Hoppa till huvudinnehåll

BRIST PÅ MAT OCH VATTEN

Publicerad 29 juni 2012
Vår personal undersöker ett undernärt barn på en mottagning i Niger, del av det så kallade Sahel-området i Västafrika.
Foto: Julie Remy / MSF
Vår personal undersöker ett undernärt barn på en mottagning i Niger, del av det så kallade Sahel-området i Västafrika.

Politisk instabilitet och våld har drabbat norra delarna av Mali sedan i början av året. Över 300 000 människor har flytt undan våldet till grannländerna Burkina Faso, Niger och Mauretanien.

– Jakt på mat och rädslan för att fångas i korselden mellan stridande parter har drivit människor på flykt, berättar Marie-Christine Férir, vår akutsamordnare på plats.

Malaria och diarré

De flyende kommer huvudsakligen från Timbuktu, Gao, Ségou och Mopti. Människor har slagit sig ner i läger där det råder begränsad tillgång till vatten, skydd och mat. Situationen är alarmerande med tanke på att området sedan tidigare lider av både torka och brist på mat.
Vi stödjer vårdcentraler och bedriver mobila kliniker i Burkina Faso, Mauretanien och Niger, samt arbetar med förlossningsvård i Mbera-lägret i Mauretanien. De vanligaste sjukdomarna är luftvägsinfektioner, malaria och diarré.

50 grader och vattenbrist

Brist på tillgång till rent vatten gör situationen ännu allvarligare, särskilt för människor i det varma ökenområdet i Mauretanien.
– Med temperaturer på runt 50 grader måste vi se till att människor, i synnerhet barn och äldre, får tillräckligt att dricka, säger Marie-Christine.
Rent vatten är absolut nödvändigt för att undvika sjukdomar och hälsoproblem. I Niger har vi redan behandlat runt 600 patienter för kolera sedan i början av maj, och vi befarar att fallen av både kolera och malaria kommer att öka i och med den kommande regnperioden.

Måste få hjälp

Människor är helt beroende av humanitärt hjälp och mathjälp. Mödrar har varken mjölk eller lämplig mat att ge till sina barn.
– Riset kan lindra hungern, men det kan inte ersätta de näringsämnen som barn behöver. Barn behöver proteiner, fetter, vitaminer, kolhydrater och mineraler för att utveckas normalt, säger Marie-Christine.
På platser där människor lever trångt och barn lider av kronisk undernäring kan en mässlingepidemi vara förödande. Sedan i mars har vi därför, tillsammans med hälsomyndigheterna, vaccinerat över 10 000 barn mot mässling. 
Läkare Utan Gränser finns på plats i Sikasso-regionen i Mali där vi bedriver pediatrisk vård och behandlar undernäring. Vi finns även på plats i grannländerna Burkina Faso (Gandafabou, Férrerio), i Mauretanien (Fassala, Mbéra, Bassikounou) och i Niger (Chinagodar, Bani Bangou, Yassan).

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare