Hoppa till huvudinnehåll

Den här unika appen kan rädda liv

Publicerad 22 juli 2016

Med nya appen MapSwipe kan vem som helst hjälpa till att kartlägga krisområden med sin mobiltelefon. Vi har utvecklat appen för att snabbare nå fram med humanitär hjälp till avlägsna platser. På några minuter kan du bidra med livsviktig information.

Vår nya app MapSwipe låter användaren gå igenom satellitbilder för att identifiera bland annat bosättningar, vägar och floder. Den här viktiga informationen gör att vår sjukvårdspersonal snabbare kan ta sig fram till kris- eller katastrofområden som saknas på vanliga kartor.

I en humanitär kris är det avgörande att veta var människorna finns för att kunna förse dem med mat, skydd och sjukvård. Hundratals miljoner människors hem finns inte på kartan. Det gör det svårt för humanitära organisationer att planera massvaccineringar, förstå hur sjukdomar sprids och sätta in livräddande insatser.

– På fem minuter går man igenom ungefär 40 satellitbilder. Vi uppmanar alla att ge lite av sin tid medan man väntar på bussen eller på att teet ska svalna. Appen fungerar även offline så det går utmärkt att använda den också under resan till jobbet, säger projektets koordinator Peter Masters på Läkare Utan Gränser.

Så här fungerar appen

Först väljer du ett krisdrabbat område som exempelvis Kongo-Kinshasa, där små byar måste kartläggas i samband med en koleraepidemi. Efter det börjar du svepa igenom satellitbilder för att hitta bebodda områden och infrastruktur. Om du ser spår av bebyggelse kan du markera det med ett klick på kartan.

Informationen skickas vidare till volontärer som undersöker områdena närmare och börjar kartlägga dem på plats. Det underlättar deras arbete eftersom de vet vilka platser de ska koncentrera sig på.

Krisområden som är i akut behov av kartläggning är Jonglei State i Sydsudan och gränsområdet mellan Sierra Leone, Guinea och Liberia. Platserna har drabbats av svåra konflikter, krig och epidemier och tusentals invånare behöver livräddande kirurgi och mediciner.

Kartor viktigt för humanitärt arbete

– Jag har jobbat som läkare i allt från Kongo-Kinshasa till Somalia. Jag vet hur svårt det är att göra planer eller genomföra livräddande insatser utan tillgång till exakt information. Det är spännande att allmänheten kan hjälpa min kolleger att kartlägga de områden där vi utför vårt humanitära arbete, säger Kiran Jobanputra, vår akutläkare i Storbritannien.

Målet har varit att göra användarupplevelsen rolig, som ett spel, så att tröskeln att komma igång är låg.

– Det är lika roligt och beroendeframkallande som en dejtingapp. Så byt gärna ut några minuter av svepande åt vänster eller höger efter nästa dejt mot att identifiera bosättningar i Sydsudan. De minuterna kan rädda liv, säger Peter Masters.

Ladda ner appen MapSwipe för Android eller iOS

Läkare Utan Gränser har utvecklat MapSwipe-appen tillsammans med nätverket Missing Maps som förbättrar och utvecklar allmänt tillgängliga kartor via OpenStreetMap. Appen MapSwipe släpptes för både Android och iOS den 15 juli.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare