Hoppa till huvudinnehåll

"Då hennes lilla kropp till slut gav upp"

Publicerad 13 juni 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
I operationssalen på sjukhuset i Khameer, Jemen.

I operationssalen på sjukhuset i Khameer, Jemen. 

Idag innebar säkerhetsläget att vi endast fick förflytta oss med bil mellan huset där vi bor och sjukhuset. Normalt sett kan vi gå utan problem. Nu rörde sig färre människor på gatorna i Khameer.

De flesta patienterna på sjukhuset mådde bättre. Vi kunde flytta en nioårig pojke med skottsår i bröstet, som hade legat på intensivvårdsavdelningen ganska länge, till en vanlig avdelning efter att vi sytt igen såret under en operation.

Detta innebar att vi bara hade en patient på intensivvårdsavdelningen - en tioårig pojke som hade opererats på ett annat sjukhus för en månad sedan på grund av en skottskada i magen. Men nu fungerade tarmen inte längre och han kräktes upp allt han åt. Vi hade opererat honom natten innan och fann att hans mage var full av sammanväxningar, möjligtvis på grund av den tidigare operationen. Vi var tvungna att sätta in en stomi, något kirurgerna skulle stänga igen vid ett senare stadium. I dag mådde han redan bättre och återhämtade sig från den stora operationen. Så vi hade ytterligare en ledig säng på intensivvårdsavdelningen, vilket var bra, eftersom spänningarna stiger allt mer i staden.

Även på de andra avdelningarna kunde vi skriva ut många av våra patienter. Flickan som hade svalt en massa hår, trä och bark under en längre tid mådde bättre och hade kunnat äta.

Men den nyfödda flickan på den pediatriska intensivvårdsavdelningen? Hon dog. Hon kämpade till kvällen efter sin födelse då hennes lilla kropp till slut gav upp och hon somnade in.

Läs hela Kariantti Kallios blogg.

Aktuellt om Jemen

Fyraåriga Yehya Abdullah får vård i vårt kolerabehandlingscenter.
Nyheter från fältet

Kolera och skottskador

De senaste dagarna har varit hektiska och patientflödet har ökat stadigt. I går, när vi höll på att förlösa en kvinna som hade svår eklampsi med kejsarsnitt, fick vi veta att en 40-årig kvinna kommit in med ett skotthål i magen, vilket krävde omedelbar operation. 

Utanför sjukhuset i Khameer, Jemen.
Nyheter från fältet

Med kriget två timmar bort

Jag kom till Khameer för två dagar sedan och börjar långsamt känna mig hemma här. Jag har redan behandlat patienter både till vänster och höger. Det är så många saker i operationssalarna som fortfarande är nytt och annorlunda och inte som jag är van vid hemma. 

Vår sjuksköterska Akram ger intravenöst dropp till en nioårig kolerapatient i Jemen som visar symptom på vätskebrist.
Nyheter från fältet

Kolerautbrottet i Jemen är extremt oroande

Allt fler människor smittas av kolera i Jemen. Vi varnar nu för att utbrottet riskerar att spridas utom all kontroll om inte en snabb och riktad insats genomförs.

Ett av våra kolerabehandlingscenter i Khamer, Jemen.
Nyheter från fältet

Kolerautbrott i krigsdrabbade Jemen

De senaste veckorna har våra team i Jemen sett en drastisk ökning av antalet kolerafall. Vi varnar nu för att landets hälsomyndigheter inte kommer att klara av att hantera utbrottet.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.