
Konflikten i Jemen har pågått i snart fyra månader och levnadsförhållandena för civilbefolkningen blir allt sämre. Här berättar tre personer om en vardag där det råder brist på det mesta och att leva med rädslan för att när som helst kunna träffas av en bomb.
Jasmin Mohammed Ali, 26 år, är lärare vid en grundskola i Qataba. Hon och hennes syster Asia Mohammed Ali, 25 år berättar om sin vardag i Qataba sedan konflikten bröt ut.
”Vi är väldigt rädda under flyganfallen och granatbeskjutningarna. Vi är så rädda att vi inte kan sova på nätterna. Igår var barnen vettskrämda, eftersom explosionerna hördes väldigt nära. Vi har funderat på att fly från Qataba, men problemet är att vi är 26 familjemedlemmar som bor i ett hus. Vi vet inte vart vi skulle ta oss.
Livet har blivit mycket hårdare i Jemen sedan konflikten började. Det är svårt att få tag på mat och vatten.
Det är inte lätt att köpa livsmedel, eftersom många butiker har stängt. Många familjer kan bara överleva genom att arbeta på marknaden. Men när bomberna faller och marknaden beskjuts med granater, måste alla springa och söka skydd. Min pappa och min bror arbetar på marknaden. Om de förlorar den inkomsten har vi inte råd att köpa mat till familjen. Priserna för livsmedel har ökat dramatiskt. Priset för socker har ökat med 50 procent, matolja har blivit dubbelt så dyrt.
Det finns inget rinnande vatten längre i Qataba, vattenförsörjningen har slutat fungera. Det finns bara en brunn för gratis dricksvatten. Idag lyckades vi inte att hämta vatten där, eftersom alldeles för många människor trängdes vid brunnen. När denna brunn slutar fungera måste vi åka till en annan vattenstation. Resan fram och tillbaka tar mellan tre och fyra timmar och vi kan bara fylla en enda dunk med vatten, eftersom vi inte kan bära mer.
Trots alla umbäranden vill vi än så länge stanna kvar i Qataba, här har vi i alla fall ett hem. Vi äger inget hus i de lugnare delarna av landet. Vi har släktingar i Damt-distriktet i Ad Dhale, dit vi eventuellt skulle kunna fly. Om situationen blir ännu värre och flyganfallen fortsätter, kommer halva familjen söka skydd där och andra hälften kommer att stanna kvar i Qataba. Vi trodde aldrig att något sådant skulle kunna hända här. Qataba har alltid varit en trevlig och fredlig stad.”
En sjuksköterska som arbetar på ett av de sjukhus Läkare Utan Gränser stöttar i Jemen, berättar om hans första upplevelse av ett flyganfall i Ad Dhale.
“Jag hade aldrig någonsin hört sådana explosioner. Jag förstod inte på en gång att det var flyganfall, men jag kom ihåg att jag hade hört flygplanen. Jag var rädd, det kändes som att bomberna slog ned bredvid mig… Jag skakade. Efteråt fick jag en enorm huvudvärk och det kändes som att jag skulle svimma, När jag lämnade sjukhuset där jag arbetar, så kunde jag inte få tag på något transportmedel för att ta mig hem. Det var fullt av människor på gatorna, förvirrade och desorienterade. När jag tillslut hittade en buss sa jag åt chauffören att köra så snabbt som möjligt därifrån.
Efter händelsen tog jag några dagar ledigt för att vara hemma med familjen. Men jag kunde inte vara hemma så länge eftersom min lön är familjens enda inkomstkälla. Men händelsen påverkade mig mycket – nu börjar jag darra när jag hör skott eller ljud som påminner om explosioner. Jag kan bli paralyserad av skräck om jag ska gå upp för trappan i mitt hem eller på sjukhuset och någon slår igen en dörr hårt bakom mig. Jag vet inte hur länge jag kan fortsätta arbeta på sjukhuset eller för Läkare Utan Gränser. Jag föredrar att vara hemma med min familj där det är säkrare, längre bort från flyganfall och strider, istället för att vara på sjukhuset som är på frontlinjen. Jag är alltför rädd för att vara här.”
Våra insatser i Al-Dhale:
Läkare Utan Gränser stöttar hälsoministeriets sjukhus Al-Nasser i Ad Dhale-distriktet i sydvästra Jemen med bland annat med kirurgi. Vi stöttar även hälsocentret Al-Azariks akut- och barnavdelningar samt bistår vid förlossningar, utför vaccinationer och behandlar undernäring. Även i Qataba arbetar vi på akutavdelningen.
Den senaste månaden har vi utökat våra aktiviteter till att omfatta öppenvårdsavdelningar, undernäringsvård och mödravård. Vi tillhandahåller även rent vatten till omkring 25 000 människor. Vi stöttar även ett flertal hälsocenter och sjukhus med medicinskt material och utrustning.
Sedan början av 2015 har vi tagit emot 10 317 patienter på de olika akutavdelningarna och utfört 11 206 patientbesök.
