Hoppa till huvudinnehåll

BILDERNA FRÅN SYDSUDAN FICK BERIT ATT STARTA EN INSAMLING

Publicerad 7 juli 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Den humanitära situationen är svår för invånarna i Sydsudan. Strider har gjort att många är på flykt. Brist på mat, och sjukdomar som malaria och kolera försvagar en redan utsatt befolkning. FOTO: Jacob Zocherman

Den humanitära situationen är svår för invånarna i Sydsudan. Strider har gjort att många är på flykt. Brist på mat, och sjukdomar som malaria och kolera försvagar en redan utsatt befolkning. FOTO: Jacob Zocherman

Berit Bernelycke

Berit Bernelycke

Kvinnorna väntar på presenningar som delas ut av en hjälporganisation, men presenningarna kommer inte att räcka till alla som behöver. Infrastrukturen är dålig i landet och regnsäsongen har gjort att många områden bara kan nås från luften.

Kvinnorna väntar på presenningar som delas ut av en hjälporganisation, men presenningarna kommer inte att räcka till alla som behöver. Infrastrukturen är dålig i landet och regnsäsongen har gjort att många områden bara kan nås från luften.

Den 9 juli 2011 bildades staten Sydsudan. Den 15 december 2013 bröt strider ut i huvudstaden Juba och en och en halv miljon människor har flytt sina hem. Landet befinner sig i en akutsituation med undernärda barn, översvämmade flyktingläger och utbrott av kolera och malaria. Berit Bernelycke blev berörd av bilderna hon såg och bestämde sig för att starta en insamling till Läkare Utan Gränser.

Vad fick dig att starta en insamling till Sydsudan?

Slumpartat hamnade jag under några veckor framför flera nyhetsreportage och dokumentära bildspel i olika media från just Sydsudan. Jag upptäckte en vit fläck på min egen omvärldskarta och började söka fakta om detta purunga land.

Strax innan midsommar fick jag syn på en dokumentär bildföreställning vid namn The Rains. Den var producerad av den svenske journalisten och fotografen Jacob Zocherman. Den korta filmen visade den fruktansvärt utsatta situationen på regnfyllda lägerplatser för flyktingar i Sydsudan. Filmen fick mig först att storgråta och sedan bli arg. Arg över att medkänsla och empati alltför ofta stannar vid ett knapptryck på ”gilla” eller ”Usch så hemskt!” på sociala medier. Det ger inte så mycket konkret hjälp för den som behöver en dos koleravaccin för att överleva. Eller en liter rent och friskt vatten.

Vad är det med situationen i Sydsudan som berör dig?

Det berör mig att människorna inte har möjlighet att göra egna val. Sådana situationer har berört mig sedan jag var mycket liten, och det gäller såväl människor som djur.

Invånarna i Sydsudan är flerfaldigt drabbade; de lever i en nybildad stat med så gott som obefintlig infrastruktur. De lever med inbördes konflikter och såvitt jag har förstått även med anfallande grupper från omkringliggande länder. De är extremt fattiga och har dessutom drabbats av svåra regn som gör att farliga sjukdomar kan spridas fort.

Jag tänker mycket på barnen och kvinnorna där... De lever under ännu fler och farligare hot än männen. Våldtäkt och andra sexuella övergrepp på både kvinnor och barn är vanligt. Det finns tydligen inget fungerande lagskydd mot detta. Kvinnorna är dessutom oftast omskurna på ett brutalt sätt och jag har läst mig till att var sjunde kvinna avlider under pågående förlossning! Det är ju helt horribelt! Jag kan bara ana vilka infektioner och vilka smärtor kvinnorna genomlider...

Varför valde du att starta en insamling till just Läkare Utan Gränser?

Jag frågade mina väninnor Anne-Greth Garmland, Anita Hillevi Lilja - Stenholm och Paola Zocherman om de ville vara med. Vi fyra donerade pengar initialt, för att komma igång. Som privatperson kan man välja att stötta via fungerande och trygga organisationer. Läkare Utan Gränser finns fortfarande kvar på plats i Sydsudan trots stor fara för de egna hjälparbetarna. Tyvärr har krigande grupper slutat att skona sjukvårdsinrättningarna nu, trots det enorma behovet av sjukvård. Utan sjukvård i Sydsudan riskerar hela befolkningen att gå under i kolera, malaria och krigsskador. Läkare Utan Gränser måste få arbetsro och material, mediciner och rent vatten till sin arbetsuppgift.

Varför ska människor i mitt i semestern bry sig om situationen i Sydsudan?

Har man något som heter ”semester” har man också en livssituation som innehåller valmöjligheter. Människorna i Sydsudan har inga val. De dricker vattnet när de måste för törstens skull. Sedan dör de. Troligen.

Människor mitt i semestern...de kunde ha varit människor mitt i katastrofens öga. Vi är privilegierade. Det medför ett ansvar. Inte ett ständigt och tyngande sådant, utan ett medmänskligt och frivilligt.

Här hittar du Berit Bernelyckes insamling: https://www.betternow.org/se/sydsudan-akutnodsituation

Bilderna från Sydsudan är tagna av fotojournalisten Jacob Zocherman.

Aktuellt om Sydsudan

Sjukhuset är det enda sjukhus som finns i skyddslägret. Där behandlar vi bland annat, utöver malaria, undernäring och ger akutvård dygnet runt.
Nyheter från fältet

"En timme senare öppnade hon ögonen"

"Det finns en kväll jag aldrig kommer att glömma. Runt nio-tiden kallades jag till akuten när en 11 månader gammal baby kom in medvetslös och mycket blek."
– Lucy Williams, sjuksköterska i Sydsudan.

Nantiek och hennes familj befinner sig i flyktinglägret i Bentiu i Sydsudan.
Nyheter från fältet

”Här kommer de i alla fall inte att döda oss”

Nantiek står med sitt barnbarn i famnen. I flera månader har de befunnit sig i flyktinglägret i Bentiu, Sydsudan. Helst av allt vill hon återvända hem, men kriget gör att det inte går.

Femåriga Nyajuba, i Sydsudan, fick amputera sin arm efter att ha träffats av en kula.
Nyheter från fältet

Skottet träffade mitt i leken

Nyajuba leker med sin syster i närheten av deras hem när de hör skotten. En kula träffar Nyajubas högra arm. Mitt i all panik blir hon ensam kvar, blödande, tills hon slutligen blir medvetslös.

Vår klinik i Leer, Sydsudan, efter plundringen.
Nyheter från fältet

Ökat våld stryper tillgången till sjukvård i Sydsudan

Vi är djupt oroade över den fortgående bristen på tillgång till sjukvård och humanitär hjälp för tiotusentals människor som befinner sig på flykt över hela Sydsudan. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.