Hoppa till huvudinnehåll

Brännskadade barn i Gaza

Publicerad 1 mars 2018
Foto: Laurie Bonnaud / Läkare Utan Gränser
Asma Skaik är sex år gammal och bor i Gaza. Hon fick en elchock i hemmet och brännskador på handen som tog månader att läka.

På Gazaremsan erbjuder Läkare Utan Gränser specialistvård i form av rekonstruktiv kirurgi och rehabilitering för patienter med brännskador och trauman. På våra tre kliniker är 60 procent av patienterna barn som oftast skadats i hemmet.

Ramzi Shalayel, 6 år
I oktober hade Ramzis familj en stor fest hemma för att fira att en moster var på besök från Västbanken. Israel begränsar kraftigt människors rörelser ut och in från Gazaremsan. Två miljoner människor bor på den lilla ytan och under de första sex månaderna förra året släpptes bara 240 personer om dagen över gränsen.

Hos Ramzis familj serverades soppa i en stor kastrull placerad på golvet. Ramzi lekte i närheten och råkade backa in i kastrullen och få den skållheta soppan över sig.

”Det blev ingen fest, istället åkte vi alla till sjukhuset”, berättar hans mamma.

Ramzi behandlades på vår klinik men blev allvarligt traumatiserad av upplevelsen. Efter olyckan har han blivit mer aggressiv och envis, och kräver mer uppmärksamhet. Hans mamma hoppas att han ska bli sitt vanliga jag när han kan börja skolan igen. Han har redan förlorat en termin på grund av skadorna.

Shahed, 15 månader
De sociala och ekonomiska förhållandena har försämrats i Gaza under de senaste åren. En dag i november hade Shaheds föräldrar släktingar på besök. De hade inte råd att köpa gas för att laga mat så de tände en eld. När de alla stod runt elden välte Shahed den fulla tekannan som stod på elden. Det heta vattnet brände henne på benen, ryggen och bröstet.

Shahed låg på sjukhuset i en och en halv månad. Under den tiden träffade hennes mamma många andra mammor vars barn hade brännskador från liknande händelser. På våra kliniker är 70 procent av patienterna inlagda för skador som orsakats av heta vätskor.

Det var smärtsamt för Shaheds mamma att se sin dotters skador. Sedan den dagen har familjen inte lagat te hemma.

Asma Skaik, 6 år
Som så många andra hus i Gaza har Asmas familjs hus inget rinnande vatten eller uppvärmning. Asma fick svåra brännskador i hemmet när vatten som någon kokat till duschen spillde ut på golvet och kom i kontakt med ett eluttag. ”Det gjorde fruktansvärt ont”, säger Asma. ”Jag skrek så högt att hela familjen hörde men jag kunde inte ta handen ur vattnet.”

Efter olyckan opererades Asma och kunde inte röra handen på tre månader. Hon vårdades på en av våra kliniker i Gaza där hon har fått hjälp med rehabilitering av sjuksköterskor och sjukgymnaster.

”Nu kan jag klä på mig själv och borsta håret. Jag har också lärt mig skriva med vänster hand medan jag inte kunde använda den högra, så att jag inte skulle missa något i skolan. Trots smärtan fick jag högsta betyg i alla ämnen!”

Ussaid Hanoon, 14 månader
I Gaza får invånarna nöja sig med 4 till 6 timmars elektricitet om dagen. Ibland kommer strömmen enbart på natten. I Ussaids familj skyndar de sig att göra flera saker samtidigt medan det finns elektricitet – de lagar mat, tvättar, med mera. En dag när Ussaids mamma hade bakat bröd stängde hon av den elektriska spisen och lämnade köket för att hinna göra fler hushållssysslor medan de fortfarande hade ström. Ussaid kom in i köket och lade händerna på den fortfarande heta plattan.

Efter två månaders vård på en av våra kliniker såg Ussaids händer ut som innan olyckan. Han hade stor tur. Men hans mormor är tydlig: ”Nu har vi en regel hemma att barnen inte får vara i köket när det lagas mat. Det är bättre att de gråter utanför än att de skadas i köket.”

Ahmed Faranji, 10 år
2016 fick Ahmed svåra brännskador på vänster ben och höger hand. Han lekte med en metallpinne på hustaket när den fastnade i några elkablar. Ahmed lyftes en halv meter upp i luften av den elektriska stöten och hans ben började ryka. Han föll tillbaka på marken och svimmade. Hans bror kunde inte få liv i honom och var rädd att han hade dött. När han till slut vaknade hade han ingen känsel i armen längre.

Efter en operation och över ett års rehabilitering på vår klinik har han nu återfått något av rörligheten. Han har gjort stora framsteg och är mest stolt över att han nu kan knäppa skjortknapparna själv. Det får honom att känna sig självständig igen.

 

Läkare Utan Gränser har arbetat i Palestina sedan 1989. I takt med att de medicinska behoven hos befolkningen förändras har vi anpassat våra insatser. Våra team erbjuder nu post-operativ vård (sårvård, sjukgymnastik och rehabilitering) till nästan 5000 patienter med brännskador eller trauman på tre kliniker. 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare