Hoppa till huvudinnehåll

"BEHOVET AV AKUTINSATSER ÄR FORTSATT ENORMT"

Publicerad 8 augusti 2011

Undernäringskrisen på Afrikas horn är akut. Tiotusentals människor är på flykt undan torka och väpnade konflikter. Tack vare svenskarnas engagemang och generösa gåvor har vi på Läkare Utan Gränser, i samarbete med Aftonbladet, den senaste veckan samlat in 5,4 miljoner kronor till akutinsatser i området. 

Vi är mycket tacksamma för det starka engagemang som så många svenskar visat den senaste veckan genom att skänka en timme av sin arbetstid till undernäringskrisen. Samtidigt är behovet av akuta hjälpinsatser fortsatt enormt. Våra sjuksköterskor, läkare och annan fältpersonal på plats vittnar om att den rådande undernäringskrisen är den värsta på flera decennier.

Svår torka, höga matpriser och pågående konflikter i området har lett fram till den mycket allvarliga situation vi nu ser. Krisen har satt tiotusentals på flykt från Somalia över gränsen till Etiopien och Kenya. Många har samlats i världens största flyktingläger, Dadaab i Kenya, där situationen är oerhört svår. Bristen på mat och vatten är akut och i lägret – som är anpassat för 90 000 personer – bor nu nära 400 000 människor. Och varje dag strömmar det till fler – såväl barn som vuxna.

Torkan har förstört

Fatima, 34 år, är en av de många somaliska flyktingar som vår fältpersonal har mött i lägret. Hon berättar att hennes man och fyra av hennes sju barn har dött. Torkan har förstört hela hennes tillvaro i Somalia och utan att få med sig några ägodelar har hon flytt med sina barn till Dadaab. Hon säger att det enda hon nu vågar hoppas på är att få tak över huvudet, vatten och trygghet.

Tyvärr är Fatimas historia inte unik. Matransonerna till Dadaab-lägret är kraftigt försenade och familjer som har vandrat hundratals kilometer för att komma fram, tvingas vänta i tiotals dagar på sina matpaket. Undernäringen är akut och 43 procent av alla barn under 5 år i lägret är undernärda. Situationen är likartad i andra flyktingläger i regionen, exempelvis Liben i Etiopien dit många somaliska flyktingar tar sig.

För att på bästa sätt kunna hjälpa de miljontals människor som drabbats av tork- och hungerkatastrofen behandlar vi på Läkare Utan Gränser bland annat undernärda barn med anpassad näringstillförsel.  Vi bistår också med mediciner och andra förnödenheter.
 
Men vi behöver göra mer.
 
Vår fältpersonal arbetar för högtryck – nu måste vi utöka våra insatser och skicka fler vårdteam, mediciner och annat material till krisområdet.

Skänk en timmes lön

Därför är det otroligt viktigt att situationen för de nödställda på Afrikas horn fortsätter att uppmärksammas. Mellan klockan 14 och 15 i eftermiddag hoppas vi att du vill ägna människorna i den pågående krisen en extra tanke. Under den timmen uppmanar vi på Läkare Utan Gränser, tillsammans med Aftonbladet, dig att avstå från din timlön till förmån för Afrikas horn.

Genom att skänka din timme till Läkare Utan Gränsers akutfond gör du det möjligt för oss att lindra nöd och rädda liv på plats i katastrofområdet. Vi behöver ditt stöd – den allra största delen av våra ekonomiska medel kommer från privata givare.
 
Människorna på Afrikas horn är i desperat behov av hjälp. Vi lovar att använda varje krona vi får in på bästa sätt för att lindra nöden där den är som störst.
 
Tack för ditt stöd!

Johan Mast
Generalsekreterare

Detbattartikel publicerad i Aftonbladet. 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare