Hoppa till huvudinnehåll

Dengue sprider sig i Honduras

Publicerad 5 november 2013
Personal på sjukhuset i San Pedro Sula tar hand om en liten patient med denguefeber.
Foto: Analia Lorenzo
Personal på sjukhuset i San Pedro Sula tar hand om en liten patient med denguefeber.

I Honduras andra största stad San Pedro Sula har tre gånger så många fall av den dödliga formen av denguefeber konstaterats jämfört med förra året. Det är barn som löper störst risk att dö i sjukdomen. Vårt team har inlett en insats med stöd till det största sjukhuset i nordöstra delen av Honduras.

I augusti kom rapporter om att antalet misstänkta fall av dengue i regionen hade ökat med 235 procent jämfört med föregående år. Lokala hälsovårdsmyndigheter stod maktlösa, vilket fick oss att agera.

– Epidemin utgör ett stort hot mot befolkningen, säger vår medicinska koordinator Luis Neira.

Tre av fyra patienter som behandlas på sjukhuset är barn.

– Sedan vi började jobba här har vi sett ett konstant flöde av patienter. Vi fokuserar på att ge akutvård till barn under 15 år.

Mariana har kommit till San Pedro Sula från samhället Azacualpa. Hennes barnbarn har den dödliga formen av dengue och överfördes därför till den intensivvårdsavdelning som inrättats av vårt team på Mario Catarino Rivas offentliga sjukhus i San Pedro Sula.

– Jag kom från Azacualpa, fyra timmars bilfärd bort, eftersom mitt barnbarn var sjukt. Hon hade varit sjuk i några dagar, men på vårdcentralen kunde de inte behandla henne, säger Mariana.
 

Fyra typer av dengue

Denguefeber är en virussjukdom som sprids av myggor, med symptom liknande de av influensa. Dock kan denna relativt lindriga form av sjukdomen utvecklas till blödarfeber, vilket kan orsaka bestående chock, blödningar och kan leda till döden.

I Honduras finns det fyra olika typer av dengue.

– De fyra typerna cirkulerar. Risken för infektion är särskilt hög under regnperioden, från maj till november, när myggan som sprider sjukdomen förökar sig, säger Luis Neira.

Det finns ingen specifik behandling för denguefeber, men med en tidig diagnos och lämplig vård kan dödligheten drastiskt minskas. Eftersom vården i Honduras är i ett kristillstånd med brist på medicinsk utrustning och kvalificerad personal är det emellertid få som diagnostiseras och behandlas i tid.

– Problemet är att många människor inte har tillgång till snabb och korrekt behandling, säger Luis Neira.

Vårt team har utbildat sjukvårdspersonal på vårdcentraler runt om i staden San Pedro Sula för att kunna upptäcka fall av dengue tidigt och snabbt hänvisa sjuka till sjukhus. Vi har även sett till att alla barn under 15 år har tillgång till mediciner och behandling kostnadsfritt på Mario Catarino Rivas offentliga sjukhus. Teamet har inrättat en denguefeberenhet på tre av sjukhusets barnavdelningar, där vi stödjer och utbildar sjukhusets personal. Under de två månader som gått sedan vi började arbeta där, har vårt team behandlat mer än 560 barn på sjukhusets akutmottagning, varav en fjärdedel är under fem år.

– Vi har också donerat läkemedel och medicinska förnödenheter till sjukhuset för behandling av vuxna som drabbats av dengue, säger Dr Neira. Vi fortsätter att övervaka utbrottet och står redo om ökad respons skulle krävas.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare