Hoppa till huvudinnehåll

Biståndsgivarna sviker världens yngsta land

Publicerad 17 juli 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Alha Papiti kom till vårt sjukhus i flyktinlägret i Malakal med sin nyfödda dotter Fatima.

Alha Papiti kom till vårt sjukhus i flyktinglägret i Malakal med sin nyfödda dotter Fatima. 

DEBATT | I Sydsudan har våldet tvingat över 2 miljoner människor på flykt. Tusentals människor har insjuknat i ett pågående kolerautbrott och livräddande mediciner kan ta slut om två månader. Trots den katastrofala humanitära situationen minskar Sverige och omvärlden sitt stöd till Sydsudan.

Jag är djupt oroad över utvecklingen i Sydsudan. Situationen är så allvarlig att Läkare Utan Gränsers största insats pågår just där med över 3 000 anställda i sex av landets tio delstater. Vi är en av de största vårdgivarna i landet men den pågående konflikten gör det svårt att nå ut med humanitär hjälp. Vi har vid flera tillfällen tvingats avbryta vårt arbete då våra sjukhus utsatts för attacker.

Våra patienter har varit med om fruktansvärda händelser. Hela byar har bränts ner, deras familjemedlemmar har attackerats och dödats, familjer har slitits isär och kvinnor och barn har utsatts för sexuella övergrepp. På ett av våra sjukhus behandlade vi en gravid kvinna med en granatskada. Hon hade inte kunnat söka vård på nio dagar.

När vi tvingas avbryta vårt arbete har det förödande konsekvenser för hundratusentals människor som lämnas helt utan tillgång till sjukvård. Malaria och luftvägsinfektioner, sjukdomar som det finns botemedel för, kan leda till döden. Patienter som får vård för hiv och tuberkulos tvingas avbryta sina behandlingar, vilket kan göra dem resistenta mot behandlingen.

Jag träffade 16-åriga Ahla Papiti i ett flyktingläger i Malakal i våras. Hon var extremt smal och så svag att hon inte kunde stå upp. Ett blodtest visade att hon hade insjuknat i kala azar, en parasitsjukdom som är dödlig i nio fall av tio om man inte får vård. Hade vi inte varit på plats hade hon med all säkerhet dött.

Hundratusentals människor är beroende av omvärldens stöd och att organisationer som Läkare Utan Gränser fortsätter att engagera sig i Sydsudan. Därför är det speciellt oroande att regeringar och internationella givare, inklusive Sverige, tycks ha tröttnat och nu drar ned på det humanitära biståndet till landet.

Enligt FN-organet OCHA behövs 1,63 miljarder dollar för att täcka de humanitära behoven i Sydsudan för 2015. Trots försök att mobilisera resurser har medlemsstaterna, däribland Sverige, bidragit med bara 663 miljoner dollar. En miljard dollar saknas. Bara inom hälsosektorn saknas det 36 miljoner dollar för att köpa mediciner mot till exempel malaria, luftvägsinfektioner och diarréer – sjukdomar som är enkla att behandla med mediciner men som kan vara dödliga utan behandling.

Enligt UD har Sverige ”ett långvarigt biståndsengagemang i Sydsudan” och ett ”gott anseende som trovärdig biståndsaktör bland annat inom hälsosektorn” (Regeringens resultatstrategi för Sydsudan 2014–2016). Ändå minskar även Sida sitt humanitära stöd till Sydsudan med omkring 200 miljoner kronor jämfört med i fjol.

Minskat stöd och engagemang från biståndsgivare i hela världen får ödesdigra konsekvenser för Sydsudan. Redan nu är det svårt att täcka de medicinska behoven i landet. Hälso- och sjukvårdsmyndigheterna kan inte ens med nationella och internationella organisationer hjälp tillgodose de stora behoven.

När Sydsudan blev självständigt för fyra år sedan stod bidragsgivare i kö för att bygga upp landet, men nu verkar intresset ha sinat. De som drabbas hårdast är 16-åriga Ahla och resten av befolkningen i världens yngsta land.

Mari Mörth, Generalsekreterare, Läkare Utan Gränser Sverige

En omarbetad version av debattartikeln publicerads på aftonbladet.se den 17 juli 2015

Aktuellt om Sydsudan

Nantiek och hennes familj befinner sig i flyktinglägret i Bentiu i Sydsudan.
Nyheter från fältet

”Här kommer de i alla fall inte att döda oss”

Nantiek står med sitt barnbarn i famnen. I flera månader har de befunnit sig i flyktinglägret i Bentiu, Sydsudan. Helst av allt vill hon återvända hem, men kriget gör att det inte går.

Femåriga Nyajuba, i Sydsudan, fick amputera sin arm efter att ha träffats av en kula.
Nyheter från fältet

Skottet träffade mitt i leken

Nyajuba leker med sin syster i närheten av deras hem när de hör skotten. En kula träffar Nyajubas högra arm. Mitt i all panik blir hon ensam kvar, blödande, tills hon slutligen blir medvetslös.

Vår klinik i Leer, Sydsudan, efter plundringen.
Nyheter från fältet

Ökat våld stryper tillgången till sjukvård i Sydsudan

Vi är djupt oroade över den fortgående bristen på tillgång till sjukvård och humanitär hjälp för tiotusentals människor som befinner sig på flykt över hela Sydsudan. 

En man som kommit från Mayom, med misstänkt kolera, får hjälp på sjukhuset i Agok, Sydsudan.
Nyheter från fältet

Min första kyss

"Samtidigt som vi kör mot Mayom har två fordon lämnat Mayom för att köra åt vårt håll, och till slut möts vi någonstans i mitten."
- Mara Evans, barnmorska, Sydsudan. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.