Hoppa till huvudinnehåll

Bortglömda framsteg

Publicerad 25 juni 2019

I en värld där goda nyheter sällan får lika mycket mediautrymme som kriser och katastrofer är det lätt att tro att allt går utför. Men det sker många framsteg som inte uppmärksammas. Här listar vi några ljusglimtar.

Khen Sophea föreläser om hepatit c i Kambodja.
Foto: Simon Ming / Läkare Utan Gränser
Khen Sophea föreläser om hepatit C i Kambodja.

Hepatit C

Ungefär 71 miljoner människor i världen lider av hepatit C, en virusinfektion som överförs via blod. För fem år sedan godkändes två nya läkemedel som förkortar behandlingstiden och ger färre biverkningar. Efter protester från civilsamhället mot de nya preparatens höga pris har läkemedelsföretagen gått med på att 100 länder får köpa in generiska versioner av läkemedlen till lägre pris. Vi har säkrat generiska mediciner till våra projekt och betalar endast 12 kronor per behandling.

Vår mobila klinik reser genom Kongo-Kinshasa för att behandla 42 000 personer mot sömnsjuka.
Foto: Philipp Frisch / Läkare Utan Gränser
Vår mobila klinik reser genom Kongo-Kinshasa för att behandla 42 000 personer mot sömnsjuka.

Sömnsjuka

Sömnsjuka orsakas av en parasit som överförs till människan via myggor. Infektionen påverkar hjärnan och den drabbade kan bli medvetslös – därav namnet "sömnsjuka". Den medicin som hittills använts för att behandla sömnsjuka är gammal och ger svåra biverkningar. Nu har forskningsorganisationen DNDi i Genève, som delvis finansieras av oss, tagit fram ett nytt läkemedel till en bråkdel av den kostnad som läkemedelsbolagen hävdar är nödvändig för att utveckla nya mediciner. En framgång för de engagerade forskarna. Och en ännu större vinst för de individer som drabbas av denna potentiellt dödliga sjukdom.

Mariem Kane arberar i labbet i flyktinglägret Mbera i Mauritanien.
Foto: Nyani Quarmyne
Mariem Kane arbetar på labbet i flyktinglägret Mbera i Mauretanien.

Rotavirus

Rotavirusinfektion är en av de vanligaste orsakerna till diarré, som uppskattningsvis dödar 1 300 barn varje dag. Viruset sprids via avföring eller kräkningar. De rotavirusvaccin som tidigare använts är inte anpassade till förutsättningarna och klimatet i Afrika söder om Sahara. Vårt forsknings- och epidemiologicenter har därför utvecklat ett nytt vaccin som är enkelt att använda och transportera och som inte behöver kylas. Dessutom är det billigt och kan inkluderas i rutinvaccinationsprogram.

En ung mamma matar sitt barn i Fangakområdet i Sydsudan.
Foto: Frederic NOY / Cosmos
En ung mamma matar sitt barn i Fangakområdet i Sydsudan.

Hjärnhinneinflammation

Hjärnhinneinflammation kan orsakas av såväl bakterier som virus och sjukdomen sprids via små droppar i utandningsluften eller vid kroppskontakt. Utan behandling är risken att dö mycket hög. Sedan 2010 finns ett nytt effektivt vaccin mot bakteriell hjärnhinneinflammation som också är betydligt billigare än de som använts tidigare. År 2009 rapporterades 88 000 fall av hjärnhinneinflammation in till världshälsoorganisationen WHO. 2014 var siffran 11 500 och tack vare massvaccineringar fortsätter antalet fall att sjunka.

Hälsokontroll i Campo Loa, Paraguay.
Foto: Anna Surinyach / Läkare Utan Gränser
Hälsokontroll i Campo Loa, Paraguay.

Chagas sjukdom

Chagas sjukdom är en parasitsjukdom som förekommer nästan uteslutande i Latinamerika. Den orsakas av ett litet encelligt urdjur som överförs till människan via blodsugande skinnbaggar. Just nu bär mellan sex och sju miljoner människor på sjukdomen. Drabbade riskerar man få kroniska skador på bland annat hjärta och nervsystem vilket kan leda till döden. I Bolivia har vi producerat en omfattande vårdmanual kring hur sjukdomen ska behandlas och hur man kan minska smittspridning. Dessutom har världshälsoorganisationen WHO nyligen börjat screena kvinnor och flickor för att undvika överföring från mamma till barn. Förhoppningsvis leder insatserna till att färre drabbas av sjukdomen.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare