Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter från fältet

Människor hålls inlåsta i mörka, dåligt ventilerade lokaler i Libyen där de inte kan ligga utsträckta på natten.
Libyen

Sluta blunda för mardrömmen i Libyen

DEBATT | Våra kollegor i Libyens läger vårdar fler än tusen patienter varje månad. De vittnar om vidriga förhållanden. Hur många fler berättelser behöver Sveriges regering höra för att sluta blunda för helvetet i Libyen?

Människor hålls inlåsta i mörka, dåligt ventilerade lokaler i Libyen där de inte kan ligga utsträckta på natten.
Libyen

Sluta blunda för mardrömmen i Libyen

DEBATT | Våra kollegor i Libyens läger vårdar fler än tusen patienter varje månad. De vittnar om vidriga förhållanden. Hur många fler berättelser behöver Sveriges regering höra för att sluta blunda för helvetet i Libyen?

Ett interneringsläger enbart för kvinnor och barn, 60 kilometer väster om Tripoli, Libyen.
Libyen

EU:s stöd förvärrar lidandet i Libyen

DEBATT | EU:s stöd till Libyen för att stoppa flyktingar och migranter från att ta sig till Europa gör att människor hålls fast i landets kriminella och inhumana system. Denna utveckling är djupt oroande, skriver vi i ett öppet brev till Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Läkare Utan Gränsers sjukhus i staden Haydan är ett av många sjukhus som attackerats under den väpnade konflikten i Jemen.
Jemen

Det krävs mer än pengar för att rädda liv i Jemen

DEBATT | 25 april anordnar FN en konferens för att öka det finansiella stödet till Jemen, men mer pengar räcker inte som lösning på det akuta humanitära läget i landet.

Räddningsinsats ombord på Dignity I på Medelhavet.

Låt inte 2017 bli ett nytt rekordår

DEBATT | Barn som drunknar, kvinnor som våldtas och män som torteras. Detta är verkligheten för dem som flyr från Libyen i hopp om säkerhet i Europa.

Även sjukvården har drabbats hårt av konflikten i Nigeria. Läkare Utan Gränser är en av få organisationer med permanent närvaro i det drabbade området.
Nigeria

Nigeria: hjälpen räcker inte

DEBATT | Vart har barnen tagit vägen? Den frågan ställde sig Läkare Utan Gränsers internationella ordförande Joanne Liu när hon nyligen reste runt i nordöstra Nigeria. På klinikerna hon besökte fanns inga barn. Det var som om en hel generation hade försvunnit.

De senaste tre månaderna har alla sjukhus i östra Aleppo, som vi och andra organisationer stödjer, utsatts för bombanfall.
Syrien

Kriget i Syrien är ett krig mot mänskligheten

DEBATT | Läkare Utan Gränser har arbetat i världens krig och konflikter i över 40 år. Men det vi nu ser i Syrien saknar motstycke. Attackerna mot sjukvårdsinrättningar, personal och hjälpkonvojer är så vanligt förekommande att ingen längre kan tro på att det rör sig om misstag.

FN:s säkerhetsråd samlades den 28 september 2016 för att diskutera hur sjukvård ska skyddas i konflikter.
Krig och väpnade konflikter

Tomma ord från FN om sjukhusbombningar

DEBATT | Den 3 maj antogs resolution 2286 av FN:s säkerhetsråd. I den förpliktigar sig många av världens länder att skydda hälso- och sjukvård i konflikter. Sedan dess har otaliga sjukhusbombningar inträffat. Hittills har resolutionen med andra ord bara varit ett tomt slag i luften.

Hivtester på hiv-avdelningen på sjukhuset i Arua, Uganda.
Hiv/Aids

Kraftsamling nödvändig för att stoppa aids, tuberkulos och malaria

DEBATT | Svenska regeringens stöd till Globala fonden är av stor vikt om aids, tuberkulos och malaria ska stoppas till 2030.Vi som arbetar med att bekämpa dessa sjukdomar vill att Sverige skickar en tydlig signal om att vi kommer att fullfölja våra åtaganden för att stoppa dessa epidemier.

Flyktingar fast i Idomeni på gränsen mellan Grekland och Makedonien. Det vår generalsekreterare Mari Mörth såg i lägren fick henne att skämmas över att vara EU-medborgare.
Flyktingar i Europa

EU offrar humanitära principer för att slippa flyktingar

DEBATT | För två månader sedan slöt EU:s ledare ett avtal med Turkiet om att hålla flyktingar borta från europeisk mark. I ett öppet brev vänder vi oss till samtliga medlemsländer för att påminna dem om det omänskliga i detta avtal.

Civila skadas och dödas i urskillningslös krigföring i länder som Sydsudan. Hur man bäst kan hjälpa dem är frågor som borde ha diskuterats på toppmötet.

Läkare Utan Gränser drar sig ur humanitärt toppmöte

Historiens första humanitära toppmöte borde ha fokuserat på ämnen som sjukhusbombningar och hur flyktingar behandlas i Europa. Istället är agendan mer inriktad på långsiktig utveckling. Därför väljer Läkare Utan Gränser att dra sig ur mötet. 

Sedan förra året har vi haft tre båtar på Medelhavet som räddat över 20 000 människor och våra medicinska team har utfört nära 120 000 patientbesök i våra projekt runtom i Europa.
Grekland

Humanitär hjälp är inte en politisk spelbricka

DEBATT | Att vi som humanitär organisation ”bara” skulle rädda liv utan att reflektera över i vilket sammanhang vi verkar är en missuppfattning. När politiska beslut påverkar den humanitära situationen för människor kan vi inte blint följa dem.

Oktober 2015: Utanför Moria-lägret på Lesbos, Grekland, väntar flyktingar på registrering.
Flyktingar i Europa

Debatt: Därför lämnar vi Morialägret

DEBATT | Häromdagen avslutade vi vår verksamhet i Morialägret på Lesbos. Det var ett beslut vi fattade med tungt hjärta. I flera veckor har våra team sett hur förhållandena blivit allt sämre i lägret. Men nu går det inte längre.