Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter från fältet

Vadim och Alyona fann varandra när de båda behandlades för sjukdomen tuberkulos.
Tuberkulos

“Man måste skratta ibland”

Tuberkulos är ett utbrett problem i Vitryssland. Läkare Utan Gränser har funnits på plats sedan 2015 för att bistå med mediciner och psykosocialt stöd.

Bloggare från fältet

I lägret Moria på Lesbos trängs 5 200 personer, över tvåtusen fler än lägrets kapacitet.
Grekland

Evakuera de grekiska öarna nu

DEBATT | EU och Turkiets flyktingavtal har inte lett till säkrare vägar till trygghet, utan till överfulla läger på de grekiska öarna. EU måste evakuera de mest utsatta flyktingarna omedelbart. 

Kvinnor och barn i ett förvar i Khoms i Libyen.
Libyen

Libyen är inte ett säkert land

DEBATT | I Libyen sitter flyktingar fast i interneringsläger på obestämd tid, under omänskliga förhållanden. Det går inte att bara skicka tillbaka folk dit.

28-åriga Mohammed, som skottskadades under protesterna i Gaza, behöver fler operationer om han ska kunna gå igen.
Palestina

Gaza: En sönderskjuten framtid

DEBATT | Fler än 6 000 unga män från Gaza fick sina ben sönderskjutna i samband med protesterna vid gränsen till Israel förra året. Pojkar så unga som 13 år riskerar amputation. 

Genom Accesskampanjen arbetar vi för alla människors tillgång till de läkemedel de behöver. Här en patient med kala azar i Vaishali, Indien.
Accesskampanjen

Läkemedel ska inte vara en lyxvara!

DEBATT | I januari reflekterar många över vad de önskar sig inför det nya året. För oss är det givet: att fler ska få tillgång till livsviktiga läkemedel.

Läkare Utan Gränsers personal med en patient i Butembo, Kongo-Kinshasa.
Ebola

Oroande att farliga myter om ebola sprids

DEBATT | Det misstänkta ebolafallet i Sverige genererade rädsla, märkliga spekulationer och skuldbeläggande. Våra fältarbetare, som vårdat ebolasjuka i både Västafrika och i Kongo-Kinshasa, reder ut myterna som spridits.

En kvinna från Elfenbenskusten har nyss räddats från en båt på Medelhavet. Hon var en av 435 personer som vårt räddningsfartyg Dignity I räddade från tre båtar under samma dag i maj.
Libyen

Vad ska hända med de som försöker fly från Libyen?

DEBATT | På Medelhavet mötte vi kvinnor, män och barn som hade flytt våld, utpressning och tvångsarbete i Libyen. Nu finns knappt några räddningsinsatser kvar på Medelhavet – vad kommer då att hända med dessa människor?

En räddning med vårt fartyg Aquarius på Medelhavet.
Medelhavet

Att rädda liv är inget brott

DEBATT | Svartmålning och blockering av hjälporganisationer som bistår flyktingar och migranter har blivit allt vanligare. Det är oacceptabelt att det allt oftare ses som något kontroversiellt att ingripa om en människas liv är i fara. Att rädda liv och lindra nöd är inte ett brott.

Hiv/Aids

Striden mot hiv är inte över

DEBATT | De senaste decennierna har hiv gått från dödsdom till kronisk sjukdom. Men vi får inte blunda för nuvarande orosmoln, skriver vår generalsekreterare Oliver Schulz på den internationella aidsdagen.

Sök- och räddningsfartyget Aquarius, som drivs av Läkare Utan Gränser och SOS Méditerranée, är tillsvidare blockerat från att utföra livräddande insatser på Medelhavet.
Medelhavet

Ska vi låta människor drunkna på Medelhavet?

DEBATT | Sök- och räddningsfartyget Aquarius tvingas efter politiskt fulspel att avbryta sitt arbete på Medelhavet. Samtidigt har rutten över Medelhavet aldrig varit så dödlig som nu. Hur kan vi låta människor drunkna utanför Libyens kust? 

Ogembo och Winnie arbetar på Läkare Utan Gränsers tbc-klinik i Homa Bay, Kenya.
Tuberkulos

Akut behov av forskning och utveckling

DEBATT | I dag, 26 september, genomförs FN:s första högnivåmöte om tuberkulos. Läkare Utan Gränser kräver att världens ledare åtar sig att satsa på forskning och utveckling om bättre diagnosverktyg, läkemedel och vaccin.

Tuberkulos

Sverige måste driva på det internationella tbc-arbetet

DEBATT | Den 26 september hålls det första högnivåmötet om tbc inom FN. Där gäller det att Sverige tar chansen och ser till att mötet leder till en ­ordentlig uppryckning vad gäller det internationella tbc-arbetet.

Människor undsätts av personal från sök- och räddningsfartyget Aquarius på Medelhavet.
Medelhavet

Befängt att lägga skuld på hjälporganisationer

DEBATT | Statsminister Stefan Löfven och många andra politiker har hittat en syndabock för att människor drunknar på Medelhavet: hjälporganisationer som bedriver sök- och räddningsinsatser.