Hoppa till huvudinnehåll

Biståndsgivarna sviker världens yngsta land

Publicerad 17 juli 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Alha Papiti kom till vårt sjukhus i flyktinlägret i Malakal med sin nyfödda dotter Fatima.

Alha Papiti kom till vårt sjukhus i flyktinglägret i Malakal med sin nyfödda dotter Fatima. 

DEBATT | I Sydsudan har våldet tvingat över 2 miljoner människor på flykt. Tusentals människor har insjuknat i ett pågående kolerautbrott och livräddande mediciner kan ta slut om två månader. Trots den katastrofala humanitära situationen minskar Sverige och omvärlden sitt stöd till Sydsudan.

Jag är djupt oroad över utvecklingen i Sydsudan. Situationen är så allvarlig att Läkare Utan Gränsers största insats pågår just där med över 3 000 anställda i sex av landets tio delstater. Vi är en av de största vårdgivarna i landet men den pågående konflikten gör det svårt att nå ut med humanitär hjälp. Vi har vid flera tillfällen tvingats avbryta vårt arbete då våra sjukhus utsatts för attacker.

Våra patienter har varit med om fruktansvärda händelser. Hela byar har bränts ner, deras familjemedlemmar har attackerats och dödats, familjer har slitits isär och kvinnor och barn har utsatts för sexuella övergrepp. På ett av våra sjukhus behandlade vi en gravid kvinna med en granatskada. Hon hade inte kunnat söka vård på nio dagar.

När vi tvingas avbryta vårt arbete har det förödande konsekvenser för hundratusentals människor som lämnas helt utan tillgång till sjukvård. Malaria och luftvägsinfektioner, sjukdomar som det finns botemedel för, kan leda till döden. Patienter som får vård för hiv och tuberkulos tvingas avbryta sina behandlingar, vilket kan göra dem resistenta mot behandlingen.

Jag träffade 16-åriga Ahla Papiti i ett flyktingläger i Malakal i våras. Hon var extremt smal och så svag att hon inte kunde stå upp. Ett blodtest visade att hon hade insjuknat i kala azar, en parasitsjukdom som är dödlig i nio fall av tio om man inte får vård. Hade vi inte varit på plats hade hon med all säkerhet dött.

Hundratusentals människor är beroende av omvärldens stöd och att organisationer som Läkare Utan Gränser fortsätter att engagera sig i Sydsudan. Därför är det speciellt oroande att regeringar och internationella givare, inklusive Sverige, tycks ha tröttnat och nu drar ned på det humanitära biståndet till landet.

Enligt FN-organet OCHA behövs 1,63 miljarder dollar för att täcka de humanitära behoven i Sydsudan för 2015. Trots försök att mobilisera resurser har medlemsstaterna, däribland Sverige, bidragit med bara 663 miljoner dollar. En miljard dollar saknas. Bara inom hälsosektorn saknas det 36 miljoner dollar för att köpa mediciner mot till exempel malaria, luftvägsinfektioner och diarréer – sjukdomar som är enkla att behandla med mediciner men som kan vara dödliga utan behandling.

Enligt UD har Sverige ”ett långvarigt biståndsengagemang i Sydsudan” och ett ”gott anseende som trovärdig biståndsaktör bland annat inom hälsosektorn” (Regeringens resultatstrategi för Sydsudan 2014–2016). Ändå minskar även Sida sitt humanitära stöd till Sydsudan med omkring 200 miljoner kronor jämfört med i fjol.

Minskat stöd och engagemang från biståndsgivare i hela världen får ödesdigra konsekvenser för Sydsudan. Redan nu är det svårt att täcka de medicinska behoven i landet. Hälso- och sjukvårdsmyndigheterna kan inte ens med nationella och internationella organisationer hjälp tillgodose de stora behoven.

När Sydsudan blev självständigt för fyra år sedan stod bidragsgivare i kö för att bygga upp landet, men nu verkar intresset ha sinat. De som drabbas hårdast är 16-åriga Ahla och resten av befolkningen i världens yngsta land.

Mari Mörth, Generalsekreterare, Läkare Utan Gränser Sverige

En omarbetad version av debattartikeln publicerads på aftonbladet.se den 17 juli 2015

Relaterade nyheter

Den lilla flickan som kom till kliniken i Sydsudan.
Sydsudan

Att hålla flickan vid liv

"En eftermiddag bärs en liten flicka på 1,8 kilo in på kliniken. Hon är en vecka gammal. Kvinnorna som kommer med barnet berättar att modern dött under hemförlossningen."
- Läkaren Marie Inhammar i Sydsudan.

Diabetessjuka Bagat Adshar testar sitt blodsocker på Agok-sjukhuset i Sydsudan.
Sydsudan

När insulinet tar slut tar livet slut

"För sjunde dagen i rad tvingas vi informera patienterna med diabetes som kommer för att hämta sitt insulin att det tyvärr inte kommit någon leverans än. Just nu är det krisläge för det finns inget insulin alls". Svenska läkaren Marie arbetar i Sydsudan.

Roslyn Brooks, läkare från Australien som arbetar på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Lankien, Sydsudan
Sydsudan

Ett brev från Lankien

"Att undersöka halsen kan förvärra läget, så den första regeln är att aldrig försöka öppna barnets mun eller undersöka halsen."
- Roslyn Brooks, som arbetar som läkare i Sydsudan.

Lokalanställda Safari, Acheri, Pascal tillsammans med Marie i Sydsudan.
Sydsudan

Att göra skillnad på lång sikt

Det är tisdag eftermiddag och jag håller i en utbildning gällande återupplivnig av nyfödda. På britsen framför mig ligger en docka och all utrustning man behöver. Runt mig står fyra barnmorskeassistenter samlade.