Hoppa till huvudinnehåll

Besvikelse efter EU-möte om flyktingar

Published 16 september 2015
Foto: Läkare Utan Gränser
En medarbetare hänger upp en av 80 västar inför EU-mötet om flyktingkrisen.

EU:s inrikes- och justitieministrar som träffades igår i Bryssel för att diskutera flyktingsituationen lyckades inte att fatta några konkreta beslut. Bland annat saknas enighet om hur asylsökande ska fördelas mellan EU-länder. Många beslut blev uppskjutna till nästa möte i oktober. Läkare Utan Gränser är besvikna över resultatet – krisen pågår just nu och måste lösas snarast.

Läkare Utan Gränsers humanitära rådgivare Pieter-Jan van Eggermont om gårdagens möte:
 

– Diskussionerna fortsätter att kretsa kring gränsskydd, registreringscenter och fördelning av ett symboliskt antal asylsökande mellan EU:s medlemsstater. EU:s ministrar fokuserar på antal men glömmer att det är människor som kommer till EU, inte siffror. Det är människor med behov av vatten, mat, tak över huvudet, skydd och sjukvård. Dessa behov måste omedelbart bli tillgodosedda, säger Pieter-Jan van Eggermont. 

–  Vintern är på väg. Nu är det bråttom att tillhandahålla platser där människorna kan bo och känna sig säkra, längs vägen och vid ankomst. Även om EU-kommissionens mer ambitiösa fördelningsmekanismer antas har människor fortfarande inget annat val än att riskera sina liv när de försöker ta sig till Europa. EU måste ersätta smugglare med säkra och lagliga alternativ. Fokus måste vara att skydda och rädda liv. Det finns ingen tid att förlora, fortsätter van Eggermont. 

SÄKRA VÄGAR NU!

Inför EU-mötet igår skickade Läkare Utan Gränser ett öppet brev till statsministern Stefan Löfven med uppmaningen att skapa säkra vägar in i Europa. Brevet publicerades på Aftonbladets hemsida och överlämnades till Stefan Löfven vid Rosenbad igår morse.

Utöver det öppna brevet startade vi en aktion i centrala Stockholm. Tidigt på morgonen hängde vi upp 80 flytvästar på flera offentliga platser, exempelvis vid Slussen, Sergels torg och i närheten av Riksdagen. Med detta vill vi uppmärksamma att minst 80 personer i veckan har dött på Medelhavet i år. Mörkertalet är stort, så antagligen är de många fler. På flytvästarna formulerade vi en uppmaning till statsminister Stefan Löfven och samtliga EU-ledare att stoppa döden på Medelhavet.

Läkare Utan Gränser bistår människor på flykt med humanitär hjälp i Italien, Grekland, Serbien och Ungern. Vi utför sök- och räddningsaktiviteter på Medelhavet med tre båtar som sedan i maj har räddat över 15 000 människor. I Tunisien och Libyen har vi utbildat fiskare och lokala organisationer i sjöräddningsaktiviteter och hur man hanterar döda kroppar. Läkare Utan Gränser har arbetat med att bistå flyktingar i Europa i över femton år.

 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare