Hoppa till huvudinnehåll

Dengue hotar översvämningsdrabbade i Myanmar

Publicerad 17 augusti 2015
Foto: Läkare Utan Gränser
Utdelning av myggnät i Sagainreginonen i Myanmar som drabbades hårt av stora översvämningar i augusti.

Två veckor efter de stora översvämningarna som drabbade uppskattningsvis en miljon människor i Myanmar löper många risk att insjukna i infektionssjukdomar. Läkare utan Gränser utökar stödet till regeringens insatser i delstaten Rakhine och i Sagaingregionen. 

Våra ökade insatser handlar såväl om att bemöta de omedelbara behoven hos dem som direkt påverkas av översvämningarna och om att minska den förhöjda risken för spridning av vatten- och myggburna infektionssjukdomar, inklusive malaria, diarré och denguefeber.

Denguefeber är endemisk i Rakhine och Sagaing, där översvämningarna lett till att tusentals människor tagit sin tillflykt till provisoriska läger i skolor, kloster och kyrkor. Enligt hälso- och sjukvårdsdepartementet smittades 16 000 personer av denguefeber enbart mellan januari och juli i år.

– Vi befinner oss nu på toppen av denguesäsongen och vi måste vara vaksamma efter översvämningarna för att förhindra ytterligare spridning, säger Liesbeth Aelbrecht, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser i Myanmar.

– Vi kommer att fokusera på att hjälpa till med behandling av sjukdomen. Utöver det kommer vi arbeta med utbildning av hälso- och sjukvårdsdepartementets personal och volontärer om desinfektion av potentiella fortplantingsställen. Dessutom kommer vi att sprida information i lokalsamhällena om hur dengue kan förebyggas, fortsätter Liesbeth Aelbrecht.

donerar myggnät och behandlar dengue

I Kalay, ett av distrikten i Sagaing, är över 80 procent av landsbygden drabbad av översvämningar och cirka 22 000 personer har tvingats lämna sina hem. Under de kommande dagarna kommer Läkare Utan Gränser donera 13 000 myggnät för att förhindra eventuella utbrott av denguefeber där, liksom 600 snabba diagnostiska tester som kan upptäcka dengue inom 20 minuter.

I delstaten Rakhine har vi efter översvämningarna kompletterat vår akutinsats med övervakning av smittsamma sjukdomar, särskilt dengue, och är redo att svara på ett utbrott om det behövs. I distriktet Maungdaw söker våra team aktivt upp och behandlar patienter med diarré, samt utbildar lokala hälsoarbetare i att göra detsamma. I Buithidaung, ett distrikt som fortfarande är mycket svårt att nå, är vi också redo att bistå vid sjukdomsutbrott.

Läkare Utan Gränser kommer också att börja stödja sjukvårdsmyndigheternas allmänna medicinska verksamhet i Kalay, ett område där många människor på flykt lider av luftvägsinfektioner, hudproblem och influensa. Vi kommer också att donera material för att bygga ytterligare latriner.

Dessutom kommer ett mobilt läkarteam skickas till Tamu, norr om Kalay, som också drabbats hårt av översvämningar och hittills varit mycket svårtillgängligt för hjälpinsatser. 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare