Att ta hjälp av allmänheten för att öka kännedomen kring humanitära kriser. Det är tanken med vårt nya initiativ ”Dina idéer – deras röst” som vi lanserar idag.
Att belysa glömda och ignorerade humanitära kriser har alltid varit en våra kärnverksamheter. I många år har vi presenterat listor över världens mest bortglömda kriser och i slutet av oktober släpptes en omskriven rapport som visar att svenskarna missat ett antal stora humanitära kriser.
Fler måste veta
Rapporten visade också ett samband mellan mycket medieuppmärksamhet och stor kännedom. Men eftersom många av de kriser där vi arbetar sällan eller aldrig får någon bredare uppmärksamhet i medier provar vin nu ett nytt sätt att skapa kännedom: crowdsourcing, dvs ett upprop för att få förslag på problemlösning från en stor, öppen grupp.
– Vi tror att färre dör när fler vet. I kriser som ingen känner till kommer människor med största sannolikhet att få mindre hjälp, och därför är det viktigt att försöka hitta nya sätt att ge dem uppmärksamhet bland den svenska allmänheten, säger Johan Mast, generalsekreterare för Läkare Utan Gränser.
Vill ha oväntade idéer
Idag lanseras initiativet på sajten www.glomdakriser.se. Där presenterar vi ett antal humanitära kriser som det talas för lite om – och nu vill vi öppna upp för nya lösningar som kan göra kriserna mer välkända i Sverige. Alla är välkomna att bidra med projektidéer för att belysa exempelvis den kroniska krisen i Centralafrikanska republiken, eller för att öka intresset för hur världen kan komma till rätta med hivepidemin. Kreatörerna kan sedan få stöd och hjälp att genomföra sina projekt.
– Vi tänker oss att folk kan göra allt från att bygga installationer, trycka t-shirts, hålla föreläsningar, och göra mobilappar, till att de hittar på och genomför idéer som vi inte alls hade kunnat föreställa oss, säger Robert Höglund, projektledare för initiativet.
Många vill hjälpa till
Vi hoppas kunna göra ännu större nytta för människorna i glömda kriser genom att även ta till vara andra personers kreativitet och engagemang för att hjälpa till.
– Vi tror att det finns många som har bra idéer för hur humanitära kriser kan bli mer kända. Människor som kanske kan tänka sig att lägga ner timmar av sin fritid, bara de får rätt förutsättningar och uppmuntran, säger Robert Höglund.
Initiativet är även ett sätt att försöka ta till vara på det stora engagemang som vi möter hos allmänheten. Det finns väldigt många fler människor som vill hjälpa till än som kan åka ut som fältarbetare för oss, bli volontärer på det svenska kontoret eller skänka pengar.
Initiativet som lanseras i betaversion på www.glomdakriser.se idag löper en första omgång fram till jul. En andra omgång planeras också under våren 2013.
