Hoppa till huvudinnehåll

"Det enda man har är tårar"

Publicerad 9 februari 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Besättningen på  Aquarius undsätter flyktingar från en gummibåt utanför Libyens kust.

Besättningen på  Aquarius undsätter flyktingar från en gummibåt utanför Libyens kust.

Besättningen på Aquarius hade precis avslutat en räddningsinsats och kunde andas ut. Kulturtolken Oussama Omrane gick sin vanliga runda och pratade med gästerna ombord på båten. Då träffade han Jonathan, en 17-årig pojke från Nigeria.

"Det första jag märker är ett stort ärr på hans handled. Vi börjar prata om allt och inget: från fotboll till hans resa över Medelhavet. Efter en stund börjar han berätta sin historia.

– Det är en lång historia, säger han till mig. Det jag har gått igenom är svårt att föreställa sig.

Långsamt börjar han öppna upp sig för mig. Han växte upp utan mamma och hans pappa gick bort för ett år sedan. Hans familj var fattig och det fanns ingen möjlighet för honom att gå i skolan.

Han tog sig till Libyen via Marocko för tre och ett halvt år sedan. Där tog livet en skrämmande vändning.

Han har tårar i ögonen och hans blick är tom.

– I Sabratha arbetade jag som vaktmästare. Men en dag blev jag rånad och slagen på gatan av en grupp människor. Men de nöjde sig inte med det. De kidnappade mig och höll mig som gisslan i nästan två månader.

Han har tårar i ögonen och hans blick är tom.

– De tog mig till ett hus och låste in mig i ett rum som bara ett litet fönster. Vi var sextio personer där och kunde knappt andas.

Jonathan försöker att komma ihåg alla detaljer.

– De hade Kalasjnikovs och slog oss i omgångar. Ju högre du skrek desto hårdare slog de. Ibland sköt de i luften för att skrämma oss. De ville ha pengar och om du inte hade några blev de arga.

Jag lyssnar på Jonathan och försöker föreställa mig hur det kan ha varit och vad han måste ha känt, men efter ett tag kan jag inte. Det är för jobbigt.

– De slog mig varannan dag, med sina händer, med sina vapen och andra tillhyggen. Efter ett tag började de bränna mig med cigaretter och senare med en svetsbrännare. Man kan inte försvara sig, det enda man har är tårar.

Medan han berättar visar han mig ärren på kroppen.

Jonathan rullar upp ärmarna på sin träningsoverall och stirrar på ärren han har på sina handleder. Han fortsätter att titta på dem under en lång stund och vänder sig sedan mot mig.

Skador på Jonathans handled.Foto: Oussama Omrane.

– En dag, säger han, den absolut värsta dagen i mitt liv, efter min mors död. De hade bundit mina handleder och vrister, hårt. Jag var ett lätt byte och de slog mig och brände mig i en oändlighet.

Medan han berättar visar han mig ärren på kroppen.

Jonathan berättade att han låg bunden flera timmar och även om han nu är säker ombord på vårt fartyg fortsätter hans lidande. Han har problem med sin vänstra fotled och han har svårt att gå.

Detta är bara en droppe i havet av alla de berättelser vi hör ombord. En vanlig dag ombord på Aquarius."

Oussama Omrane, kulturtolk.Foto: Frederica Mameli/SOS MEDITERRANEE.

– Oussama Omrane, kulturtolk. Han arbetar ombord på fartyget Aquarius, som deltar i vår sök- och räddningsinsats på Medelhavet tillsammans med SOS MEDITERRANEE.

Aktuellt om Medelhavet

En pojke räddas på Medelhavet av vårt fartyg Prudence i juni 2017.
Nyheter från fältet

Att hindra humanitär hjälp kommer att orsaka mer död

"Om humanitära fartyg drivs bort från Medelhavet kommer färre fartyg i området att rädda människor från att drunkna. De som inte kommer att drunkna kommer att tvingas återvända till Libyen, som vi vet är ett laglöst land där människor godtycklig frihetsberövas och utsätts för extremt våld."

Räddning på Medelhavet
Nyheter från fältet

Nya regler sätter liv i fara på Medelhavet

Vi har meddelat Italiens inrikesministerium att vi inte kommer att underteckna uppförandekoden för frivilligorganisationer som har räddningsfartyg på Medelhavet. Reglerna skulle begränsa räddningsinsatsen och ha allvarliga humanitära konsekvenser.

Läkare Utan Gränser gör en räddningsinsats på Aquarius
Nyheter från fältet

Libyska kustbevakningen utsatte människor för fara

Under en räddningsaktion på Medelhavet den 23 maj utsatte den libyska kustbevakningen människor för fara. Våra och SOS Méditerranées medarbetare blev vittne till den våldsamma händelsen.             

Människor räddas från en gummibåt utanför Libyens kust.
Nyheter från fältet

Kvinnorna som flyr över Medelhavet

När Jewel klev ombord på Aquarius såg hon ut som en skrämd fågel som äntligen funnit skydd i stormen. Hon hade precis överlevt nio timmar på Medelhavet i en liten gummibåt, tillsammans med över 100 andra människor. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.