Hoppa till huvudinnehåll

Centralafrikanska republiken: Tusentals flyr efter ny våldsvåg

Publicerad 15 oktober 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Centralafrikanska republiken Bangui skadad patient

En skadad patient behandlas efter de senaste våldsvågen i Bangui, Centralafrikanska republiken.

Tusentals människor har tvingats fly i Centralafrikanska republiken sedan våldet bröt ut på nytt i slutet av september. Våra team fortsätter hjälpa människor på flykt i huvudstaden Bangui.

Omkring 40 000 människor har sökt skydd i flyktinglägret nära flygplatsen Mpoko i Bangui.

– Människor flydde tomhänta och lever nu under avskyvärda förhållanden. De flesta har inget tak över huvudet, ingen mat och nästan ingen tillgång till sjukvård, säger Jean-Guy Vataux, landsansvarig för Läkare Utan Gränsers insats i Centralafrikanska republiken.

Våldet avtog i början på oktober. Mobila medicinska team arbetar nu i tillfälliga flyktingläger vid Teologiska fakulteten (FATEB), BenzVi, St Jean XXIII and Adventistkomplexet. Vi stöttar även Banguis barnsjukhus.

Dödad med tre skott

Baye Beta har arbetat som en biomedicinsk tekniker för Läkare utan gränser på Banguis allmänna sjukhus i nästan två år. Hans familj decimerades under den senaste vågen av våldsamhete som bröt ut i Bangui den 26 september:

– På måndagen, den andra dagen av strider, förlorade jag fyra av mina familjemedlemmar. Och jag var inte ens där för att hjälpa dem.

– En grupp människor kom till vårt hus. De tog med sig min bror ut och sköt honom med tre skott. Min mamma kom ut för att se vad som hände och när hon såg min bror död började hon gråta. Förövarna sade då att om hon grät var det för att hon hade något att skämmas över. De skar halsen av henne...

HUmanitär insats avgörande

Mellan den 4 och 9 oktober tog våra team emot över 1 000 patienter. Nästen en femtedel av var barn under fem år. Patienterna drabbas i första hand av malaria, luftvägsinfektioner, hudsjukdomar och diarré. Varje dag söker fler människor vård och vi utreder möjligheten att utöka vår insats. Den humanitära insatsen är avgörande, eftersom befolkningen drabbas hårt av våldet. Människor behöver tillgång till både grundläggande sjukvård och till specialiserad vård.

– Trots osäkerheten har de flesta av våra lokalt anställda och flera av våra internationella medarbetare stannat kvar i Bangui för att hjälpa de nödställda. Även internationell personal från vårt projekt i Kongo-Kinshasa hjälper till, säger Jean-Guy Vataux.

När striderna var som mest intensiva vårdade vi skadade på tre olika vårdinrättningar i Bangui: på Banguis allmänna sjukhus tog teamet emot runt 180 skadade. På Castorsjukhuset och vårdcentret i Mpoko-flyktinglägret vårdade vi närmare 200 skadade.

Relaterade nyheter

Alexander Nyman på neonatalavdelning tillsammans med sjuksköterskorna Joly och Leonel.
Centralafrikanska republiken

Sätesförlossning

“Urgence pour maternité!" Det är sätesförlossning som har pågått en stund. Livmodertappen är fullt öppen men barnet kommer inte ut. Jag är här för att arbeta som ”akutläkare” och min obstetriska kunskap är begränsad.

Kvällsmöte där vi bland annat går igenom säkerhetsläget.
Centralafrikanska republiken

En adrenalinrush

Det är egentligen en bit längre bort de skjuter, men känns som precis intill oss, på andra sidan av muren. Kalasjnikovs och tyngre artilleri ekar i luften. 

Alexander Nyman Centralafrikanska republiken
Centralafrikanska republiken

Inte utan min skateboard

Det är imorgon det bär av.  Mitt andra uppdrag börjar nu på riktigt. Varje vecka i Sverige har varit en transportsträcka till detta ögonblick. Äntligen ska jag ut i fält igen. 

En kvinna som flytt från våldet i Bangassou, Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

Bangassou har förvandlats till en spökstad

Striderna som bröt ut i Bangassou i Centralafrikanska republiken för snart ett halvår sedan har förvandlat staden till en spökstad. Människor fruktar våldet på gatorna och vågar inte ens ta sig till sjukhuset.