Hoppa till huvudinnehåll

”De behöver oss här”

Publicerad 25 april 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Människor radar upp sig vid vår mobila utomhusklinik i Thaker, Sydsudan.

Vissa människor hade färdats lång väg för att nå fram till vår mobila utomhusklinik i Thaker, Sydsudan. 

Väpnade strider och brist på mat och sjukvård drabbar befolkningen i Sydsudan hårt. Vår personal på plats vittnar om enorma vårdbehov och stora yrkesmässiga utmaningar i skuggan av inbördeskriget. Lokalanställda James är en av dem som riskerar sitt liv för att hjälpa befolkningen.

Sedan Sydsudan blev självständigt har landet härjats av inbördeskrig. De senaste tre årens konflikt har tvingat miljontals människor på flykt. Oroligheterna hindrar människorna från att leva ett vanligt liv och exempelvis bedriva jordbruk, vilket har lett till matbrist och undernäring. 

Människor har svårt att få tillgång till ens det basala behovet av mat och mediciner. Lokal sjukvård existerar knappt, med undantag för den vård hjälporganisationer kan bedriva när säkerhetsläget är tillräckligt bra.

”Vårt jobb som sjukvårdare är farligt”

I Thaker, norra Sydsudan, har befolkningen drabbats hårt av konflikten. Vår områdesansvarige James berättar att det är svårt att bedriva säker sjukvård på en plats där beväpnade grupper helt nyligen drabbade samman.

– Vårt jobb som sjukvårdare är farligt. Vi följer lokalbefolkningen dit de flyr. En gång gömde vi oss tillsammans i ett träsk i åtta timmar för att undkomma beväpnade grupper. Fem personer sköts och dog under tiden. Jag minns en mamma som försökte amma sitt lilla barn. Hon förstod inte att barnet hade dött, säger James.

Jag minns en mamma som försökte amma sitt lilla barn. Hon förstod inte att barnet hade dött

Situationen i Sydsudan kan förändras snabbt och våra team måste vara beredda på att agera efter förändringen. Samtidigt måste vi alltid se till så våra medarbetare är säkra. Även om våra team sällan är måltavlor finns det mycket som kan gå snett i en oförutsägbar situation.

Läkaren Philippa Pett och vår områdesansvariga James träffar patienter på en utomhusklinik i Thaker, Sydsudan. Läkaren Philippa Pett och vår områdesansvarige James träffar patienter på vår utomhusklinik. Foto: Siegfried Modola

Patienter väntade i kö

Vårt team hade bara varit på plats i några minuter i Thaker när de blev ombedda att hjälpa en höggravid kvinna i en hydda i närheten. Kvinnans förlossning hade pågått i två dagar och bäbisen hade fastnat och inte rört sig under de senaste 24 timmarna. Vår läkare Philippa Pett och teamet beslutade att kvinnan omgående måste flygas till sjukhuset i delstatshuvudstaden Bentiu. Senare på kvällen fick vårt team den glada nyheten att mamman mådde bra och att det nyfödda barnet levde, även om det var svagt.

Efter bara några timmar i Thaker hade vårt team satt upp en mobil utomhusklinik. Och befolkningen började snabbt att köa utanför. Barn undersöktes för att se om de hade feber eller var undernärda. Andra genomgick malariatest eller behövde mediciner. Många hade färdats lång väg för att nå kliniken. Under endast tre dagar behandlade teamet över 600 patienter.

En kvinna med förlossningskomplikationer går på ett flygplan som ska ta henne till ett sjukhus i Bentiu, Sydsudan. Teamet bedömde att kvinnan som varit i förlossning i två dygn måste flygas till ett sjukhus i Bentiu. Foto: Siegfried Modola

– Vår lokala personal är dem som främst möter faror i sitt jobb. Mitt jobb är att utbilda dem så att de kan diagnostisera och behandla patienterna rätt. Det är vår lokala personal som måste sköta verksamheten när vi andra åker, säger Philippa Pett.

”Jag älskar mitt jobb”

För James, som jobbat för Läkare Utan Gränser i ett år, överväger det positiva med hans jobb alla faror han ställs inför.

– Jag älskar mitt jobb. Jag älskar att tjäna samhället. Människor här behöver sjukvård. De behöver oss här för att hjälpa dem. Annars kommer många att dö för att de inte kan nå ett sjukhus i tid, säger James.

*Av säkerhetsskäl är James namn fingerat  

Läs mer: Vår sjuksköterska Johanna Lönn bloggar från sitt arbete i Sydsudan. 

Aktuellt om Sydsudan

En gravid kvinna på sjukhuset i Aweil, där Robert Crumb jobbade.
Nyheter från fältet

”Både jag och mamman grät”

"Det mörka vätskefyllda huvudet skvallrade om diagnosen - hydrocefalus."

Läkaren Robert Crumb berättar om en svår förlossning under sitt uppdrag i Sydsudan. Och om ett beslut på liv och död.

Hemfärden är inte längre något abstrakt som ligger långt där framme utan det är verkligen dags att åka hem nu.
Nyheter från fältet

Det har blivit dags att åka hem

Mina kollegor på avdelningarna anordnar en avskedsfest för mig. Vi dricker te och dansar till trummor och jag får en chans att tacka alla ordentligt för vårt halvår ihop. Tacka för allt de har lärt mig, tacka för att de bjöd in mig i sin vardag under det här halvåret. 

Här får jag möjlighet att visa upp mina kunskaper i ballonghundar.
Nyheter från fältet

Ballongterapi

De flesta som kommer till vår tuberkulosmottagning är barn. Det är ingen rolig behandling att ta, så vi gör vad vi kan för att muntra upp barnen när de kommer hit. Ett av sätten vi använder oss av brukar vi skämtsamt kalla BTT- ballon treatment therapy. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.