirt öppnar ett paket

För att vara där vi behövs, behöver vi dig

Vi är på plats i krig, kriser och naturkatastrofer. Klädda i enkla t-shirts når vi fram med livräddande vård till människors som annars lämnas utan. Vi gör det för att det behövs, och vi gör det tillsammans. Välkommen att bli en av oss idag!
Bli månadsgivare