Hoppa till huvudinnehåll

"Då hennes lilla kropp till slut gav upp"

Publicerad 13 juni 2017
I operationssalen på sjukhuset i Khamir, Jemen.
Foto: Kariantti Kallio
I operationssalen på sjukhuset i Khamir, Jemen.

Idag innebar säkerhetsläget att vi endast fick förflytta oss med bil mellan huset där vi bor och sjukhuset. Normalt sett kan vi gå utan problem. Nu rörde sig färre människor på gatorna i Khamir.

De flesta patienterna på sjukhuset mådde bättre. Vi kunde flytta en nioårig pojke med skottsår i bröstet, som hade legat på intensivvårdsavdelningen ganska länge, till en vanlig avdelning efter att vi sytt igen såret under en operation.

Detta innebar att vi bara hade en patient på intensivvårdsavdelningen - en tioårig pojke som hade opererats på ett annat sjukhus för en månad sedan på grund av en skottskada i magen. Men nu fungerade tarmen inte längre och han kräktes upp allt han åt. Vi hade opererat honom natten innan och fann att hans mage var full av sammanväxningar, möjligtvis på grund av den tidigare operationen. Vi var tvungna att sätta in en stomi, något kirurgerna skulle stänga igen vid ett senare stadium. I dag mådde han redan bättre och återhämtade sig från den stora operationen. Så vi hade ytterligare en ledig säng på intensivvårdsavdelningen, vilket var bra, eftersom spänningarna stiger allt mer i staden.

Även på de andra avdelningarna kunde vi skriva ut många av våra patienter. Flickan som hade svalt en massa hår, trä och bark under en längre tid mådde bättre och hade kunnat äta.

Men den nyfödda flickan på den pediatriska intensivvårdsavdelningen? Hon dog. Hon kämpade till kvällen efter sin födelse då hennes lilla kropp till slut gav upp och hon somnade in.

Läs hela Kariantti Kallios blogg.