Hoppa till huvudinnehåll

”De behöver oss här”

Publicerad 25 april 2017
Foto: Siegfried Modola
Vissa människor hade färdats lång väg för att nå fram till vår mobila utomhusklinik i Thaker, Sydsudan.

Väpnade strider och brist på mat och sjukvård drabbar befolkningen i Sydsudan hårt. Vår personal på plats vittnar om enorma vårdbehov och stora yrkesmässiga utmaningar i skuggan av inbördeskriget. Lokalanställda James är en av dem som riskerar sitt liv för att hjälpa befolkningen.

Sedan Sydsudan blev självständigt har landet härjats av inbördeskrig. De senaste tre årens konflikt har tvingat miljontals människor på flykt. Oroligheterna hindrar människorna från att leva ett vanligt liv och exempelvis bedriva jordbruk, vilket har lett till matbrist och undernäring. 

Människor har svårt att få tillgång till ens det basala behovet av mat och mediciner. Lokal sjukvård existerar knappt, med undantag för den vård hjälporganisationer kan bedriva när säkerhetsläget är tillräckligt bra.

”Vårt jobb som sjukvårdare är farligt”

I Thaker, norra Sydsudan, har befolkningen drabbats hårt av konflikten. Vår områdesansvarige James berättar att det är svårt att bedriva säker sjukvård på en plats där beväpnade grupper helt nyligen drabbade samman.

– Vårt jobb som sjukvårdare är farligt. Vi följer lokalbefolkningen dit de flyr. En gång gömde vi oss tillsammans i ett träsk i åtta timmar för att undkomma beväpnade grupper. Fem personer sköts och dog under tiden. Jag minns en mamma som försökte amma sitt lilla barn. Hon förstod inte att barnet hade dött, säger James.

Jag minns en mamma som försökte amma sitt lilla barn. Hon förstod inte att barnet hade dött

Situationen i Sydsudan kan förändras snabbt och våra team måste vara beredda på att agera efter förändringen. Samtidigt måste vi alltid se till så våra medarbetare är säkra. Även om våra team sällan är måltavlor finns det mycket som kan gå snett i en oförutsägbar situation.

Läkaren Philippa Pett och vår områdesansvariga James träffar patienter på en utomhusklinik i Thaker, Sydsudan. Läkaren Philippa Pett och vår områdesansvarige James träffar patienter på vår utomhusklinik. Foto: Siegfried Modola

Patienter väntade i kö

Vårt team hade bara varit på plats i några minuter i Thaker när de blev ombedda att hjälpa en höggravid kvinna i en hydda i närheten. Kvinnans förlossning hade pågått i två dagar och bäbisen hade fastnat och inte rört sig under de senaste 24 timmarna. Vår läkare Philippa Pett och teamet beslutade att kvinnan omgående måste flygas till sjukhuset i delstatshuvudstaden Bentiu. Senare på kvällen fick vårt team den glada nyheten att mamman mådde bra och att det nyfödda barnet levde, även om det var svagt.

Efter bara några timmar i Thaker hade vårt team satt upp en mobil utomhusklinik. Och befolkningen började snabbt att köa utanför. Barn undersöktes för att se om de hade feber eller var undernärda. Andra genomgick malariatest eller behövde mediciner. Många hade färdats lång väg för att nå kliniken. Under endast tre dagar behandlade teamet över 600 patienter.

En kvinna med förlossningskomplikationer går på ett flygplan som ska ta henne till ett sjukhus i Bentiu, Sydsudan. Teamet bedömde att kvinnan som varit i förlossning i två dygn måste flygas till ett sjukhus i Bentiu. Foto: Siegfried Modola

– Vår lokala personal är dem som främst möter faror i sitt jobb. Mitt jobb är att utbilda dem så att de kan diagnostisera och behandla patienterna rätt. Det är vår lokala personal som måste sköta verksamheten när vi andra åker, säger Philippa Pett.

”Jag älskar mitt jobb”

För James, som jobbat för Läkare Utan Gränser i ett år, överväger det positiva med hans jobb alla faror han ställs inför.

– Jag älskar mitt jobb. Jag älskar att tjäna samhället. Människor här behöver sjukvård. De behöver oss här för att hjälpa dem. Annars kommer många att dö för att de inte kan nå ett sjukhus i tid, säger James.

*Av säkerhetsskäl är James namn fingerat  

Läs mer: Vår sjuksköterska Johanna Lönn bloggar från sitt arbete i Sydsudan. 

Kvinna i Läkare Utan Gränser t-shirt öppnar ett paket

För att vara där vi behövs, behöver vi dig

Vi är på plats i krig, kriser och naturkatastrofer. Klädda i enkla t-shirts når vi fram med livräddande vård till människors som annars lämnas utan. Vi gör det för att det behövs, och vi gör det tillsammans. Välkommen att bli en av oss idag!
Bli månadsgivare