Hoppa till huvudinnehåll

BRISTFÄLLIG BEHANDLING FÅR TUBERKULOS ATT SPRIDA SIG

Publicerad 2 augusti 2012

Till vår klinik i Mumbai kommer många patienter med resistent tuberkulos. Många av dem har tidigare blivit felaktigt behandlade av privata läkare och är därför i ett väldigt dåligt skick. – Myndigheterna måste reglera den privata sektorn, säger Piero Gandini, vår landansvarige i Indien.

”Shanti”, uppväxt i Mumbai i Indien, drabbades tidigt av hiv. Det hon inte visste var att hon även var smittad av multiresistent tuberkulos (MDR-TB). Det krävdes många läkarbesök, och fler behandlingar innan en läkare en dag sa till henne att hon var smittad med en form av tuberkulos som inte gick att bota.
I Indien kan tuberkulospatienter få flera behandlingar inom den privata sektorn. Problemet är att diagnosen ofta är felställd, och behandlingen otillräcklig. Behandlingarna är dessutom dyra, vilket gör att många inte kan fullfölja dem.

Fri vård till smittade

”Shanti” hade dock tur; förra året lades hon in på vår klinik som är specialiserad på att behandla hiv-positiva tuberkulossmittade, utan kostnad. Men tyvärr kunde hennes liv inte räddas. Hiv-positiva patienter är, på grund av det nedsatta immunförsvaret, extra känsliga för tuberkulos.
Patienter som kommer till vår klinik är ofta i ett väldigt dåligt skick, många dör till och med innan de får hjälp. Och många av dem har tidigare blivit behandlade i den privata sektorn. Resistent tuberkulos kan uppstå genom att man blir direkt smittad eller när vanlig tuberkulos behandlas felaktigt.
– Om den privata sektorn fortsätter på samma spår, att sälja mediciner ”över disk” kommer vi att se många fler fall av resistent tuberkulos, säger Piero Gandini, landansvarig i Indien. Myndigheterna måste reglera den privata sektorn så att patienter får behandling enligt en acceptabel standard. 

Ett av de värst drabbade länderna

Indien är ett av de värst drabbade länderna av resistent tuberkulos, med ungefär 100 000 nya fall varje år. Trots det får bara två procent vård inom det nationella vårdprogrammet.
– Det är väldigt viktigt att en person med TBC tidigt får rätt diagnos, och att rätt behandling sätts in. Det är väldigt synd varje gång någon dör på grund av felaktig behandling. Men om inte de indiska myndigheterna gör mer kommer problemet att öka, med fler fall av resistent tuberkulos, säger Piero Gandini.
”Shanti” kom efter tre misslyckade behandlingar till vår klinik i Mumbai.  Se och hör hennes historia här: http://www.youtube.com/watch?v=dGLUvnbitYE
”Shanti” är ett fingerat namn.

Sjuksköterska sitter i en säng med ett litet barn

Nu kan vi göra dubbelt så mycket tillsammans

I jul är varje hundralapp du ger värd två hundralappar. Akelius Foundation har nämligen valt att bli en av oss i Läkare Utan Gränser och dubbla alla engångsgåvor fram till 5 januari. Det betyder att vi tillsammans kan göra dubbelt så mycket.
Ge en gåva