Hoppa till huvudinnehåll

BEHANDLAR FÖRSUMMADE SJUKDOMAR

Publicerad 31 augusti 2012
Till ön Lampedusa har hittills mer än 1000 migranter kommit från Nordafrika.
Foto: Mattias Insolera
Till ön Lampedusa har hittills mer än 1000 migranter kommit från Nordafrika.

Mer än 1000 migranter har flytt till Italiens kust sedan i början av året. Första anhalten för många är ön Lampedusa där vi finns på plats, redo att ge stöd och hjälp.

Vården migranterna får är bristfällig. Till exempel bär många på tuberkulos och även den försummade infektionssjukdomen Chagas sjukdom, vilka den nationella vården inte har resurser att upptäcka och behandla. Vi delar med oss av vår erfarenhet av sjukdomarna.

Silvia Garelli ansvarar för våra insatser i Italien. Här berättar hon om de utmaningar som finns när det gäller migranternas hälsa.
 
Anländer fortfarande många migranter till Italien?
 – Nu minskar antalet men det kommer fortfarande en del människor i båtar från Libyen. Ändå har nästan 1 300 flyktingar, migranter och asylsökande stoppats av den italienska flottan sedan början av året. Hela 170 människor har dött i sina försök att ta sig över havet.
 
Hur fungerar mottagningen av migranter i Lampedusa?
 – Italienska myndigheter bestämde att man skulle stänga mottagningscentret i september 2011 på grund av upplopp som utbröt då migranter tvingades att återvända till sina hemländer. Idag är ordningen delvis återställd men det är fortfarande inte säkert. Migranternas medicinska behov täcks nu av det nationella hälsosystemet men vi har hela tiden koll på situationen och är beredda att hjälpa till om det skulle bli en ny tillströmning av migranter.
 
Vad gör Läkare Utan Gränser just nu för migranter i Italien?
 – Hälsoläget är fortfarande väldigt kritiskt. Sjukvården utförs inte av lokala hälsomyndigheter utan är utlagd på privata aktörer och det saknas en effektiv samordning i arbetet. Det går ut över patienterna. Till exempel fungerar diagnostisering av tuberkulos, som måste upptäckas tidigt, väldigt dåligt. Och behandling av den försummade sjukdomen Chagas, en sjukdom som smittar via insektsbett, omfattas inte av sjukvårdssystemet.
 
Så ni fokuserar på försummade sjukdomar?
 – Chagas sjukdom är nästan okänd i Italien så behandlingen där är väldigt begränsad. Eftersom vi har stor erfarenhet av försummade sjukdomar från vårt arbete runtom i världen delar vi med oss av vår kunskap till hälsomyndigheterna i Italien.
 
Är migranter extra känsliga för infektionssjukdomar?
 – Det är inte så att migranter oftare bär på infektionssjukdomar men de dåliga levnadsförhållanden som många lever under gör dem mer mottagliga för infektionssjukdomar. Utan förebyggande behandlingar och tester kan sjukdomar lätt sprida sig i mottagningscentren.

Läkare Utan Gränser började arbeta med migranter på Lampedusa i februari 2011.

Läs mer om vårt arbete i Italien här.

Chagas sjukdom orsakas av parasiten Trypanosoma cruzi och överförs till människor genom insektsbett. Insekterna finns till största delen i Latinamerika men sjukdomen finns även i andra världsdelar.
Läs mer om sjukdomen här.

Tuberkulos är en smittsam bakteriell sjukdom som sprids genom luften. Enligt WHO blir 5-10 procent av de smittade sjuka och dödstalet ligger varje år på nästan två miljoner människor världen över.
Läs mer om sjukdomen här.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare