Hoppa till huvudinnehåll

Berättelser från containerbyn i Kenya

Publicerad 23 augusti 2018
Foto: Paul Odongo/Läkare Utan Gränser
Shamir Rama och hennes nyfödda barn, som föddes i "containerbyn" i Likoni, sydväst om Mombasa, Kenya.

En kvinna skriker. Från en dörr med skylten ”förlossning” går det att urskilja barnmorskans uppmuntrande ord. Kort efter skär ett barnskrik genom luften. Det är juli 2017 och vi befinner oss på vår temporära vårdcentral i Likoni, sydväst om Mombasa, Kenya, där ett barn precis sett dagens ljus.

Utanför förlossningen råder en febril aktivitet. Gravida kvinnor sitter på en bänk i väntan på att bli undersökta. Andra lämnar förlossningen för att ta en promenad. Allt medan sjuksköterskor och barnmorskor rör sig från ett rum till ett annat. Det är högt i tak och dagsljuset flödar in genom takfönstren.

Shamir Rama är 19 år gammal och har precis fött sitt första barn. Det var hennes föräldrar som tog med henne hit.

– Jag visste inte var jag skulle föda, eftersom många offentliga sjukhus inte fungerar. Jag är glad att jag åkte hit, säger hon.

I juli 2017 går en landsomfattande sjuksköterskestrejk in i sin andra månad. Under samma månad föds fler än 1 000 barn i en skeppscontainer här i Likoni – ett nytt rekord. Just denna dag föds fler än 35 barn här.

Tvungna att korsa en kanal

Innan vi startade upp vår verksamhet i Likoni fanns ingen akut mödravård eller neonantalvård att tillgå i det överbefolkade distriktet. Gravida kvinnor var tvungna att med färja korsa en kanal för att ta sig till mödravårdcentralen i Mombasa. Om det uppstod en akutsituation kunde den tidskrävande båtresan innebära livsfara för både mor och barn. Det är därför som Läkare Utan Gränser bestämde sig för att utveckla och bygga ut den gamla Mrima-vårdcentralen i Likoni.

En av avdelningarna inne i "containerbyn". Foto: Paul Odongo/Läkare Utan Gränser. 

I januari 2016 påbörjades så ombyggnationen. För att säkerställa att verksamheten på vårdcentralen kunde fortgå under byggprocessen gjorde vi i ordning en temporär lösning i form av skeppscontainrar. Tillsammans fungerade dessa som ett vanligt sjukhus med en komplett operationssal. ”Containerbyn”, som många kallade den, blev en fristad där mammor tryggt kunde föda sina barn, även dem med komplicerade graviditeter. 

I början bistod vi vid ungefär 300 förlossningar i månaden. Men en 100 dagar lång läkarstrejk, följt av en landsomfattande sjuksköterskestrejk i juni 2017, gjorde att många i Kenya stod utan tillgång till vård. I ”containerbyn” fick vårt team jobba hårt för att kunna ta emot det stora antalet patienter som sökte sig dit. Under 2017 bistod vi vid 7 873 förlossningar på vårdcentralen, bland dem var 1 656 kejsarsnitt. Det är mer än fem gånger så många som året innan. Under de två åren och fyra månaderna som skeppscontainrarna var i funktion bistod vi vid 11 578 förlossningar.

Flera patienter vara nära döden

Under strejkerna kom inte bara kvinnor från Likoni till ”containerbyn”, utan också från andra delar av regionen.

– Vi hade flera patienter som kom till oss som vara nära döden. Som hade rest långt. Lyckligtvis kunde vi hjälpa alla i tid, berättar Carol Mugun, som då var ansvarig för mödravården på plats.

Dit kom bland annat 29-åriga Faruma*, sent en fredagskväll. Hon hade komplikationer och hade blivit hänvisad dit från en klinik i Msambweni, en resa två timmar bort. Tre dagar senare har hon fortfarande svårt att minnas vad som hade hänt.

– Hon var i chock, hade svårt att andas och hade förlorat mycket blod när hon kom hit, minns Carol. Hon hade också förlorat sitt barn.

Trots smärtan av att ha förlorat sitt barn, och möjligheten till att skaffa fler, är både Fatuma och hennes man lättade.

– Jag är tacksam över att vara vid liv, så jag kan ta hand om mina andra tre barn, säger hon.

– Jag hade aldrig hört talas om det här sjukhuset förrän den där dagen, säger hennes man, Salum*. Men jag är tacksam för alla läkare. Jag kommer aldrig glömma den här platsen.

I ”containerbyn” är det tyst

I maj i år, efter två års arbete med den gamla Mrima-vårdcentral, kunde vi äntligen öppna dörrarna till den nyrenoverade, och större, vårdcentralen.

Den nyrenoverade vårdcentralen i Likoni, Kenya. Foto: Paul Odongo/Läkare Utan Gränser.

– Den här vårdcentralen har 31 sängar, stora professionellt utformade undersökningsrum och är bättre medicinskt utrustad. Allt för att vi ska kunna hjälpa alla patienter på bästa sätt och ge kvinnor en bättre miljö att föda barn i, säger Stephanie Giandonato, ansvarig för våra projekt i Kenya.

– Allt detta är en del av Läkare Utan Gränsers åtagande för att ge sjukvård av hög kvalité och akut sjukvård. Så att blivande mödrar har tillgång till professionell akut förlossningsvård och mödravård i närheten av där de bor, fortsätter hon.

All aktivitet har nu flyttat in i den nya byggnaden och i den tomma ”containerbyn” är det tyst. Men alla inblandade är stolta över den roll den spelade för att hjälpa många blivande mammor när det var som viktigast.

* Namnet är påhittat med hänsyn till patienten

Läs mer om vårt arbete i Kenya.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare