Hoppa till huvudinnehåll

”DE HÖGG HENNE MED MACHETE”

Publicerad 7 juni 2012

I östra Kongo-Kinshasa, i Kivu-provinserna, hamnar civilbefolkningen mitt emellan de väpnade grupper och militär som strider mot varandra. Våra patienter och personal vittnar om våldet de ser.

En fembarnsmor, som själv saknar sin man och ett barn efter en attack mot hennes by, berättar om sina föräldrars öde i maj i år:
– Förra månaden attackerades mina föräldrars by. De försökte fly men min mor hann inte undan. De högg ihjäl henne med en machete. Min far sprang men sköts till döds. I deras by hittades elva personer som hade huggits ihjäl med machete.

Långvarig konflikt

Konflikten i Kongo-Kinshasa har pågått i flera år. Under de senaste månaderna har våldet i Norra och Södra Kivu tilltagit. Byar plundras och befolkningen blir omringade. Sedan april har vi behandlat mer än 200 människor men de drabbade är långt många fler. Vår närvaro ger oss en unik inblick i hur civilbefolkningen drabbas.
En flerbarnspappa saknar två av sina barn efter en attack mot hans by i maj:
– En stor grupp attackerade oss och vi sprang därifrån. Jag tog ett barn på ryggen och ett i handen. Min fru bar det minsta. Det är ett krig här och vi vet inte vart vi ska vända oss.
Befolkningen tvingas till flykting- och transitläger, men många gånger har de ingenstans att ta vägen. Tusentals lever inneboende i andra familjers hem där de delar tak och mat. Ännu fler gömmer sig i skogen under presenningar som de täcker av löv för att inte synas utifrån.
Under attackerna plundras och bränns byar. En fyrbarnsmamma berättar:
– Vi flydde precis innan de kom till vår by. Jag gömde mig i skogen med mina barn medan de brände våra hus. Min svåger, svägerska och svärmor brändes alla ihjäl inne i ett av husen.

Rädsla för att söka vård

Till många av våra mottagningar och kliniker märker vi att patienterna anländer alldeles för sent; de anländer i ett livshotande tillstånd. På vägarna är risken att utsättas för våld för stor.
En av våra sjuksköterskor berättar:
– En kvinna fick ett missfall i sitt hem en kväll; blödningen var allvarlig. Kvinnans familj vågade inte ta sig till oss under natten, så de väntade tills morgonen och gick till fots i några timmar till vårt sjukhus. När hon anlände hade hon förlorat för mycket blod, det fanns inget vi kunde göra. Hon dog väldigt snabbt.
Det upptrappade våldet i Kivu-provinserna ger allvarliga humanitära och medicinska konsekvenser för befolkningen i området. I Kongo-Kinshasa gör vi en våra större insatser.
 
I Norra och Södra Kivu-provinsen finns vi på 10 sjukhus, i 31 hjälpcenter, och på 9 hälsoposter. Vi har mobila kliniker, flera kolerabehandlingscenter och beredskap för akutinsatser.

Aktuellt om Kongo-Kinshasa

Sjukhuset i Shamwana, Kongo-Kinshasa, drivs nu med hjälp av solenergi.
Nyheter från fältet

Solen hjälper till att rädda liv

Svenske Per-Erik Eriksson har precis kommit hem från ett uppdrag i Kongo-Kinshasa där han har sett till att ett sjukhus i Shamwana fungerar dygnet runt med hjälp av solenergi. 

Lian Green-Brzezinska från Sverige deltar i vaccinationskampanjen mot gula febern i Kongo-Kinshasa.
Nyheter från fältet

"Man behöver inte göra mycket för att bli trött här"

Lian Green-Brzezinska, från Sverige, är i Kongo-Kinshasa för att delta i vaccinationskampanjen mot gula febern.

Screening av sömnsjuka i Kongo-Kinshasa.
Nyheter från fältet

På motorcykel i djungeln i kampen mot sömnsjuka

I sex veckor är Hanna på uppdrag i Kongo-Kinshasa. Här berättar hon om hur det är att jobba i ett mobilt projekt och om hjärtskärande möten med patienter.

Fler än 39 000 personer, mestadels barn, har insjuknat i mässling och nästan 500 har dött.
Nyheter från fältet

Vaccinationskampanj mot mässling i Katanga

I oktober förra året genomförde vi en stor vaccinationskampanj i regionen Katanga, Kongo-Kinshasa. Inför kampanjen stod vi inför flera hinder.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.