Hoppa till huvudinnehåll

Centrala Medelhavet: Räddningsfartyget Ocean Viking får lägga till i Italien 

Publicerad 16 september 2019
Flera människor på en gummibåt
Foto: Hannah Wallace Bowman / Läkare Utan Gränser
Den 8 september räddade Läkare Utan Gränser och SOS MEDITERRANEE 50 personer som var i sjönöd i en gummibåt på centrala Medelhavet.

De 82 personer som räddats ur sjönöd av fartyget Ocean Viking utanför Libyens kust får gå i land i Italien. Detta beslut kommer sex dagar efter att de första människorna ombord på båten räddats på Medelhavet.

Sök- och räddningsfartyget Ocean Viking, som drivs av Läkare Utan Gränser och SOS MEDITARRANEE, har fått lov att lägga till på den italienska ön Lampedusa. Beslutet kommer efter att en koalition av europeiska stater kommit överens om en plan för var de räddade ska få gå i land och hur de sedan ska omlokaliseras länderna emellan.

De italienska myndigheternas beslut att låta fartyget gå i land sex dagar efter den första räddningen visar respekt för humanitära värderingar och är ett steg mot ett mer humant svar på det lidande som sker på Medelhavet.

– För de människor som flytt de desperata omständigheterna i sitt hemland och sedan utsatts för hemska övergrepp under sin tid i Libyen är det inte en dag för tidigt att få komma i säkerhet, säger Erkinalp Kesikli, projektkoordinator ombord på Ocean Viking.

– Barnen ombord har berättat för vårt medicinska team om hur deras hud bränts med smält plast, hur de blivit slagna med käppar och bitna av hundar. Vi har hört fruktansvärda berättelser om sexuellt våld, om utnyttjande och om hur de godtyckligt satts i förvar. Många av dem har djupa psykologiska trauman. Vi är tacksamma över att de inte behöver vänta längre i limbo ute på havet, tack vare de europeiska ländernas solidaritet. 

Medan Ocean Viking väntade på besked om en säker hamn tidigare i veckan evakuerades en höggravid kvinna och hennes man från båten med helikopter, eftersom hennes hälsoläge förvärrades. De som räddats ur sjönöd ska inte behöva vänta medan de europeiska staterna spelar politisk teater. Vi uppmanar EU-länderna att skapa ett fungerande system för var de som räddats ur sjönöd på centrala Medelhavet ska få gå i land. 

Vi uppmanar de europeiska regeringarna att:

  • Skapa ett hållbart och förutsägbart system som värnar om de överlevandes välmående och tryggar deras rättigheter.
  • Avsluta det politiska och materiella stödet till det nuvarande systemet som innebär att flyktingar och migranter förs tillbaka till Libyen där de sätts i godtyckligt förvar under omänskliga förhållanden.
  • Svara på det stora behovet av en europeisk sök- och räddningsinsats. Under 2019 beräknas en av 20 människor som flytt från Libyen ha dött när de försökt ta sig över Medelhavet.

Tillägg:

Ocean Viking räddade 84 människor i sjönöd under två olika räddningsoperationer.

Mindre än 9 timmar efter att fartyget kommit in i den libyska sök- och räddningszonen den 8 september genomförde besättningen den första räddningsoperationen.

Den andra räddningsoperationen genomfördes den 9 september. De försämrade väderförhållandena hade skapat en nödsituation ombord på den 14 meter långa segelbåten Josefa.

Trots att Ocean Viking ständigt försökt kontakta den libyska sök- och räddningscentralen kom inte gensvaret före den 10 september. Då erbjöds hamnen i Zawiyah i Libyen, något som strider mot internationell lag.

Den 11 september tog sig fartyget norrut för den medicinska evakueringen av en höggravid kvinna och hennes man.

Efter evakueringen fanns fortfarande 82 människor ombord. Av dessa var 75 män och pojkar (20 av dessa är ensamkommande minderåriga), 6 kvinnor (inklusive en gravid kvinna) och ett ettårigt barn.

Efter upprepade påstötningar hos de maltesiska och italienska sök- och räddningscentralerna meddelade den italienska sök- och räddningscentralen i Rom på lördagen den 14 september att Ocean Viking får gå i land på den italienska ön Lampedusa.
 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare