Hoppa till huvudinnehåll

De fem viktigaste sakerna i en humanitär insats

Publicerad 17 augusti 2018

Har du någonsin undrat vad som krävs för att nå ut till de människor som är i behov av humanitär hjälp? Läkare Utan Gränser arbetar i världens alla hörn i otaliga olika sammanhang. Men vare sig det gäller Kongo-Kinshasa, Jordanien eller Centralafrikanska republiken har varje insats några gemensamma ingredienser.

#1. Passionerad personal

Människor som förstår behoven, är utbildade och, viktigast av allt, är villiga att göra det lilla extra, är avgörande för en akutinsats.

2016 deltog vi i en i massiv vaccinationskampanj mot gula febern i Kongo-Kinshasa. Målet var att vaccinera 760 000 personer på tio dagar. För att möta utmaningen flög vi in personal från 19 länder, däribland Sverige, och omplacerade dussintals lokalanställda som i vanliga fall arbetar i andra projekt i landet. Dessutom arbetade 1 600 anställda inom landets hälso- och sjukvårdsdepartement tillsammans med oss. 

#2. Innovation

Oavsett om det är med hjälp av en båt eller ett flygplan, på trehjuling eller till fots - för att nå de som behöver sjukvård måste man tänka utanför ramarna. 

Efter att orkanen Matthew drog fram på Haiti 2016 hade våra team svårt att nå fram till isolerade platser. Så vi fick ta till mer traditionella transportsätt:

Ibland måste vi också tänka innovativt när vi behandlar våra patienter. I början av 2017 inleddes ett projekt med 3D-skrivare på vårt sjukhus för rekonstruktiv kirurgi i Amman, Jordanien. Syftet är att designa och tillverka proteser för händer och armar som ett alternativ till vanliga proteser.

#3. att arbeta med lokalsamhället

Att arbeta tillsammans med lokalsamhället är ofta hemligheten bakom en effektiv insats. Om människor inte tror att det arbete vi gör kommer att ha en positiv inverkan, varför skulle de samarbeta med oss?

Varje år när regnet drar in över södra Niger ser vi en ökning av undernäring och malaria bland barn i området. I Maradi-regionen utbildade vi lokala hälsoarbetare i att behandla patienter för okomplicerad malaria.

Läs mer: "Undernäring i skuggan av regnperioden"

#4. Kunskap om sammanhanget

Komplext, farligt och känsligt. En konflikt- eller katastrofzon kräver en verklig förståelse för det politiska landskapet och hur man navigerar mellan olika, ibland våldsamma, grupper för att nå fram med hjälpen.

I Centralafrikanska republiken kontrolleras ungefär 70 procent av landets yta av olika väpnade grupper. Men vi är på plats så att människor ska få tillgång till den vård de behöver.

#5. Resurser

Att komma till platser som saknar infrastruktur, har ödelagts av konflikter eller lider av förödande efterdyningar av en katastrof kräver resurser. Mycket resurser. Tack vare finansiering som till 95 procent kommer från privata givare (alltså ni), har Läkare Utan Gränser möjlighet att ingripa i akuta kriser över hela världen.

 

 

 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare