Hoppa till huvudinnehåll

"Då hennes lilla kropp till slut gav upp"

Publicerad 13 juni 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
I operationssalen på sjukhuset i Khamir, Jemen.

I operationssalen på sjukhuset i Khamir, Jemen. 

Idag innebar säkerhetsläget att vi endast fick förflytta oss med bil mellan huset där vi bor och sjukhuset. Normalt sett kan vi gå utan problem. Nu rörde sig färre människor på gatorna i Khamir.

De flesta patienterna på sjukhuset mådde bättre. Vi kunde flytta en nioårig pojke med skottsår i bröstet, som hade legat på intensivvårdsavdelningen ganska länge, till en vanlig avdelning efter att vi sytt igen såret under en operation.

Detta innebar att vi bara hade en patient på intensivvårdsavdelningen - en tioårig pojke som hade opererats på ett annat sjukhus för en månad sedan på grund av en skottskada i magen. Men nu fungerade tarmen inte längre och han kräktes upp allt han åt. Vi hade opererat honom natten innan och fann att hans mage var full av sammanväxningar, möjligtvis på grund av den tidigare operationen. Vi var tvungna att sätta in en stomi, något kirurgerna skulle stänga igen vid ett senare stadium. I dag mådde han redan bättre och återhämtade sig från den stora operationen. Så vi hade ytterligare en ledig säng på intensivvårdsavdelningen, vilket var bra, eftersom spänningarna stiger allt mer i staden.

Även på de andra avdelningarna kunde vi skriva ut många av våra patienter. Flickan som hade svalt en massa hår, trä och bark under en längre tid mådde bättre och hade kunnat äta.

Men den nyfödda flickan på den pediatriska intensivvårdsavdelningen? Hon dog. Hon kämpade till kvällen efter sin födelse då hennes lilla kropp till slut gav upp och hon somnade in.

Läs hela Kariantti Kallios blogg.

Relaterade nyheter

Kvinnor i ett fångläger för flyktingar och migranter i Tripoli, Libyen.
Glömda kriser

Det humanitära året – bortom rubrikerna

DEBATT | Under 2017 riktades mediernas strålkastarljus mot flera av världens mest akuta humanitära kriser. Men stunden i rampljuset är ofta kort. Dessutom är det ofta bara en eller ett par dimensioner av en kris som når fram till rubrikerna. 

Den 4 december skakades Al Gamhouri-sjukhuset i Hajjah, Jemen, i en flygattack och akutmottagningen, operationssalen och intensivvårdsavdelningen skadades.
Jemen

Hårda strider och blockad slår hårt mot sjukvård och civila

Den senaste veckans strider visar återigen hur parterna i konflikten tar allt mindre hänsyn till civilbefolkningen. Vi vädjar nu till de stridande parterna att respektera civila och sjukvårdsinrättningar samt att lyfta den förödande handelsblockaden.

Saleh Mohammed och hans två år gamla dotter som bor utanför Abs, Jemen.
Jemen

Rapport från ett land i kris

Kriget i Jemen fortsätter att drabba civilbefolkningen. Nyligen beslutade den saudiledda koalitionen att stänga Jemens gränser för humanitärt bistånd, något som bara gör en outhärdlig situation ännu värre, skriver vår läkare David Noguera.

Flera år av krig, fattigdom och matbrist satt enorm press på Jemens redan svaga sjukvårdssystem
Jemen

Stängning av gränserna stoppar humanitär hjälp

Den saudiledda koalitionen har under de senaste tre dagarna stoppat våra plan från att flyga till Jemen, vilket direkt hindrar vår möjlighet att bistå med livräddande medicinsk och humanitär hjälp. Vi måste genast få tillträde så att humanitär hjälp kan nå den nödställda befolkningen.