Hoppa till huvudinnehåll

Brist på specialistvård i belägrade östra Aleppo

Publicerad 1 november 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Nioåriga Abdul Hadi får en kram av sin bror på sjukhuset i östra Aleppo, Syrien.

Nioåriga Abdul Hadi får en kram av sin bror på sjukhuset i östra Aleppo, Syrien.

Det var strax efter lunch en dag i slutet av september. Nioåriga Abdul Hadi lekte framför sitt hus i östra Aleppo när en oljefatsbomb föll från himlen. Han blev medvetslös och fick svåra huvudskador. Några dagar senare skulle syriska och ryska styrkor trappa upp bombningarna av den belägrade delen av staden.

På sjukhuset sattes Abdel Hadi i respirator.

– Han var nästan död när vi kom till sjukhuset. Men när han återfick medvetandet han hade tappat minnet. Han är helt tom och visar inga känslor, säger hans mamma.

Han kan inte äta själv, så hans mamma måste mata honom. Dessutom har skadorna på hans huvud lett till kramper. Men en röntgen av hjärnan är utesluten - det finns inte någon sådan utrustning i östra Aleppo.

– Det här barnet behöver en datortomografi. Men vi har inte tillgång till en sådan maskin och det finns inga vägar in. Vi är belägrade, säger sjuksköterska Abu Yazan.

Innan belägringen började, i juli förra året, fick patienter som behövde specialistvård åka till andra sjukhus i norra Syrien eller i Turkiet. Men de senaste fyra månaderna har alla vägar ut ur staden blockerats.

Sedan bombningarna trappades upp har åtminstone 2 209 personer skadats, varav minst 468 barn. Många människor har också svåra skador och bristen på specialutrustning gör läget allt mer desperat. Lika förödande är bristen på specialistläkare - av de 35 läkarna som finns kvar i östra Aleppo är endast sju kirurger.

– Det faller bomber hela tiden i östra Aleppo och vi får in många patienter med neurologiska skador. Vi skulle behöva skicka dem till andra sjukhus utanför Aleppo eftersom det inte finns några specialistläkare för att behandla dem här, säger Abu Yazan.

Det råder också brist på medicinskt material och läkemedel. Snart är lagren slut.

– Vi har inga läkemedel för neurologiska sjukdomar. Och lagren av läkemedel för behandling av cancer, tuberkulos och hepatit är helt slut, säger Abu Yazan.

En bränslebrist till följd av blockaden förvärrar också arbetet på de sju sjukhus som fortfarande fungerar. För att spara på bränsle körs generatorerna nu bara fyra timmar om dagen och Abu Yazan berättar att viss utrustning, såsom syregeneratorerna, är ur funktion.

– Vi lider mycket, säger Abu Yazan. Det finns så många patienter med kritiska skador som behöver komma ut ur östra Aleppo. Men det finns ingen väg ut ur staden och vi lider så mycket.

Relaterade nyheter

Kvinnor i ett fångläger för flyktingar och migranter i Tripoli, Libyen.
Glömda kriser

Det humanitära året – bortom rubrikerna

DEBATT | Under 2017 riktades mediernas strålkastarljus mot flera av världens mest akuta humanitära kriser. Men stunden i rampljuset är ofta kort. Dessutom är det ofta bara en eller ett par dimensioner av en kris som når fram till rubrikerna. 

Konsekvenser av konflikten för Syriens befolkning

2017

Två rapporter gjorda 2016 och 2017 i Daraa, södra Syrien, visar på de allvarliga konsekvenser som kriget i Syrien har fått för landets befolkning. Över hälften av befolkningen flytt på grund av våldet och det finns farliga brister i sjukvården för mödrar och barn. 

Syrien

"För mig var det chockartat"

Märit Halmin är narkos- och intensivvårdsläkare och arbetar till vardags på Södersjukhuset i Stockholm. Hon har nyligen kommit hem från norra Syrien och berättar om situtionen i flyktinglägren och människorna hon mötte där.

Amneh från Al Meshlad, öster om staden Raqqa. Hennes familjs hus har förstörts i striderna.
Syrien

Efter kriget: minor hot mot återvändande till Raqqa

Sex veckor efter att striderna slutat i Raqqa, Syrien, börjar invånarna gradvis återvända. Men de finner sina hus i ruiner och gatorna fulla av minor och sprängladdningar.