Hoppa till huvudinnehåll

”De dödade honom utanför vårt hus”

Publicerad 30 mars 2017
Foto: Marta Soszynska/Läkare Utan Gränser
Yanieris man dödades utanför deras hus när de skulle åka till jobbet. Hon är en av dem som har fått psykologisk vård på vårt projekt i Petare i utkanten av Caracas.

Caracas, Venezuelas huvudstad, har ett av de högsta mordtalen i världen och under de senaste åren har våldet i stadens utkanter ökat. Det har haft en stor påverkan på människors liv och i synnerhet den psykiska hälsan hos befolkningen.

– De dödade min man utanför vårt hus när vi skulle åka till jobbet. Han arbetade med säkerhet och de dödade honom för att stjäla hans pistol, berättar Yanieri, en av dem som har fått psykologisk vård på vårt projekt i Petare i utkanten av Caracas. 

I Caracas utkanter bor de mest utsatta. I dessa områden utsätts människor ständigt för rån, mord, utpressning, överfall och kidnappningar. Maffior och kriminella gäng använder våld för att utöva kontroll över sina områden. Samtidigt har det skett en ökning av småbrott och utbrett våld, vilket resulterat i att allt fler drabbats. Sammandrabbningar mellan olika gäng är vanliga. Pistolskott hörs dygnet runt och människor är rädda för att gå ut.

Våldet har konsekvenser

Sedan slutet av förra året erbjuder vi, i samarbete med den lokala organisationen Fe y Alegría, stöd och psykisk vård till dem som utsatts för våld eller sexuellt våld.

Förra året behandlade våra team 210 människor som utsatts för våld och våra psykologer genomförde 367 enskilda samtal. Teamen gav också medicinsk och psykologisk vård till 57 människor som utsatts för sexuellt våld.

– Efter att min man mördades hade jag många mörka tankar och det kändes som om jag inte kunde fly från våldet. Förut var jag mycket mer nervös och orolig. Men med hjälp av terapi har jag lärt mig att kontrollera mina känslor, berättar Yanieri.

42 procent av patienterna var barn och ungdomar. För smärtan som många vuxna bär på tar sig ofta uttryck i att de utsätter sina barn för våld.

 – Vi arbetar med barn och ungdomar i skolan. Genom spel och diskussioner har vi möjlighet att upptäcka om de utsatts för misshandel. Vi har sett hur dessa barn upplever våldet, hur de reagerar på rädsla, ilska och sorg, säger Suhail Izaguirre, psykolog.

Samhällets roll är viktig

Carolina Lopez är ansvarig för de psykiska aktiviteterna i vårt projekt. Hon säger att det är viktigt att samhället också engagerar sig i de här frågorna.

– Vi samarbetar med andra organisationer för att få samhällsledare och lärare att arbete med psykisk hälsa. Förra året hade vi 7 807 frivilliga. Verksamheten omfattar utbildning och workshops för att ta itu med frågor såsom ångest, rädsla, psykologisk första hjälpen och förebyggande av sexuellt våld, säger hon.

Syftet med dessa utbildningar är inte bara att öka medvetenheten hos befolkningen om vikten av psykiatrisk vård, utan är också en strategi för att förebygga och upptäcka fall av sexuellt våld.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare