Hoppa till huvudinnehåll

BÄTTRE LÄKEMEDEL BEHÖVS MOT MULTIRESISTENT TUBERKULOS

Publicerad 19 maj 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Phumeza Tisile i Sydafrika blev frisk från extremt resistent tuberkulos i augusti 2013, men medicinerna gjorde henne permanent döv. Hon är en av dem som står bakom uppropet om bättre mediciner. FOTO: Sydelle Willow Smith

Phumeza Tisile i Sydafrika blev frisk från extremt resistent tuberkulos i augusti 2013, men medicinerna gjorde henne permanent döv. Hon är en av dem som står bakom uppropet om bättre mediciner. FOTO: Sydelle Willow Smith

I dag börjar Världshälsoförsamlingen (World Health Assembly) i Genève där en 20-årsplan för bekämpningen av tuberkulos och multiresistent tuberkulos ska antas. Under mötet lämnar vi över ett upprop för bättre diagnos och behandling av multiresistent tuberkulos som har skrivits på av över 50 000 personer. Patienter och läkare uppmanar regeringar att utöka och förbättra tuberkulosbehandlingen inom tolv månader för att fler ska överleva sjukdomen.

Multiresistent tuberkulos (MDR-TB) är en form av tuberkulos som är resistent mot de två mest effektiva läkemedlen mot sjukdomen. Idag är prognosen för patienterna dyster, antingen dör de för att de inte får någon behandling eller så tvingas de genomgå en lång, dyr och plågsam behandling med många biverkningar. Bara hälften av de behandlade patienterna blir friska.

– Vi välkomnar de ambitiösa målen för 2035 i den globala kampen mot tuberkulos, men en 20-årsplan kan inte rädda människorna som dör idag till följd av brist på rätt diagnos och behandling, säger Manica Balasegaram, chef för vår Access-kampanj.

500 000 insjuknar varje år

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) insjuknade cirka en halv miljon människor i multiresistent tuberkulos under 2012. Det är svårt att ange exakta siffror, enligt uppskattningar från WHO är det så många som 80 procent av alla människor med MDR-TB som aldrig ens får en diagnos. Av de patienter som faktiskt fick diagnosen MDR-TB fick runt 17 000 personer ingen behandling överhuvudtaget.

En av författarna till tuberkulosuppropet är Phumeza Tisile från Sydafrika. Hon drabbades av den mest läkemedelresistenta formen av tuberkulos (XDR-TB). Efter en två år lång behandling med runt 20 000 tabletter tillfrisknade hon, men förlorade hörseln permanent på grund av biverkningarna. Phumeza Tisile ska lämna över manifestet till ledamöterna på Världshälsoförsamlingen.

– Under min treåriga kamp mot extremt resistent tuberkulos dog flera av mina vänner i denna hemska sjukdom, säger Phumeza Tisile. Jag är här i Genève på uppdrag av alla som har drabbats av multiresistent tuberkulos och alla dem som förlorat sina liv. Vi kräver handling, att våra regeringar tar sitt ansvar och att vi får en större chans att överleva.

Kortare behandling och billigare läkemedel

Världens länder måste omedelbart vidta åtgärder som kan öka patienters möjligheter att slutföra sin behandling och överleva sjukdomen. Behandlingsprogrammen måste bli kortare och kan i vissa fall förkortas från två år till nio månader i enlighet med WHO:s rekommendationer. Regeringar borde dessutom möjliggöra för behandling av humanitära skäl, så kallad compassionate use, av nya läkemedel för patienter där det inte längre finns behandlingsalternativ.

Läkemedelsföretagen måste registrera nya läkemedel mot tuberkulos i länder med hög förekomst av tuberkulos. För att bekämpa tuberkulos behövs en kortare, mer effektiv och billigare behandling. Det är endast möjligt med nya, innovativa finansieringsmodeller för forskning och utveckling. Priset på läkemedel måste kopplas bort från forskningskostnaderna.

Relaterade nyheter

En sjuksköterska genomför ett hivtest.
Hiv/Aids

”Nästa generation kan vara hivfri”

”Hiv är ett stort problem här. Faktum är att alla berörs på något sätt av sjukdomen, så det är viktigt att erbjuda en plats för test och behandling."
- Slindil Nkambulus, sjuksköterska i Sydafrika

Hälsoarbetaren Lydia Ganda arbetar i Rustenburg, Sydafrika, för att berätta om vår verksamhet.
Sydafrika

Att arbeta mot sexuellt våld i Sydafrika

Sexuellt våld är vanligt längs det så kallade platinabältet i norra Sydafrika, dit många kommer för att arbeta i gruvorna. De flesta förövare är män och de som utsätts för våldet är övervägande kvinnor. Vi arbetar med att minska stigma och att hjälpa drabbade att få rätt hjälp. 

Four Years and Counting

2017

Rapporten går igenom anledningarna bakom varför majoriteten av människor med läkemedelsresistent tuberkulos fortfarande inte behandlas med nyare mediciner.

Efter Sovjetunionens fall blev tuberkulos, tbc, ett allvarligt hot mot folkhälsan i de forna sovjetstaterna.
Tuberkulos

Hoppet spirar i Georgien

I elva år styrde tuberkulosen Eldars liv. Nu är han frisk – tack vare de första nya läkemedlen på 50 år. Genom två stora kliniska studier vill Läkare Utan Gränser bidra till att revolutionera behandlingen av tuberkulos. Och hittills verkar det lovande.