Hoppa till huvudinnehåll

BÄTTRE TILLGÅNG TILL VACCINATIONER BEHÖVS I KRISER

Publicerad 22 juli 2014
Bilden är från vaccinationskampanjen i flyktinglägret Yida i Sydsudan 2013. FOTO: Yann Libessart
Bilden är från vaccinationskampanjen i flyktinglägret Yida i Sydsudan 2013. FOTO: Yann Libessart

Runt tiotusen sydsudanesiska barn som är flyktingar i norra Uganda ska vaccineras mot luftvägsinfektioner orsakade av pneumokocker (PCV) och Haemophilus influenzae (HiB) i en kampanj ledd av Läkare Utan Gränser. Trots att WHO rekommenderar den här typen av vaccinationsinsatser i akuta kriser är de mycket svåra att genomföra.

Sedan förra året rekommenderar Världshälsoorganisationen WHO att antalet vaccinationer i humanitära akutsituationer ska öka. Men av flera skäl är detta svårt att genomföra i praktiken: att få tillstånd från myndigheterna kan ta tid och det finns inte heller alltid tillgång till billigt vaccin eller logistisk kapacitet.

 – Det finns ett stort gap mellan WHO:s rekommendation och möjligheten att genomföra den i akuta situationer. Den här policyn, som är i högsta grad relevant för en utsatt befolkning, åtföljs tyvärr inte av de resurser och det tekniska stöd som behövs, säger Leon Salumu, medicinsk referent för Uganda.

Onödigt dyra vacciner

En av de främsta anledningarna till att det är så svårt att genomföra vaccinationskampanjer i akutsituationer är den höga kostnaden för PCV-vaccin. Medan den globala vaccinationsalliansen GAVI har förhandlat fram ett pris på cirka 23 kronor per dos har Läkare Utan Gränser inte tillgång till samma låga pris utan tvingas betala mycket mer. I den planerade vaccinationskampanjen i Uganda betalar vi runt 50 kronor per dos.

 – Vi vill inte vaccinera färre barn, och därmed tvingas välja bort en del, för att priset på vaccin är för högt. I samband med akuta kriser måste tidsramen för vaccinationsinsatsen liksom valet av vaccin och vilken åldersgrupp som ska vaccineras, vara baserade på medicinska och epidemiologiska faktorer. Inte på kostnadsaspekter.

Flyktingbarn utsatt grupp

Människor som flytt sina hem i samband med en kris är särskilt utsatta för sjukdomar som kan undvikas med hjälp av vaccinationer. Läkare Utan Gränsers nuvarande vaccinationskampanj, i Adjumani-distriktet i Uganda, riktar sig till sydsudanesiska flyktingbarn under två år. Förutom det vanliga vaccinationspaketet vaccineras de mot PCV och HiB som är två av de främsta orsakerna till luftvägsinfektioner hos barn.

Den här kampanjen är den andra som Läkare Utan Gränser genomför i en liknande miljö. Den första ägde rum i flyktinglägret Yida i Sydsudan 2013.

Trots utmaningarna vid den här typen av insatsen är Läkare Utan Gränser också engagerade i en vaccinationskampanj i Gambellaregionen i Etiopien, med syftet att vaccinera 188 000 sydsudanesiska flyktingar mot kolera och med planerade PCV- och HiB-vaccinationsinsatser.

 

Fler än 70 000 sydsudanesiska flyktingar befinner sig för närvarande i Ugandas Adjumaniregion där Läkare Utan Gränser bistår med sjukvård, rent vatten och sanitet. I Läkare Utan Gränsers vårdcentraler i området är luftvägsinfektioner den näst vanligaste dödsorsaken bland barn under fem år, och även den näst vanligaste anledningen till att man söker vård eller läggs in på sjukhus.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare