Hoppa till huvudinnehåll

BEHZAD: SJUKSKÖTERSKA UTAN GRÄNSER

Publicerad 10 maj 2012
Behzad med en liten patient i dåvarande södra Sudan 2008.
Behzad med en liten patient i dåvarande södra Sudan 2008.
Foto: MSF

Imorgon är det internationella sjuksköterskedagen. Vi firar det genom att låta Behzad Arta, sjuksköterska som gjort fyra uppdrag för oss i bland annat Sudan och Somalia, berätta om arbetet i fält.

1. Berätta lite om ditt senaste uppdrag för oss!
Det senaste uppdraget var i Etiopien, i Ogadenprovinsen. Jag var samordnare för en grupp medicinska medarbetare som åkte ut till byar där det inte fanns någon sjukvård. Eftersom det inte fanns några hus i byarna fick vi arbeta i hyddor byggda av grenar och buskar. Vi åkte tidigt på morgonen och kom hem framåt eftermiddagen och behandlade barn, mammor och gravida.
 
2. Vilken är den största skillnaden mellan att vara sjuksköterska hemma och i fält?
I Sverige ger vi högspecialiserad vård som gör att vi kan rädda många liv och är oftast specialister inom något vårdområde. Ute på fältet räddar vi många liv med väldigt små medel. Där lär man sig också nya saker, till exempel om sjukdomar som är ovanliga i Sverige. Och så lär man sig mycket i mötet med nya kulturer. Man får göra mycket när man är ute på uppdrag: ha hand om alla läkemedel, ha personalansvar och utbilda sjukvårdspersonalen. Arbetet är mycket mer varierande på fältet.
 
3. Finns det någon särskild händelse som har påverkat dig?
Jag tänker framför allt på en brännskadad flicka i Somalia. Brännskadan var cirka åtta månader gammal när jag kom till Somalia och såret hade inte läkt. En del kompresser hade läkt in i såret och, eftersom jag har jobbat på brännskadeavdelningen på Karolinska sjukhuset i Stockholm, insåg jag att det skulle ta lång tid att få såret att läka. När det var dags att göra rent såret valde föräldrarna att ta med sig barnet hem. Hur det gick för flickan fick vi inte veta.
 
4. Varför vill du jobba för Läkare utan gränser?
Det är en organisation som tar sig till platser dit många andra inte kommer. Och så vet man vet att vården kommer fram till dem som behöver den. Jag vet att de pengar som privata personer donerar kommer till nytta och räddar liv, många liv.
 
Under 2011 hade vi 123 svenska fältarbetare ute i fält på sammanlagt 154 uppdrag. Av dem var 27 sjuksköterskor.

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva