Hoppa till huvudinnehåll

Början på allt

Publicerad 5 april 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Sjukhuset på Haiti

Ingången till sjukhuset.

När jag stiger av planet slår Haiti emot mig som en vägg av värme, i dubbel bemärkelse. Passkontrollanterna överröstas nästan av orkestern som med sina karibiska toner inte kan få mig att sluta le, äntligen är jag här!

Vi åker genom ett myller av människor och kaotisk trafik, genom Port au Prince och efter en stund kommer vi fram till huset där jag ska bo - Ti Kay Nou, vårt lilla hus, på Kreol.

Haiti

Projektet som jag jobbar i, CRUO - Centre de Référence en Urgency Obstétricale, är ett förlossningssjukhus som tar emot kvinnor med svåra gravidtetskomplikationer. På Haiti har en stor andel av befolkningen högt blodtryck, vilket i sin tur kan leda till havandeskapsförgiftnitng under graviditeten. Det är denna patientgrupp som sjukhuset fokuserar på men även andra kvinnor med komplicerade graviditeter skrivs in.

Sjukhuset har drygt 400 anställda så det är mycket att sätta sig in i, många ansikten att lära känna och namn att komma ihåg. Projektet jag har kommit till berör och är tyvärr ständigt aktuellt. Fortfarande dör flera hundra tusen kvinnor årligen i världen i samband med graviditet eller förlossning och nästan 3 miljoner barn dör årligen under sin första månad i livet. Målet med projektet är att minska barnadödligheten och förbättra mödrahälsan på Haiti.

Här på sjukhuset blir det mer uppenbart än någonsin att bakom siffror och milleniemål döljer sig individer. Individer i form av kvinnor och barn som dör fast de skulle kunna räddas.

Anna Blideman sjuksköterska bloggar från Haiti

Anna Blideman

Sjuksköterska

Aktuellt om Haiti

En patient anländer med ambulans till vårt sjukhus Centre de Référence en Urgence Obstétricale i Port-au-Prince, Haiti.
Nyheter från fältet

När mammor dör

"Jag önskar att varje gång en kvinna och ett barn dör här, att det skulle få samma uppmärksamhet. För det skulle betyda att det hör till ovanligheten."
- Anna Blideman, sjuksköterska.

Vi försöker ge de övergivna barnen så mycket kärlek vi kan.
Nyheter från fältet

De övergivna barnen

Levnadsförhållanden för många människor här är svåra och det kan helt enkelt vara det enda alternativet att överge barnet och hoppas på att vi hittar ett bättre liv för det. 

Stolt far med sitt nyfödda barn på förlossningskliniken i Haiti.
Nyheter från fältet

Stolt far

Ducastin sitter på en bänk och väntar på sin fru, Majorie, som har kommit till oss på återbesök.

Sophia är 17 år och har mist sitt barn
Nyheter från fältet

Sophia förlorade sitt barn

Sophia ska snart fylla 18 och har just mist sitt barn. Hon blödde i tre dagar innan hon förstod att hon var tvungen att ta sig till sjukhus. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.