
Raphael har bevittnat väpnade strider och begravt vänner som blivit offer för våldet i Colombia. Han känner sig ändå lyckligt lottad över att hans familj klarat sig oskadd. Men flykten från hembyn har satt djupa spår och behovet av psykiskt stöd är stort.
Raphael, en man i fyrtioårsåldern, har levt med sin fru, fem barn och ett barnbarn i en by i Alto Río Guapi, ett område där 638 familjer bott uppdelade på tio byar. Det var här den colombianska armén inledde en offensiv mot FARC-gerillan den 21 maj 2015.
– Planen, helikoptrarna, bomberna, explosionerna … ingen av oss hade upplevt något liknande. Barnen grät väldigt mycket, de ville inte äta. Min dotter påverkades väldigt mycket av striderna som pågick omkring oss, säger Raphael.
En morgon när striderna pågått i tre dagar bestämde sig alla familjer i byn, sammanlagt 160 människor, att fly. Även invånarna i grannbyn, 468 människor, valde att ge sig av i kanoter. Striderna gjorde det omöjligt att jaga, fiska, bruka jorden eller syssla med gruvdrift i området.
– Kläderna på kroppen var det enda vi fick med oss. Vi har tidigare varit på vippen att vi lämna våra hem på grund av våldet, men vi har alltid valt att stanna. Den här gången blev det bara för mycket våld.
Posttraumatisk stress kräver vård
I den stad dit byborna flytt arbetar Läkare Utan Gränsers psykologiska team sida vid sida med myndigheter och andra medborgarorganisationer. Teamet har lärt upp 24 personer som flytt att känna igen tecken på mental ohälsa och att ge psykisk akuthjälp. Det har också utbildat 140 av de utsatta personerna i att identifiera vem som är i behov av hjälp och att själva ge psykosocialt stöd.
– Många av oss börjar må bättre. De som anländer först nu uppmanar jag att söka sig till Läkare Utan Gränsers team så att de inte ska känna sig fångna i sina negativa känslor, säger Raphael.
Vårt team har genomfört kliniska konsultationer med 23 barn och 31 vuxna. Av patienterna lider 55 procent av posttraumatisk stress, 43 procent av ångest och 2 procent av depressionsrelaterade symptom. Psykologisk vård i ett tidigt skede är viktigt för att undvika att symptomen blir värre. Till exempel posttraumatisk stress kan ofta bli kronisk utan vård. Läkare Utan Gränser arbetar därför med hälsomyndigheterna i Colombia för att de ska prioritera psykosocialt stöd framför allt i de konfliktdrabbade områdena.
