Hoppa till huvudinnehåll

CIVILA BOMBAS I JEMEN

Publicerad 10 maj 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Vattendistribution i Amran-området. Blockaderna gör att det är dåligt med bränsle i landet vilket innebär att det är svårt för vattentruckar att nå ut med vatten. Blockaderna och bombningarna av alla flygplatser risker att förvärra den redan svåra humanit

Vattendistribution i Amran-området. Blockaderna gör att det är dåligt med bränsle i landet vilket innebär att det är svårt för vattentruckar att nå ut med vatten. Blockaderna och bombningarna av alla flygplatser risker att förvärra den redan svåra humanitära situationen i Jemen. Foto: Malak Shaher/MSF.

I fredags, den 8 maj, fick befolkningen i Saada, norra Jemen, några timmar på sig att lämna sina hem. Efter det deklarerade den Saudi-ledda koalitionen hela området som militärt mål.

Vårt team på plats uppger att över 140 bomber släpptes över staden Saada på en dag. Så här berättar Teresa Sancristóval, akutsamordnare, om situationen:

“Bombningarna har varit intensiva, fler än 20 bomber har träffat olika byggnader i staden som redan har skadats allvarligt de senaste veckorna. Det har rapporteras att fler än 140 bomber har släppts över staden under en enda dag.

Även om staden är påtagligt mer öde, så var många människor inte medvetna om evakueringsordern – den har inte nått ut till hela befolkningen. Det finns ingen elektricitet, ingen telefonuppkoppling och igår var det dessutom en stor storm. Vi befarar att alla inte var medvetna om ultimatumet. Igår kväll hade vi sju kvinnor på sjukhuset som höll på att föda  barn, fem av dem flydde när flygangreppen intensifierades.

En del människor kunde lämna staden på lastbilar men många gick till fots eftersom blockaderna gör att det inte finns någon bensin.

Även om många har lämnat staden är befolkningen som är kvar väldigt rädda och oroliga. Marknaden, förråd och myndighetsbyggnader har förstörts och det är de civila som drabbas. Många svårt skadade har kommit till sjukhuset där merparten av personalen numera bor.

Vårt team har jobbat genom hela natten. Bombningarna har inneburit att vi har behövt ordna om på sjukhuset för att det ska vara säkert. Avdelningen för mödravård är till exempel nu även en barnavdelning.”

Läkare Utan Gränser är mycket oroade över situationen i Jemen. Att bomba civila, med eller utan förvarning, är ett allvarligt brott mot internationell humanitär lag. Det är omöjligt för en befolkning att evakuera ett helt område inom loppet av några timmar.

Om den Saudi-ledda koalitionen fortsätter bomba området kommer många människor att dö. Vi uppmanar koalitionen att inte attackera civila mål, framförallt sjukhus och vattenförsörjningssystem.

Om bombningarna fortsätter finns det också en risk för att många civila söker skydd i bergen söder om Saada, där de inte kommer kunna nås av humanitär hjälp. Blockaden i kombination med att alla flygplaster har förstörts kan ytterligare förvärra den redan svåra humanitära situationen i landet.

Tillsammans med team från Jemens hälsomyndigheter behandlar vi skadade människor på Al Gumhury-sjukhuset i Saada. 

Relaterade nyheter

Bilden vid entrén till Haydan-sjukhuset i Jemen talar tydligt om att alla vapen måste lämnas utanför.
Jemen

”Jag hör ständigt ljuden av skottlossning”

"Samma dag som jag kom hit eskalerade våldet längs alla frontlinjer runt Taiz och de senaste dagarna har varit extremt tunga. Tyvärr är detta vardag för folket här."
- Arunn Jegan, projektkoordinator i Taiz, Jemen.  

Kvinnor i ett fångläger för flyktingar och migranter i Tripoli, Libyen.
Glömda kriser

Det humanitära året – bortom rubrikerna

DEBATT | Under 2017 riktades mediernas strålkastarljus mot flera av världens mest akuta humanitära kriser. Men stunden i rampljuset är ofta kort. Dessutom är det ofta bara en eller ett par dimensioner av en kris som når fram till rubrikerna. 

Den 4 december skakades Al Gamhouri-sjukhuset i Hajjah, Jemen, i en flygattack och akutmottagningen, operationssalen och intensivvårdsavdelningen skadades.
Jemen

Hårda strider och blockad slår hårt mot sjukvård och civila

Den senaste veckans strider visar återigen hur parterna i konflikten tar allt mindre hänsyn till civilbefolkningen. Vi vädjar nu till de stridande parterna att respektera civila och sjukvårdsinrättningar samt att lyfta den förödande handelsblockaden.

Saleh Mohammed och hans två år gamla dotter som bor utanför Abs, Jemen.
Jemen

Rapport från ett land i kris

Kriget i Jemen fortsätter att drabba civilbefolkningen. Nyligen beslutade den saudiledda koalitionen att stänga Jemens gränser för humanitärt bistånd, något som bara gör en outhärdlig situation ännu värre, skriver vår läkare David Noguera.