Hoppa till huvudinnehåll

Båtolyckan i Medelhavet visar på brister i räddningsarbetet

Publicerad 6 augusti 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Räddningsinsatsen efter att en träbåt kapsejsade på Medelhavet i onsdags. Hundratals personer drunknade i olyckan utanför Libyens kust.

Räddningsinsatsen efter att en träbåt kapsejsade på Medelhavet i onsdags. Hundratals personer drunknade i olyckan utanför Libyens kust.

Hundratals människor befaras drunknade igår eftermiddag när en träbåt med cirka 600 personer ombord kapsejsade utanför den libyska kusten. Olyckan visar på allvarliga brister i de befintliga räddningsinsatserna på Medelhavet.

Träbåten kapsejsade i eftermiddags strax innan vårt räddningsfartyg Dignity I kom fram till olycksplatsen.

– Det var en fruktansvärd syn. Folk var desperata och klamrade sig fast i flytvästar och allt de kunde få tag i. De kämpade för sina liv, mitt ibland människor som drunknade och de som redan var döda, berättar Juan Matías, Läkare Utan Gränsers projektsamordnare på Dignity I.

Läkare Utan Gränser tog emot det första samtalet från sjöräddningen (Maritime Rescue Coordination Centre) i Rom runt klockan 9 på morgonen och informerade teamet om att en träbåt befann sig i sjönöd. När fartyget Dignity I var på väg mot båten fick vi direktiv att ändra kurs och att genomföra en annan räddningsaktion. Under denna insats – som avslutades vid kl. 12.30 – räddades 94 personer.

Sedan fick Dignity ett till samtal och ombads att åka vidare till träbåten som man ursprungligen skulle ha bistått.  När Läkare Utan Gränsers räddningsfartyg närmade sig platsen, hade träbåten redan kapsejsat och ett irländskt militärfartyg hade kommit på plats. Det uppskattas att omkring 300 personer har överlevt olyckan.

– Det faktum att vi först fick instruktioner att hjälpa denna båt och kort därefter skickades till en annan flyktingbåt visar på att det inte finns tillräckligt med resurser för att genomföra räddningsinsatser, säger projektsamordnaren Juan Matías.

Andra räddningsfartyg anlända till olyckplatsen för att rädda människorna. Teamet på Dignity I behandlade tio personer som var i behov av sjukvård. Fem patienter var i så pass allvarligt tillstånd att de behövde evakueras med helikopter. Våra två andra räddningsfartyg Bourbon Argos och MY Phoenix skickades också till den kapsejsade båten.

Innan onsdagens olycka har uppskattningsvis 1 900 personer mist livet när de försökt att ta sig över Medelhavet till Europa. Vi inledde våra sök- och räddningsinsatser i maj och har hittills räddat mer än 10 000 personer.

Den svenska sjuksköterskan Astrid Börjesson tar hand om en palestinsk familj som har överlevt båtolyckan. Pappan lyckades att rädda sin ettåriga dotter Azeel när båten kapsejsade. Foto: Marta Soszynksa / Läkare Utan Gränser.

Aktuellt om Flyktingar

 En barn sitter bredvid sin mormor utanför ett tält på en informell bosättning nära den syriska gränsen i utkanten av Mafraq, Jordanien. Båda är flyktingar från Syrien.
Nyheter från fältet

Hjälp till syriska flyktingar i Jordanien måste återupptas

Omkring 60 000 människor som fastnat under extremt svåra förhållanden nära Jordaniens nordöstra gräns mot Syrien är i stort behov av humanitär hjälp och internationellt skydd.

Vårt räddningsfartyg Bourbon Argos i november 2015
Nyheter från fältet

Följ med oss i fält – 2015 i ett nötskal

Brutala konflikter, attacker mot sjukhus och människor som riskerade livet på vägen till Europa. Vår digitala årsredovisning tar dig på en resa genom året 2015.

Khorshid Aryannejad i Idomeni, Grekland.
Nyheter från fältet

"Människor var väldigt rädda"

"Det dröjde inte länge innan de första patienterna kom till kliniken." Khorshid Aryannejad, kulturtolk, var på plats i Idomeni i söndags.

Människor vårdas i Idomeni efter sammandrabbningar med makedonsk polis.
Nyheter från fältet

Kaotisk vid makedonska gränsen

I helgen behandlade vi hundratals människor vid gränsen mellan Grekland och Makedonien efter sammandrabbningar mellan flyktingar och den makedonska polisen. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.