Hoppa till huvudinnehåll

CIVILA BOMBAS I JEMEN

Publicerad 10 maj 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Vattendistribution i Amran-området. Blockaderna gör att det är dåligt med bränsle i landet vilket innebär att det är svårt för vattentruckar att nå ut med vatten. Blockaderna och bombningarna av alla flygplatser risker att förvärra den redan svåra humanit

Vattendistribution i Amran-området. Blockaderna gör att det är dåligt med bränsle i landet vilket innebär att det är svårt för vattentruckar att nå ut med vatten. Blockaderna och bombningarna av alla flygplatser risker att förvärra den redan svåra humanitära situationen i Jemen. Foto: Malak Shaher/MSF.

I fredags, den 8 maj, fick befolkningen i Saada, norra Jemen, några timmar på sig att lämna sina hem. Efter det deklarerade den Saudi-ledda koalitionen hela området som militärt mål.

Vårt team på plats uppger att över 140 bomber släpptes över staden Saada på en dag. Så här berättar Teresa Sancristóval, akutsamordnare, om situationen:

“Bombningarna har varit intensiva, fler än 20 bomber har träffat olika byggnader i staden som redan har skadats allvarligt de senaste veckorna. Det har rapporteras att fler än 140 bomber har släppts över staden under en enda dag.

Även om staden är påtagligt mer öde, så var många människor inte medvetna om evakueringsordern – den har inte nått ut till hela befolkningen. Det finns ingen elektricitet, ingen telefonuppkoppling och igår var det dessutom en stor storm. Vi befarar att alla inte var medvetna om ultimatumet. Igår kväll hade vi sju kvinnor på sjukhuset som höll på att föda  barn, fem av dem flydde när flygangreppen intensifierades.

En del människor kunde lämna staden på lastbilar men många gick till fots eftersom blockaderna gör att det inte finns någon bensin.

Även om många har lämnat staden är befolkningen som är kvar väldigt rädda och oroliga. Marknaden, förråd och myndighetsbyggnader har förstörts och det är de civila som drabbas. Många svårt skadade har kommit till sjukhuset där merparten av personalen numera bor.

Vårt team har jobbat genom hela natten. Bombningarna har inneburit att vi har behövt ordna om på sjukhuset för att det ska vara säkert. Avdelningen för mödravård är till exempel nu även en barnavdelning.”

Läkare Utan Gränser är mycket oroade över situationen i Jemen. Att bomba civila, med eller utan förvarning, är ett allvarligt brott mot internationell humanitär lag. Det är omöjligt för en befolkning att evakuera ett helt område inom loppet av några timmar.

Om den Saudi-ledda koalitionen fortsätter bomba området kommer många människor att dö. Vi uppmanar koalitionen att inte attackera civila mål, framförallt sjukhus och vattenförsörjningssystem.

Om bombningarna fortsätter finns det också en risk för att många civila söker skydd i bergen söder om Saada, där de inte kommer kunna nås av humanitär hjälp. Blockaden i kombination med att alla flygplaster har förstörts kan ytterligare förvärra den redan svåra humanitära situationen i landet.

Tillsammans med team från Jemens hälsomyndigheter behandlar vi skadade människor på Al Gumhury-sjukhuset i Saada. 

Aktuellt om Jemen

Personal på Abs-sjukhuset, Jemen, försöker ta tillvara på den utrustning och de mediciner som inte förstördes i attacken den 15 augusti, 2016.
Nyheter från fältet

Vi uppmanar FN:s säkerhetsråd att agera

Vi uppmanar säkerhetsrådets medlemmar att ta djärva och praktiska åtgärder under mötet den 28 september för att se till att 2016 är det sista året som sjukhus bombas medan världen tittar på i tystnad. 

Crystal van Leeuwen, sjuksköterska, har precis kommit tillbaka efter sju månader i Jemen där hon har koordinerat vår medicinska verksamhet.
Nyheter från fältet

Att söka vård i Jemen är ofta lika med livsfara

"Några få statligt anställda har stannat kvar på de sjukhus som vi har lämnat, och de jobbar nu under osäkra förhållanden."
- Crystal van Leeuwen, sjuksköterska.

En flicka med allvarlig vätskebrist undersöks på sjukhuset i Abs.
Nyheter från fältet

Vi lämnar sex sjukhus i Jemen

Urskillningslösa bombningar och opålitliga försäkringar från den saudiledda koalitionen tvingar oss att evakuera personal från sex sjukhus i norra Jemen.

Abs-sjukhuset i Jemen, som Läkare Utan Gränser stöttar, efter att det bombats.
Nyheter från fältet

Nitton döda i sjukhusbombning i Jemen

19 människor dödades och 24 skadades när ett sjukhus som vi stöttar under måndagseftermiddagen attackerades i ett luftangrepp i Jemen.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.