Hoppa till huvudinnehåll

Brist på specialistvård i belägrade östra Aleppo

Publicerad 1 november 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Nioåriga Abdul Hadi får en kram av sin bror på sjukhuset i östra Aleppo, Syrien.

Nioåriga Abdul Hadi får en kram av sin bror på sjukhuset i östra Aleppo, Syrien.

Det var strax efter lunch en dag i slutet av september. Nioåriga Abdul Hadi lekte framför sitt hus i östra Aleppo när en oljefatsbomb föll från himlen. Han blev medvetslös och fick svåra huvudskador. Några dagar senare skulle syriska och ryska styrkor trappa upp bombningarna av den belägrade delen av staden.

På sjukhuset sattes Abdel Hadi i respirator.

– Han var nästan död när vi kom till sjukhuset. Men när han återfick medvetandet han hade tappat minnet. Han är helt tom och visar inga känslor, säger hans mamma.

Han kan inte äta själv, så hans mamma måste mata honom. Dessutom har skadorna på hans huvud lett till kramper. Men en röntgen av hjärnan är utesluten - det finns inte någon sådan utrustning i östra Aleppo.

– Det här barnet behöver en datortomografi. Men vi har inte tillgång till en sådan maskin och det finns inga vägar in. Vi är belägrade, säger sjuksköterska Abu Yazan.

Innan belägringen började, i juli förra året, fick patienter som behövde specialistvård åka till andra sjukhus i norra Syrien eller i Turkiet. Men de senaste fyra månaderna har alla vägar ut ur staden blockerats.

Sedan bombningarna trappades upp har åtminstone 2 209 personer skadats, varav minst 468 barn. Många människor har också svåra skador och bristen på specialutrustning gör läget allt mer desperat. Lika förödande är bristen på specialistläkare - av de 35 läkarna som finns kvar i östra Aleppo är endast sju kirurger.

– Det faller bomber hela tiden i östra Aleppo och vi får in många patienter med neurologiska skador. Vi skulle behöva skicka dem till andra sjukhus utanför Aleppo eftersom det inte finns några specialistläkare för att behandla dem här, säger Abu Yazan.

Det råder också brist på medicinskt material och läkemedel. Snart är lagren slut.

– Vi har inga läkemedel för neurologiska sjukdomar. Och lagren av läkemedel för behandling av cancer, tuberkulos och hepatit är helt slut, säger Abu Yazan.

En bränslebrist till följd av blockaden förvärrar också arbetet på de sju sjukhus som fortfarande fungerar. För att spara på bränsle körs generatorerna nu bara fyra timmar om dagen och Abu Yazan berättar att viss utrustning, såsom syregeneratorerna, är ur funktion.

– Vi lider mycket, säger Abu Yazan. Det finns så många patienter med kritiska skador som behöver komma ut ur östra Aleppo. Men det finns ingen väg ut ur staden och vi lider så mycket.

Aktuellt om Syrien

En operationssal på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien strax söder om den turkiska gränsen.
Nyheter från fältet

Det tysta kriget

"I vissa delar av Syrien kan du se och höra kriget. Andra områden är tysta, det finns inga ljud som vittnar om det pågående kriget. Men lidandet är fortfarande stort och traumatiska händelser sker dagligen."
– Diala Ghassan, som besökt Tal Abyad-sjukhuset i Syrien.

Ambulans utanför sjukhuset i Tal Abyad, Syrien.
Nyheter från fältet

Skadade syrier får inte sjukvård i Raqqa

Striderna kring den syriska staden Raqqa leder till att sjuka och skadade har mycket svårt att få akut livräddande sjukvård. Det är nästan omöjligt för människor att fly ut ur staden. Många krigsskador blir allvarligt infekterade och människor dör innan de får vård.

Våra team finns på plats i Menbij-lägret för att bistå syriska internflyktingar.
Nyheter från fältet

Flygattacker eller minfält – det enda Raqqas invånare har att välja på

Striderna fortsätter i den syriska staden Raqqa. Befolkningen måste nu ta ställning till om de ska stanna kvar trots bomberna som faller eller om de ska försöka fly genom aktiva frontlinjer och minfält.

Vi fördömer alla former av attacker på våra sjukhus, vår personal och våra patienter.
Nyheter från fältet

Vi fördömer intrånget på sjukhus i västra Syrien

Den 29 april utbröt intensiva strider på ett sjukhus som vi stödjer utanför Damaskus i sydvästra Syrien. Vi tolererar inte sådana attacker och har därför beslutat att dra tillbaka vårt stöd till regionen tills dess alla stridande parter respekterar vårt arbete.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.