Hoppa till huvudinnehåll

"Då hennes lilla kropp till slut gav upp"

Publicerad 13 juni 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
I operationssalen på sjukhuset i Khameer, Jemen.

I operationssalen på sjukhuset i Khameer, Jemen. 

Idag innebar säkerhetsläget att vi endast fick förflytta oss med bil mellan huset där vi bor och sjukhuset. Normalt sett kan vi gå utan problem. Nu rörde sig färre människor på gatorna i Khameer.

De flesta patienterna på sjukhuset mådde bättre. Vi kunde flytta en nioårig pojke med skottsår i bröstet, som hade legat på intensivvårdsavdelningen ganska länge, till en vanlig avdelning efter att vi sytt igen såret under en operation.

Detta innebar att vi bara hade en patient på intensivvårdsavdelningen - en tioårig pojke som hade opererats på ett annat sjukhus för en månad sedan på grund av en skottskada i magen. Men nu fungerade tarmen inte längre och han kräktes upp allt han åt. Vi hade opererat honom natten innan och fann att hans mage var full av sammanväxningar, möjligtvis på grund av den tidigare operationen. Vi var tvungna att sätta in en stomi, något kirurgerna skulle stänga igen vid ett senare stadium. I dag mådde han redan bättre och återhämtade sig från den stora operationen. Så vi hade ytterligare en ledig säng på intensivvårdsavdelningen, vilket var bra, eftersom spänningarna stiger allt mer i staden.

Även på de andra avdelningarna kunde vi skriva ut många av våra patienter. Flickan som hade svalt en massa hår, trä och bark under en längre tid mådde bättre och hade kunnat äta.

Men den nyfödda flickan på den pediatriska intensivvårdsavdelningen? Hon dog. Hon kämpade till kvällen efter sin födelse då hennes lilla kropp till slut gav upp och hon somnade in.

Läs hela Kariantti Kallios blogg.

Aktuellt om Jemen

Flickan Sumaya är undernärd. Hon togs omhand på sjukhuset i Khameer, Jemen.
Nyheter från fältet

Jag önskar att jag kunde skriva en lycklig avslutning

Men det är inte bara patienter som kommer att uppta mina tanker efter min avresa. Det är också mina kollegor och alla andra människor här i Khamer som jag aldrig kommer att glömma. Människor precis som dig och mig i Sverige och i Finland. 

Jeep tar sig fram i Jemen för att vårda kolerapatienter
Nyheter från fältet

Akut hjälp behövs mot dödlig koleraepidemi

Spridningen av kolera verkar ha mättats av under de senaste tio dagarna. Ändå dör många i onödan framför allt i avlägsna områden. Nu behövs mer hjälp och förebyggande åtgärder för att människor inte ska dö av en sjukdom som går att bota.

Läkare Utan Gränsers koleraklinik i Abs, Jemen.
Nyheter från fältet

Koleran fortsätter skörda liv i Jemen

Kolerautbrottet i Jemen fortsätter skörda liv och vår personal på plats i Jemen är överväldigade av inkommande patienter. Vår fältarbetare Hanna Broberg rapporterar om en pressad situation på plats.

Jag och mina kollegor på sjukhuset i Khameer, Jemen.
Nyheter från fältet

Lite uppmuntran och en överraskning

Det verkade som att människor kanske undvek sjukhuset i rädsla för kolera. Men för några dagar sedan förändrades allt när vi tog emot nya patienter med skottskador, de flesta barn. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.