Hoppa till huvudinnehåll

”DE HÖGG HENNE MED MACHETE”

Publicerad 7 juni 2012

I östra Kongo-Kinshasa, i Kivu-provinserna, hamnar civilbefolkningen mitt emellan de väpnade grupper och militär som strider mot varandra. Våra patienter och personal vittnar om våldet de ser.

En fembarnsmor, som själv saknar sin man och ett barn efter en attack mot hennes by, berättar om sina föräldrars öde i maj i år:
– Förra månaden attackerades mina föräldrars by. De försökte fly men min mor hann inte undan. De högg ihjäl henne med en machete. Min far sprang men sköts till döds. I deras by hittades elva personer som hade huggits ihjäl med machete.

Långvarig konflikt

Konflikten i Kongo-Kinshasa har pågått i flera år. Under de senaste månaderna har våldet i Norra och Södra Kivu tilltagit. Byar plundras och befolkningen blir omringade. Sedan april har vi behandlat mer än 200 människor men de drabbade är långt många fler. Vår närvaro ger oss en unik inblick i hur civilbefolkningen drabbas.
En flerbarnspappa saknar två av sina barn efter en attack mot hans by i maj:
– En stor grupp attackerade oss och vi sprang därifrån. Jag tog ett barn på ryggen och ett i handen. Min fru bar det minsta. Det är ett krig här och vi vet inte vart vi ska vända oss.
Befolkningen tvingas till flykting- och transitläger, men många gånger har de ingenstans att ta vägen. Tusentals lever inneboende i andra familjers hem där de delar tak och mat. Ännu fler gömmer sig i skogen under presenningar som de täcker av löv för att inte synas utifrån.
Under attackerna plundras och bränns byar. En fyrbarnsmamma berättar:
– Vi flydde precis innan de kom till vår by. Jag gömde mig i skogen med mina barn medan de brände våra hus. Min svåger, svägerska och svärmor brändes alla ihjäl inne i ett av husen.

Rädsla för att söka vård

Till många av våra mottagningar och kliniker märker vi att patienterna anländer alldeles för sent; de anländer i ett livshotande tillstånd. På vägarna är risken att utsättas för våld för stor.
En av våra sjuksköterskor berättar:
– En kvinna fick ett missfall i sitt hem en kväll; blödningen var allvarlig. Kvinnans familj vågade inte ta sig till oss under natten, så de väntade tills morgonen och gick till fots i några timmar till vårt sjukhus. När hon anlände hade hon förlorat för mycket blod, det fanns inget vi kunde göra. Hon dog väldigt snabbt.
Det upptrappade våldet i Kivu-provinserna ger allvarliga humanitära och medicinska konsekvenser för befolkningen i området. I Kongo-Kinshasa gör vi en våra större insatser.
 
I Norra och Södra Kivu-provinsen finns vi på 10 sjukhus, i 31 hjälpcenter, och på 9 hälsoposter. Vi har mobila kliniker, flera kolerabehandlingscenter och beredskap för akutinsatser.

Relaterade nyheter

En anställd vid ebolacentret i Bikoro, Kongo-Kinshasa, får hjälp med att ta på sig skyddsutrustningen.
Ebola

"Idag börjar jag om från början"

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa är under kontroll och ingen patient har testats positivt för ebola sedan 11 juni. Det betyder dock inte att faran är över – det krävs 42 dagar utan nya fall för att kunna säga att utbrottet stoppats.

Läkaren Ida Moberg tar hand om de sista patienterna innan det är dags att lämna Kongo-Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

De sista patienterna

"Mulume som är två år gammal andas snabbt och ytligt. Han har haft hög feber sedan igår kväll och har inte orkat äta eller dricka något."
- Läkaren Ida Moberg, Kongo-Kinshasa.

Ebola i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser vaccinerar, vårdar patienter och arbetar för att stävja epidemin
Ebola

Kongo: Vi börjar vaccinera mot ebola

Läkare Utan Gränser har börjat vaccinera personer som arbetar med att stoppa det pågående ebolautbrottet i Equateur-provinsen i Kongo-Kinshasa. Vaccination kommer också erbjudas till människor som varit i kontakt med ebolapatienter.

Vår personal på isoleringsavdelningen på sjukhuset i Mbandaka, Kongo-Kinshasa.
Ebola

Vi trappar upp ebolainsats i Kongo-Kinshasa

Vi utökar vår pågående ebolainsats i Kongo-Kinshasa. Labbtester har bekräftat nya ebolafall i staden Mbandaka, en livlig hamnstad vid Kongofloden med en befolkning på mer än en miljon.