
Sedan maj 2013 har våldsamma attacker utförda av Boko Haram lett till en flyktingkris vid Tchadsjön. Enligt FN:s flyktingorgans (UNHCR)är nästan 1,4 miljoner människor på flykt i nordöstra Nigeria.
Utöver det har cirka 170 000 människor tagit sig över gränsen till grannländerna Kamerun, Tchad och Niger. Minst 1 300 människor har dött i den pågående konflikten, många av dem är barn. Det har rapporterats flera fall av kidnappning och sexuella övergrepp mot flickor och kvinnor.
Flyktingarna har kommit till områden där det redan tidigare fanns en svag infrastruktur. Läkare Utan Gränser driver vårdcentraler och kliniker för att bistå flyktingarna och lokalbefolkningen i de fyra drabbade länderna. Det medicinska arbetet försvåras av det dåliga säkerhetsläget och av den annalkande regnsäsongen.
Nigeria
Konflikten utspelar sig huvudsakligen i delstaten Borno där situationen är mycket våldsam. Civila blir ofta utsatta för överraskande attacker.
– Boko Haram angrep vår by klockan tio på kvällen, minns den 45-åriga flyktingen Fatima.
– Beväpnade män gick in i hus och brände ner dem. Många människor dödades. Min syster blev kidnappad och jag har inte fått ett livstecken från henne sedan dess. Vi flydde in i skogen och gick ett helt dygn tills vi hittade ett sätt att åka till Maiduguri, fortsätter hon
Omkring 400 000 människor lever idag i Maiduguri, huvudstaden i delstaten Borno. Många av dem får stöd av lokalbefolkningen, runt 80 000 människor lever i flyktinglägren nära staden.
– Vi är tolv personer som bor i ett tält, vi har inget annat val. Tältduken är sliten och allt blir blött när det regnar, berättar 55-åriga Aisha som bor i ett av lägren.
Läkare Utan Gränser har öppnat tre vårdcentraler för runt 35 000 personer. Vi driver också ett sjukhus med 72 sängar i Maimusari, där patienter kan få barnavård, förlossningsvård, intensivvård och behandling mot undernäring. Utöver det stödjer vi det lokala sjukhuset med donationer för att de ska kunna ta hand om ett stort antal skadade efter en bombattack.
Kamerun
Säkerhetssituationen vid gränsen mot Nigeria är mycket problematisk. Varje dag anländer flyktingar i lägren i norra delen av landet. I juli genomfördes två självmordsbombningar i staden Maroua som krävde ett stort antal offer. Läkare Utan Gränser stöttade de lokala vårdinrättningar som behandlade de skadade.
– Boko Haram dödade flera personer, inklusive min far och en av mina systrar, när de kom till vår by mitt i natten. Vi andra försökte att fly, men blev attackerade på flykten. Därför var min mor och min ena syster tvungen att stanna kvar. Jag hoppas att jag kommer att hitta dem igen. Jag kom till Kamerun med min lilla dotter som är nio månader gammal och med min 14-åriga syster. Vi fick gå i två dagar, säger Esther (24 år) från Nigeria.
Runt 45 000 flyktingar bor för närvarande i lägret i Minawao där Läkare Utan Gränser tillsammans med andra aktörer bistår med primärvård och behandling mot undernäring, vi genomför 2 300 patientbehandlingar i månaden. Allt Läkare Utan Gränser är också ansvarig för runt hälften av all vattenförsörjning i lägret.
I Kousseri, vid gränsen till Tchad, ger stöttar vi den kirurgiska avdelningen på sjukhuset och tillhandahåller barnavård samt behandling mot malaria och undernäring.
Tchad
Även i Tchad har säkerhetssituationen försämrats i juli. Attacker från Boko Haram har blivit allt vanligare och som reaktion har Tchad utökat sin militära närvaro i regionen vid Tchadsjön. Uppskattningsvis 40 000 har lämnat sina hem bara under de senaste två veckorna. De har kommit fram till provisoriska läger i distrikten Baga Sola och Bol d.
– Häromdagen hörde jag skottlossning i grannbyn, då flydde jag med min fru och mina åtta barn. Många hus i vår by brann ned och jag är så glad att ingen jag känner dog. Men här har vi nu bara tillräckligt med mat för att äta en gång per dag, berättar Muhamed (57 år).
Läkare Utan Gränser har arbetat i regionen sedan mars och driver mobila kliniker nära Baga Sola och stödjer lokala sjukvårdssystemet i Tchoukoutalia. Våra team ger dessutom psykiskt stöd i flyktinglägren i Baga Sola dit runt 7 000 flyktingar från Nigeria och Niger har flytt enligt officiella siffror. Vi har också startat en mobil klinik i Yakoua och kommer snart att börja en i Koulkimé.
Kvinnor och barn är särskilt utsatta i den här situationen. De medicinska behoven är stora.
Federica Alberti, landansvarig Läkare Utan Gränser
– Gravida kvinnor behöver gå många kilometer i den gassande solen för att söka läkarvård. Människor lever utan tak över huvud och inte har tillgång till mat eller rent dricksvatten. På grund av de hårda levnadsvillkoren nu under regnperioden får många diarré, malaria och luftvägsinfektioner, och barnen drabbas av undernäring.
Vi har också inlett insatser i huvudstaden N'Djamena. Efter självmordsattackerna i juni och juli stöttade vi ett statligt sjukhus i N´Djamena. Vi utbildar också den lokala sjukvårdspersonalen för att de bättre ska kunna ta hand om patienter, när många skadade behöver vård samtidigt.
Niger
I sydöstra Niger har den redan instabila humanitära situationen blivit ännu mer problematisk. Allt fler människor flyr undan våldet och flyktingarnas levnadsvillkor är mycket dåliga. De har bara begränsad med tillgång till rent vatten, latriner, duschar och till sjukvård. Situationen kan bli ännu mer problematisk under den kommande tiden mitt emellan skördarna då det råder matbrist i Niger. Våldet och flyktingkrisen har minskat möjlighet till handel och därmed blir matbristen ännu större. Dessutom pågår regnperioden i Niger och det ökar risken för att vattenburna sjukdomar som malaria och diarré sprider sig. Dessa sjukdomar är särskilt farliga för barn under fem år, särskilt i kombination med undernäring.
För att förbättra tillgången till sjukvård stödjer vi det största mödra- och barnavårdscentralen i staden Diffa. Vi arbetar även på ytterligare sex vårdcentraler i distrikten Diffa, Nguigmi och Bosso. Samtidigt driver vi mobila kliniker i två flyktingläger i Diffaregionen, delar ut myggnät och arbetar med att förbättra vatten och sanitet.
I Diffaregionen har Läkare Utan Gränser hittills bistått cirka 28 000 nyanlända flyktingar från Nigeria i Chetimari, Gagamari och Assaga. De lokala sjukvårdsinrättningarna är överväldigade och det saknas latriner och duschar. Hittills har våra team genomfört mer än 30 000 patientbehandlingar, varav cirka 20 000 behandlingar av barn under fem år.
