Hoppa till huvudinnehåll

Beira: ”Förödelse – och otroligt mycket vatten”

Publicerad 20 mars 2019

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Beira, Moçambique, har drabbats hårt av cyklonen Idai.

18 mars 2019. Beira, Moçambique, har drabbats hårt av cyklonen Idai.

Gert Verdonck, katastrofkoordinator för Läkare Utan Gränsers insats i Beira, Moçambique, berättar om situationen efter cyklonen Idai.

"Det första jag såg när jag kom fram var förödelse – och otroligt mycket vatten. Vi får höra att situationen utanför staden kan vara ännu värre, men under den begränsade tiden vi varit på plats har vi fokuserat på att försöka förstå situationen och behoven i Beira, eftersom staden har cirka 500 000 invånare och de flesta husen är skadade eller helt förstörda.

Vattensystemet är helt utslaget och många människor har svårt att hitta källor till rent vatten. Särskilt i de mest tätbefolkade och fattigaste områdena.

Livet fortsätter, till viss del. Människor har börjat jobba igen och letar efter mat, men nedfallna träd ligger överallt och man ser människor som försöker reparera sina hem och täcka hålet som tidigare varit ett tak. Det regnar fortfarande intensivt. Jag är övertygad om att det kommer att ta ett bra tag innan det avtar.

Det är svårt att i detta skede få en tydlig bild av de medicinska behoven. Det är en stor utmaning att ta sig till sjukhus eller vårdcentraler, eftersom vägarna är förstörda. Men många sjukhus och vårdcentraler har också ödelagts helt av cyklonen, det är vårt största problem just nu. Det är även en stor utmaning för landets hälso- och sjukvårdsmyndigheter, som försöker återställa sjukvården så snabbt som möjligt.

Vattenburna sjukdomar är en stor oro. Människor använder brunnsvatten som inte klorerats och det är sannolikt inte rent nog eller säkert att dricka. De som har pengar kan köpa flaskvatten, men alla har inte råd med det här.

Luftvägssjukdomar är ett annat orosmoment. Det regnar fortfarande rakt in i människors hus, så många riskerar att få lunginflammation. Många samlas i skolor eller kyrkor, där luftvägssjukdomar lätt kan sprida sig.

Men den största frågan är hur man ska kunna behandla människor som blir sjuka – när så många sjukhus och vårdcentraler är skadade eller förstörda.

Jag vill betona att det är för tidigt att måla upp en tydlig bild av de exakta behoven. Vi tar hand om de största och mest uppenbara behoven, men samtidigt gör vi allt vi kan för att utveckla en bättre förståelse för var vår hjälp kan få störst effekt och utöka vår respons därefter."

Relaterade nyheter

Mocambique efter cyklonen Idai.Läkare Utan Gränser transporterar sjuka från Beiras slum till fungerande vårdcentraler
Cyklonen Idai

Idai: Insatsen i Moçambique växer

Över en halv miljon personer kämpar för att återuppbygga sina liv i de översvämmade delarna av Moçambique. Många är i akut behov av hjälp för att överleva och den humanitära insatsen kommer bli enorm. 

Cyklonen Idai har drabbat Zimbabwe, Mocambique och Malawi hårt
Cyklonen Idai

Södra Afrika: Stor förstörelse i cyklonens spår

Cyklonen Idai slog till mot Afrikas östra kust den 14 mars och har orsakat stor förödelse i Moçambique, Zimbabwe och Malawi. Stora områden är fortsatt avskurna från hjälp.

I Beira, Moçambique, arbetar Läkare Utan Gränser med att erbjuda vård och stöd till kvinnor som säljer sex.
Moçambique

"Den lilla flickan kommer få behålla sin mamma"

En ung tonårsmamma kom till oss på vårdcentralen i Beira för några veckor sedan. Hon var 17 år gammal och hade redan varit med om så mycket. Barnmorskan Lena Granqvist bloggar från Moçambique.

Naturkatastrofer

Indonesien: fler drabbade är i behov av hjälp

Drygt en vecka efter att en tsunami drog in över kusten vid Sundasundet i Indonesien fortsätter våra medarbetare att ge vård till människor i det drabbade området.