Hoppa till huvudinnehåll

Just nu har vi vissa tekniska problem. Det innebär att det kan ta upp till 30 minuter innan du får ditt bekräftelsemejl efter att du har gett din gåva. 

Burundi: 60 skadade i granatexplosioner

Publicerad 18 november 2015
På grund oroligheterna i Burundi har över 100 000 människor flytt till Tanzania.
Foto: Luca Sola

Läkare Utan Gränser har vårdat 60 personer som skadades i samband med granatexplosioner i olika kvarter i huvudstaden Bujumbura.

– Under måndagsmorgonen tog vi emot nära 60 skadade inom väldigt kort tid på vår akutavdelning, säger Richard Veerman, projektansvarig för Läkare Utan Gränser.

– Vi öppnade upp en till operationssal och under de första timmarna utförde vi fem operationer.

Läkare Utan Gränsers traumacenter har två operationssalar, en intensivvårdsavdelning och plats för 43 inneliggande patienter. Vem som helst som uppfyller kriterierna kan få vård och det innefattar alla som utsatts för våldsamma skador.

Vi ger vård till alla människor, oavsett etnisk, religiös eller politisk tillhörighet

Richard Veerman

Sedan centret öppnade i juli har vi behandlat 630 patienter, av dem behövde över 390 läggas in för sjukhusvård. Läkare Utan Gränser är en av få internationella organisationer som behandlar skadade och akutfall i huvudstaden.

– Vi ger vård till alla människor, oavsett etnisk, religiös eller politisk tillhörighet, säger Richard Veerman.

Vi har arbetat i Burundi i mer än 20 år och när spänningarna ökade i Bujumbura i samband med valkampanjen i maj utökade vi våra aktiviteter. Vi stöttade tre hälsocenter som låg i de områden där demonstrationer förekom för att underlätta för människor att få vård. Vår personal utbildade även den medicinska personalen på Prince Rwagasore-sjukhuset i behandling av traumapatienter samt donerade mediciner och medicinskt material.

 

Läkare Utan Gränser har arbetat i Burundi sedan 1993. I januari 2015 började vi lämna över våra malariaprojekt i Kirudo till hälsoministeriet. Fram till dess hade 2 700 patienter fått behandling för sjukdomen.

I augusti 2015 lämnade vi även över projektet på Gitega regionsjukhus som utförde operationer för fistel till hälsovårdsmyndigheten. Totalt har våra team utfört 364 operationer.

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva