Hoppa till huvudinnehåll

Berättelser om snö

Publicerad 24 februari 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Te från teståndet utanför sjukhuset.

Te från teståndet utanför sjukhuset. 

Dagarna här rusar förbi. Det känns vissa dagar som om man är på fötterna från morgon till kväll. Mina sydsudanesiska kollegorna märker alltid när jag har en sån dag, för då brukar de fånga in mig och säga åt mig att sätta mig ner en stund. 

Då beställer vi te eller kaffe från teståndet utanför sjukhuset och sätter oss ner i korridoren utanför avdelningen för att småprata lite. Där svalkar det faktiskt en aning! Alla som jobbar här har otroliga historier att dela, och jag lär mig mycket om Sydsudan och om Nuerfolkets situation, vilket är den tribe som majoriteten kommer ifrån här i regionen. Att prata med personalen hjälper mig att bättre förstå våra patienter också. Jag brukar berätta historier från Sverige och visa bilder på snön. De nickar alltid medkännande och beklagar när jag berättade hur kallt det är där just nu! 

Johanna Lönn i Sydsudan

Johanna Lönn

Sjuksköterska

Relaterade nyheter

Den lilla flickan som kom till kliniken i Sydsudan.
Sydsudan

Att hålla flickan vid liv

"En eftermiddag bärs en liten flicka på 1,8 kilo in på kliniken. Hon är en vecka gammal. Kvinnorna som kommer med barnet berättar att modern dött under hemförlossningen."
- Läkaren Marie Inhammar i Sydsudan.

Diabetessjuka Bagat Adshar testar sitt blodsocker på Agok-sjukhuset i Sydsudan.
Sydsudan

När insulinet tar slut tar livet slut

"För sjunde dagen i rad tvingas vi informera patienterna med diabetes som kommer för att hämta sitt insulin att det tyvärr inte kommit någon leverans än. Just nu är det krisläge för det finns inget insulin alls". Svenska läkaren Marie arbetar i Sydsudan.

Roslyn Brooks, läkare från Australien som arbetar på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Lankien, Sydsudan
Sydsudan

Ett brev från Lankien

"Att undersöka halsen kan förvärra läget, så den första regeln är att aldrig försöka öppna barnets mun eller undersöka halsen."
- Roslyn Brooks, som arbetar som läkare i Sydsudan.

Lokalanställda Safari, Acheri, Pascal tillsammans med Marie i Sydsudan.
Sydsudan

Att göra skillnad på lång sikt

Det är tisdag eftermiddag och jag håller i en utbildning gällande återupplivnig av nyfödda. På britsen framför mig ligger en docka och all utrustning man behöver. Runt mig står fyra barnmorskeassistenter samlade.