Hoppa till huvudinnehåll

Centralafrikanska republiken: Tusentals flyr efter ny våldsvåg

Publicerad 15 oktober 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Centralafrikanska republiken Bangui skadad patient

En skadad patient behandlas efter de senaste våldsvågen i Bangui, Centralafrikanska republiken.

Tusentals människor har tvingats fly i Centralafrikanska republiken sedan våldet bröt ut på nytt i slutet av september. Våra team fortsätter hjälpa människor på flykt i huvudstaden Bangui.

Omkring 40 000 människor har sökt skydd i flyktinglägret nära flygplatsen Mpoko i Bangui.

– Människor flydde tomhänta och lever nu under avskyvärda förhållanden. De flesta har inget tak över huvudet, ingen mat och nästan ingen tillgång till sjukvård, säger Jean-Guy Vataux, landsansvarig för Läkare Utan Gränsers insats i Centralafrikanska republiken.

Våldet avtog i början på oktober. Mobila medicinska team arbetar nu i tillfälliga flyktingläger vid Teologiska fakulteten (FATEB), BenzVi, St Jean XXIII and Adventistkomplexet. Vi stöttar även Banguis barnsjukhus.

Dödad med tre skott

Baye Beta har arbetat som en biomedicinsk tekniker för Läkare utan gränser på Banguis allmänna sjukhus i nästan två år. Hans familj decimerades under den senaste vågen av våldsamhete som bröt ut i Bangui den 26 september:

– På måndagen, den andra dagen av strider, förlorade jag fyra av mina familjemedlemmar. Och jag var inte ens där för att hjälpa dem.

– En grupp människor kom till vårt hus. De tog med sig min bror ut och sköt honom med tre skott. Min mamma kom ut för att se vad som hände och när hon såg min bror död började hon gråta. Förövarna sade då att om hon grät var det för att hon hade något att skämmas över. De skar halsen av henne...

HUmanitär insats avgörande

Mellan den 4 och 9 oktober tog våra team emot över 1 000 patienter. Nästen en femtedel av var barn under fem år. Patienterna drabbas i första hand av malaria, luftvägsinfektioner, hudsjukdomar och diarré. Varje dag söker fler människor vård och vi utreder möjligheten att utöka vår insats. Den humanitära insatsen är avgörande, eftersom befolkningen drabbas hårt av våldet. Människor behöver tillgång till både grundläggande sjukvård och till specialiserad vård.

– Trots osäkerheten har de flesta av våra lokalt anställda och flera av våra internationella medarbetare stannat kvar i Bangui för att hjälpa de nödställda. Även internationell personal från vårt projekt i Kongo-Kinshasa hjälper till, säger Jean-Guy Vataux.

När striderna var som mest intensiva vårdade vi skadade på tre olika vårdinrättningar i Bangui: på Banguis allmänna sjukhus tog teamet emot runt 180 skadade. På Castorsjukhuset och vårdcentret i Mpoko-flyktinglägret vårdade vi närmare 200 skadade.

Relaterade nyheter

Sjukhuset i Bria, Centralafrikanska republiken. Läkaren Victor Fayette ser till en patient med kulhål i ryggen.
Centralafrikanska republiken

Ingen säker plats i Centralafrikanska republiken

Ständigt ökande våld har tvingat var femte invånare på flykt. De många attackerna mot sjukvård och hjälparbetare gör befolkningen än mer utsatt. 

En kvinna och två barn på väg mot staden Betoko, Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

Uppblossat våld tvingar tusentals på flykt

Sedan slutet av förra året har våldsamma strider blossat upp i Paoua-regionen, Centralafrikanska republiken. Omkring 30 000 människor har sökt skydd i staden Paoua och vittnar om nedbrända byar och attacker.