
Konflikten i Jemen har nu pågått i två månader och våra team på plats förser invånarna i städer nära frontlinjen med mycket behövd humanitär hjälp och sjukvård. I Taiz, landets tredje största stad med en befolkning på 1,2 miljoner, stödjer vi de lokala sjukhusen med medicinskt material och läkemedel. I staden Khamer har antalet internflyktingar ökat och vi driver mobila kliniker där.
Situationen i Taiz är mycket oroande och striderna fortsätter mellan olika väpnade grupper. Under de senaste dagarna har flyganfallen och granatbeskjutningen från stridsvagnar intensifierats. Attackerna kan ha militära anläggningar som mål, men samtidigt skadas och dödas många civila.
Människor som befinner sig nära frontlinjen tar sig till områden i staden som är säkrare. Främst är det kvinnor och barn som tas till säkrare platser och bort från de pågående striderna. Det finns även de som lämnar Taiz helt.
– För några dagar sedan blev en tankbil i staden beskjuten och exploderade, berättar läkaren Ahmad Bilal, vår medicinska samordnare i Jemen. Under de närmaste timmarna efter att tankbilen blivit träffad blev 184 personer inlagda på sjukhus med allvarliga brännskador. Vi hörde att fler än 15 personer dog i explosionen. Som en av få hjälporganisationer i Taiz blev vi ombedda att hjälpa till med att förse sjukhusen med medicinska material. När vårt team anlände till Al-Thawra hospital landade en granat precis i närheten och vår personal blev tvungna att springa till källaren och ta skydd. Som tur var blev inte sjukhuset skadat av granaten.
Hittills har vårt team försett sjukhusen i Taiz med tre “burn kits” som innehåller medicinskt material för att behandla patienter med allvarliga brännskador och 200 påsar med IV vätska. Så snart vi kan få mer material in i området kommer vi att förse sjukhusen med mer läkemedel. På grund av konflikten kan det ta tid att få läkemedel och sjukvårdspersonal in till områdena runt frontlinjen.
– Krig är inte naturligt, fortsätter Ahmad Bilal. Ingen ska behöva vänja sig vid ljudet av skott som avfyras och bomber som faller mot marken. Men efter ett antal månader på plats i Jemen börjar jag tyvärr, liksom invånarna, bli van vid den våldsamma vardagen. Människor försöker att undvika områdena vid frontlinjen, men problemet är att strider kan starta när som helst och var som helst. Granatbeskjutningen är extremt oförutsägbar.
– Det är ofta mycket frustrerande att vara här, eftersom behovet är så stort och hjälpen som finns är så pass liten i jämförelse med vad som behövs. Trots det gör vi vårt absolut bästa med att förse den konfliktdrabbade befolkningen med humanitär och medicinsk hjälp.
I staden Khamer har antalet internflyktingar ökat stadigt med familjer som flyr från sina hem i Sa´ada på grund av den försämrade situationen och de ständiga flyganfallen. Många av de som flyr till Khamer bor hos andra familjer eller hyr hus medan andra bosätter sig i offentliga byggnader som skolor. Det finns även tält i utkanten av staden där en del människor söker skydd. Omkring 500 av de 2400 familjer som flytt till Khamer bor på offentliga platser, och antalet internflyktingar ökar för varje dag. Vi har mobila kliniker på plats i Khamer som förser internflyktingarna med sjukvård, vatten och hygienartiklar.
Mazen Abdu kom till Khamer med sin familj bestående av fru och tre barn i mitten på maj. De tog sig från Sa´ada på hans motorcykel och bor nu i ett klassrum på en skola.
– När bomberna började landa precis i närheten av vårt hus bestämde vi oss för att lämna allt och ta oss till en säkrare plats, berättar Mazen. Vi var fem personer på min motorcykel och resan till Khamer var inte lätt. Vi hade inga pengar, ena däcket på motorcykeln fick punktering och vi hade bara 10 kg mjöl och en liten filt med oss.
Badria Saleh flydde från Sa´ada med sin man, deras fyra barn och släktingar. De bor idag i ett tält i Khamer. När det regnar blir tältet mycket svårbebott eftersom det blir kallt och blött.
– Vi levde ett normalt liv innan kriget startade och nu är det förstört, säger Badria. Jag förlorade två av mina bröder när ett flyganfall träffade vårt hem. Det här kriget bryr sig inte om skillnaden på stridande soldater och civila.
Trots de stora utmaningarna som finns med logistik och säkerhet i landet fortsätter Läkare Utan Gränser att förse invånarna i Jemen med medicinskt stöd. Läkare Utan Gränsers medicinska personal har behandlat mer än 1700 krigsskadade patienter i Jemen sedan den 19 mars. Läkare Utan Gränser arbetar just nu i Sana´a, Aden, Ad-Dhale, Amran, Taiz och Hajjah.
