Hoppa till huvudinnehåll

Just nu har vi vissa tekniska problem. Det innebär att det kan ta upp till 30 minuter innan du får ditt bekräftelsemejl efter att du har gett din gåva. 

BRISTFÄLLIG BEHANDLING FÅR TUBERKULOS ATT SPRIDA SIG

Publicerad 2 augusti 2012

Till vår klinik i Mumbai kommer många patienter med resistent tuberkulos. Många av dem har tidigare blivit felaktigt behandlade av privata läkare och är därför i ett väldigt dåligt skick. – Myndigheterna måste reglera den privata sektorn, säger Piero Gandini, vår landansvarige i Indien.

”Shanti”, uppväxt i Mumbai i Indien, drabbades tidigt av hiv. Det hon inte visste var att hon även var smittad av multiresistent tuberkulos (MDR-TB). Det krävdes många läkarbesök, och fler behandlingar innan en läkare en dag sa till henne att hon var smittad med en form av tuberkulos som inte gick att bota.
I Indien kan tuberkulospatienter få flera behandlingar inom den privata sektorn. Problemet är att diagnosen ofta är felställd, och behandlingen otillräcklig. Behandlingarna är dessutom dyra, vilket gör att många inte kan fullfölja dem.

Fri vård till smittade

”Shanti” hade dock tur; förra året lades hon in på vår klinik som är specialiserad på att behandla hiv-positiva tuberkulossmittade, utan kostnad. Men tyvärr kunde hennes liv inte räddas. Hiv-positiva patienter är, på grund av det nedsatta immunförsvaret, extra känsliga för tuberkulos.
Patienter som kommer till vår klinik är ofta i ett väldigt dåligt skick, många dör till och med innan de får hjälp. Och många av dem har tidigare blivit behandlade i den privata sektorn. Resistent tuberkulos kan uppstå genom att man blir direkt smittad eller när vanlig tuberkulos behandlas felaktigt.
– Om den privata sektorn fortsätter på samma spår, att sälja mediciner ”över disk” kommer vi att se många fler fall av resistent tuberkulos, säger Piero Gandini, landansvarig i Indien. Myndigheterna måste reglera den privata sektorn så att patienter får behandling enligt en acceptabel standard. 

Ett av de värst drabbade länderna

Indien är ett av de värst drabbade länderna av resistent tuberkulos, med ungefär 100 000 nya fall varje år. Trots det får bara två procent vård inom det nationella vårdprogrammet.
– Det är väldigt viktigt att en person med TBC tidigt får rätt diagnos, och att rätt behandling sätts in. Det är väldigt synd varje gång någon dör på grund av felaktig behandling. Men om inte de indiska myndigheterna gör mer kommer problemet att öka, med fler fall av resistent tuberkulos, säger Piero Gandini.
”Shanti” kom efter tre misslyckade behandlingar till vår klinik i Mumbai.  Se och hör hennes historia här: http://www.youtube.com/watch?v=dGLUvnbitYE
”Shanti” är ett fingerat namn.

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva