Hoppa till huvudinnehåll

BEHANDLAR MÄSSLING I BALUCHISTAN

Publicerad 30 januari 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm

Mässling sprider sig nu i östra Baluchistan, Pakistan. Den extremt smittsamma sjukdomen kan leda till allvarliga komplikationer och i värsta fall även till döden, särskilt hos undernärda barn.

Ett av våra team i Dera Murad Jamali har behandlat 159 patienter sedan slutet av december. Två dödsfall har inträffat i vårdinrättningar i distrikten Jaffarabad och Nasirabad.

Viktigt med snabb behandling

För att klara det ökande antalet patienter har vi upprättat en isoleringsenhet på sjukhuset i Dera Murad Jamali där vi behandlar patienter med komplikationer. De senaste två veckorna har vi behandlat cirka 35 komplicerade fall och vi har även skickat behandlingskit till de platser där vi driver mobila kliniker, såsom Mir Hassan, Usta Mohammad, Dera Allah Yar och Sobhat Pur.
Antalet mässlingsfall har ökat under de senaste två månaderna och våra mobila team arbetar med att nå ut till samhällena i våra upptagningsområden för att identifiera patienter med mässling. 
– Mässling är en mycket smittsam sjukdom. Utan snabb behandling finns stor risk för allvarliga medicinska komplikationer och i vissa fall dödsfall, särskilt bland undernärda barn, säger Muhammad Shoaib, läkare och vår medicinska samordnare i Pakistan. 
 

Undernäring ökar risken

I östra Baluchistan, där undernäring är relativt utbredd, är riskerna för komplikationer ännu högre. Sedan 2010 har vi, tillsammans med hälsoministeriet, arbetat på sjukhuset i Dera Murad Jamali med akut förlossningsvård, neonatal verksamhet, och ett undernäringsprogram. 
 
Läkare Utan Gränser har sedan 1986 arbetat i Pakistan med att ge sjukvård till pakistanska och afghanska flyktingar som drabbats av väpnade konflikter och naturkatastrofer. Vi ger gratis sjukvård i Kurram Agency (FATA), Khyber Pakhtunkhwa, Balochistan och Sindh-provinsen. För att bibehålla vårt oberoende tar vi inte emot några bidrag från stater eller internationella givare för vårt arbete i Pakistan, vi använder bara gåvor från privatpersoner.

Aktuellt om Pakistan

Ett nyfött barn får hjälp med andningen på ett av våra sjukhus i Pakistan.
Nyheter från fältet

”Det här är ett värdefullt barn”

"Hon vill veta om han kommer att bli bra. Jag tittar ner på hans orörliga kropp och mitt hjärta värker. Jag förklarar varsamt vad som har hänt." 
Aisling Semple, barnläkare i Pakistan.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.