Hoppa till huvudinnehåll

DE 72 KRITISKA TIMMARNA - VÅLDTÄKT OCKSÅ ETT MEDICINSKT PROBLEM

Publicerad 8 mars 2009

Internationella kvinnodagen. Rosie blev tillfångatagen av en rebellgrupp och användes som sexslav i flera månader innan hon mot alla odds lyckades fly. Hon är gravid och säger att hon hatar det djur som växer i henne.

Rosie är en av alla de kvinnor som sökt hjälp hos Läkare Utan Gränser. Hennes berättelse är tyvärr inte unik. Sexuellt våld förekommer överallt och kan drabba vem som helst. Läkare Utan Gränser vill belysa och föra upp denna fråga på dagordningen varje dag men kanske alldeles speciellt idag på internationella kvinnodagen.
 
Mitt i allt elände finns det dock en strimma hopp. Ju snabbare man söker hjälp, desto mer hjälp kan man få. Kommer man inom 72 timmar finns det stora möjligheter att förebygga hiv, och en graviditet kan förhindras med ”dagen efter piller”. Tidigt psykologiskt stöd kan också förhindra långvariga psykiska problem. Vi ser dock att tillgången till akut medicinsk vård för människor som utsatts för sexuellt våld är sällsynt eller helt obefintlig i länder som vi är verksamma. Det går inte att tiga. Det får inte finnas några ursäkter för sexuellt våld, oavsett hur utbredd fenomenet må vara på vissa platser i världen.

Fler än hälften av alla som söker hjälp efter en våldtäkt på Läkare Utan Gränsers kliniker är under 19 år och mer än var tionde patient har ännu inte fyllt fem år. Detta är oacceptabel statistik och det är dags att uppmärksamma alla de människor som döljer sig bakom dessa skrämmande siffror.
 
Risken att mötas av social utfrysning och stigma gör också att många undviker att söka vård efter att ha utsatts för sexuellt våld.  Istället för att få vård blir en kvinna som överlevt våldtäkt utesluten från familjen och samhället. I vissa fall riskerar hon till och med fängelsestraff och att utsättas för hedersrelaterat våld medan de skyldiga gått fria.

Kvinnor som utsätts för sexuellt våld behöver heltäckande och lämplig och konfidentiell behandling. Myndigheter och andra sjukvårdsaktörer har ett ansvar i att garantera och förmedla detta. Högsta prioritet är att besluta om nationella riktlinjer för omhändertagande och medicinsk behandling av människor som utsatts för sexuellt våld. Detta borde ha en självklar plats vid återuppbyggnaden av hälsovården i konfliktdrabbade länder.

Våldtäkt är aldrig accepterat och vi alla måste agera för att förhindra att detta sker. När det misslyckas och det ändå inträffar måste de som drabbas få tillgång till en akut behandling, som kan göra hela skillnaden.

 

Anneli Eriksson, ordförande Läkare Utan Gränser

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare