Hoppa till huvudinnehåll

BRÄNSLEBRIST SLÅR HÅRT MOT SJUKVÅRDEN I SYRIEN

Publicerad 22 juni 2015
Ett kirurgteam opererar en patient på vårt sjukhus i Atma som har stora problem med bränslebrist. Foto: Läkare Utan Gränser.
Ett kirurgteam opererar en patient på vårt sjukhus i Atma som har stora problem med bränslebrist. Foto: Läkare Utan Gränser.

Brist på bränsle orsakar stora problem i norra Syrien. Många vårdinrättningar i provinserna Hamah och Idlib har tvingats dra ner på verksamheten eller stänga igen helt. Detta leder i sin tur till att civilbefolkningen blir ännu mer utsatt.

På grund av pågående strider i den norra delen av Syrien, nära gränsen till Turkiet, har införseln av diesel stannat av. Sedan mitten på juni har det varit svårt att köpa bränsle och priserna har femdubblats den senaste veckan. Detta har lett till att även andra varor blir allt svårare att fåt tag på i Syrien och det råder brist på grundläggande livsmedel som exempelvis bröd. 

Hälso- och sjukvårdsmyndigheterna i Hamah och Idlib gick i mitten av juni ut med ett nödrop om att de är i akut behov av bränsle och varnade för att de måste stänga ner sin verksamhet om situationen inte förändras. Det syriska civilförsvaret varnade också för att de kan tvingas lägga ner sina hjälpinsatser i Aleppo, Hamah, Idblib och Lattakia på grund av bränslebrist.

– Den medicinska situationen i norra Syrien var redan tidigare svår för befolkningen, säger Dounia Dekhili som är projektansvarig för Läkare Utan Gränser i Syrien.

– När ännu fler sjukhus måste stänga sin verksamhet betyder det att människors liv står på spel i ännu större utsträckning. Det krävs bränsle för att exempelvis kunna driva vattenpumpar och kuvöser för nyfödda barn på sjukhuset. Även ambulanser behöver drivmedel om vi ska kunna transportera svårt sjuka patienter till sjukhuset.

DET BEHÖVS SNABBA BRÄNSLELEVERANSER I SYRIEN

Vårt eget sjukhus i Atma har tillräckligt med bränsle för att upprätthålla verksamheten i ytterligare några veckor, men har samtidigt tvingats minska på förbrukningen. Dessutom har flera sjukhus in norra Syrien som vi stöder bett om bränsle. Vi har hittills skickat 6 200 liter bränsle till 15 vårdinrättningar och olika ambulansnätverk i provinserna Aleppo, Idlib och Hamah. Fler donationer planeras för de närmaste dagarna.

Vi undersöker för närvarande hur behoven ser ut på andra sjukhus som organisationen stödjer i norra Syrien. Eftersom generatorerna har slutat fungera på vissa ställen har det varit omöjligt att kommunicera med personalen på plats. 

– Även om vi kan hjälpa sjukhusen är det bara en kortsiktig lösning, säger Dounia Dekhili.

– Behoven är stora och det krävs snabba bränsleleveranser för att samhället inte helt ska bryta ihop. Befolkningen i Syrien måste ha tillgång till sjukvård och ett fungerande ambulanssystem.

Läkare Utan Gränser driver sex sjukvårdsinrättningar inne i Syrien och stödjer mer än 100 kliniker, fältsjukhus och vårdcentraler. Vi bistår även syriska patienter som har flytt till grannländerna Jordanien, Libanon och Irak.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare