Hoppa till huvudinnehåll

Burundi: 60 skadade i granatexplosioner

Publicerad 18 november 2015
Foto: Luca Sola
På grund oroligheterna i Burundi har över 100 000 människor flytt till Tanzania.

Läkare Utan Gränser har vårdat 60 personer som skadades i samband med granatexplosioner i olika kvarter i huvudstaden Bujumbura.

– Under måndagsmorgonen tog vi emot nära 60 skadade inom väldigt kort tid på vår akutavdelning, säger Richard Veerman, projektansvarig för Läkare Utan Gränser.

– Vi öppnade upp en till operationssal och under de första timmarna utförde vi fem operationer.

Läkare Utan Gränsers traumacenter har två operationssalar, en intensivvårdsavdelning och plats för 43 inneliggande patienter. Vem som helst som uppfyller kriterierna kan få vård och det innefattar alla som utsatts för våldsamma skador.

Vi ger vård till alla människor, oavsett etnisk, religiös eller politisk tillhörighet

Richard Veerman

Sedan centret öppnade i juli har vi behandlat 630 patienter, av dem behövde över 390 läggas in för sjukhusvård. Läkare Utan Gränser är en av få internationella organisationer som behandlar skadade och akutfall i huvudstaden.

– Vi ger vård till alla människor, oavsett etnisk, religiös eller politisk tillhörighet, säger Richard Veerman.

Vi har arbetat i Burundi i mer än 20 år och när spänningarna ökade i Bujumbura i samband med valkampanjen i maj utökade vi våra aktiviteter. Vi stöttade tre hälsocenter som låg i de områden där demonstrationer förekom för att underlätta för människor att få vård. Vår personal utbildade även den medicinska personalen på Prince Rwagasore-sjukhuset i behandling av traumapatienter samt donerade mediciner och medicinskt material.

 

Läkare Utan Gränser har arbetat i Burundi sedan 1993. I januari 2015 började vi lämna över våra malariaprojekt i Kirudo till hälsoministeriet. Fram till dess hade 2 700 patienter fått behandling för sjukdomen.

I augusti 2015 lämnade vi även över projektet på Gitega regionsjukhus som utförde operationer för fistel till hälsovårdsmyndigheten. Totalt har våra team utfört 364 operationer.

Kvinna i Läkare Utan Gränser t-shirt öppnar ett paket

För att vara där vi behövs, behöver vi dig

Vi är på plats i krig, kriser och naturkatastrofer. Klädda i enkla t-shirts når vi fram med livräddande vård till människors som annars lämnas utan. Vi gör det för att det behövs, och vi gör det tillsammans. Välkommen att bli en av oss idag!
Bli månadsgivare